Güncelleme Tarihi:
TBMM Genel Kurulunda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
Tasarının tümü üzerinde MHP Grubu adına konuşan Kütahya Milletvekili Alim Işık, önemli olduğunu belirttiği tasarının bir an önce çıkması gerektiğini söyledi.
“Tasarının geç de olsa görüşülmesinden memnunuz” diyen Işık, Türkiye'nin teknolojiye yatkınlık açısından iyi, ancak teknolojide engellerin yaşandığı bir ülke olduğunu kaydetti.
Bilişim vadilerinin nerelerde kurulacağının belli olması gerektiğini ifade eden Işık, “Sayın Bakan, Bilişim vadisini nerede kurmak istiyor, orman arazisi üzerinde kuracak mı kurmayacak mı? Bunu gelip burada açıklaması gerekiyor. Orman arazisi üzerinde kurmak, otomotiv sanayicileri derneğinin talebi ise buna onay veririz ancak başka amaçlarla orman arazilerinin tahsisi yapılmak isteniyorsa buna karşı çıkarız” dedi.
“ALTYAPISI OLMADAN KURULMASININ ÇOK FAZLA FAYDASI YOK”-
CHP Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, ilk teknoloji merkezinin Silikon Vadisi olduğunu belirtti.
Burada çalışanların sayısının, Türkiye'deki bütün teknoparklarda çalışanların sayısına eşit olduğunu kaydeden Seyhan, “Teknoloji merkezleri kurulmalıdır, bunlara ihtiyaç var ancak altyapısı olmadan, her yere teknopark kurulmasının Türkiye'ye çok fazla faydası yok. Burada çalışacak liyakatli elemanları da yetiştirmek zorundasınız. Teknoparklara, kamunun, üniversitelerin ve KOSGEB'in katılımının da sağlanması gerekir” diye konuştu.
Seyhan, açılan bütün teknoparklara yeni gelişmelerin götürülmesi gerektiğine işaret ederek, “Bunları yapmalıyız. Teknoparkın içinde sadece 3 tane işletme var, o kadar... Bu olmaz. Oralardaki işletme sayılarını artırmalıyız ve geliştirmeliyiz” dedi.
Yerel yönetimlerin de teknoparklara katılımının sağlanmasının önemine işaret eden Seyhan, teknoparkların kiralarının düşürülmesi gerektiğini söyledi. Tacidar Seyhan, teknoparklara giren kişilerin “ucuz kira vereyim” diye düşünmemesi, üniversitelerin de oraları rant merkezi olarak görmemesi gerektiğini vurguladı.
CHP'li Seyhan, “Biz Türkiye'de en iyi üniversitelerde bilgisayar mühendisi yetiştiriyoruz ama Türkiye'de düşük ücretle çalışan 4 bin Hindistanlı yazılımcı var. Hem işsizlik var hem de Hindistan'dan 4 bin yazılımcı getiriyoruz. Öyle komik ücretlerle çalışıyorlar ki Türkiye rekabet gücünü yitiriyor. Rekabetçi, gelişimci teknoparklar oluşturmak, ucuz iş gücünden geçmez, orayı istihdam merkezi olarak görmemeliyiz. Biz teknoparkları ne zaman liyakatlı, gelişime açık istihdam merkezleri olarak görürüz, o zaman büyük ülke oluruz” diye konuştu.
“ARGE FAALİYETLERİNE EN ÇOK KAYNAK SAĞLAYAN ÜLKE”
AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı da grubu adına yaptığı konuşmada, ekonomideki gelişmeleri anlattı.
Türkiye'nin yüzde 5'in üzerinde büyüyecek iki Avrupa ülkesinden biri olacak olmasının, yatırımları çekeceğini kaydeden Fındıklı, Türkiye'nin aldığı önlemlerle krize karşı büyük bir direnç gösterdiğini söyledi.
Fındıklı, küresel krizin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi Türkiye'yi teğet geçtiğini kaydederek, “Türkiye, kişi başına ARGE harcamasını 46 dolardan 94 dolara çıkarmış ve ARGE faaliyetlerine en çok kaynak sağlayan ülkeler arasına girmiştir” dedi.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, orman arazileri üzerinde teknoparklar kurulması konusunda milletvekillerinin dile getirdiği endişeleri giderecek sınırlamaların tasarıya konulduğunu belirtti.
İlave sınırlamalarla endişelerin daha da giderilebileceğini ifade eden Yılmaz, “Burada bir taraftan ülkemizin ihtiyacımızı gidermek, diğer taraftan ormanları korumak esastır” dedi.
Bakan Yılmaz, şu anda teknoparklarda bin 515 firmanın olduğunu ve 13 bin 397 kişinin istihdam edildiğini bildirdi.
Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.