A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2007 11:39
MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, Türkiye'de şu anda yaklaşık 14 milyon kişinin kredi kartı bulunduğunu ifade ederek, pazar hacminin 8-10 milyon kişiye daha kart vermeye müsait olduğunu bildirdi.
İmece, yaptığı açıklamada, MasterCard Europe'nin, MasterCard markalı kartların sayısının artması, Avrupa'da Tek Ödeme Bölgesi oluşturma yönünde büyük adımlar atılması ve Avrupa'nın ilk temassız
kredi kartı programının devreye sokulması sonucu kart sahiplerinin harcamalarında artışın yaşanmasıyla birlikte 2006'da çift haneli büyüme rakamına ulaştığını söyledi.
İmece, geçen yıl 520 milyar dolarlık bir hacim yakalayan MasterCard Europe için bu rakamın yıllık bazda yüzde 13,9'luk artışa denk geldiğini, MasterCard Europe'nin Avrupa'daki alışveriş hacminin de 2006'da yüzde 14,1'lik bir artışla 384 milyar dolara çıktığını bildirdi.
Geçen yıl MasterCard müşterisi bankaların Avrupa'da yüzde 17,4'lük artışla 152 milyon MasterCard markalı kart sunduğunu belirten İmece, Avrupa'da kartları kabul eden iş yerleri sayısının 7,7 milyona ulaştığını, Maestro ve Cirrus markalı kartların sayısının da önceki yıla göre yüzde 5,7'lik artışla 287 milyona yükseldiğini kaydetti. Avrupa'da nakitin kişi başına maliyetinin 210 avro olduğunu, nakitin alternatifi olabilecek her yerde bulunmayı istediklerini dile getiren İmece, bir ülkede alışverişin yüzde kaçının kartlı ödemeler ile yapıldığının büyük önem taşıdığını, Avrupa'da yüzde 30 olan bu oranın, Türkiye'de yüzde 23'ler seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Ülkelerin dinamik ve alışkanlıklarının farklı olduğunu ve Batı Avrupa'da banka kartlarının ağırlık taşıdığını ifade eden İmece, Almanya'da banka kartlarının geliştiğini, 80 milyon banka kartına karşın ülkede 10-12 milyon kredi kartı bulunduğunu, İzlanda'da kartlı ödemenin yüzde 70'lere ulaştığını, İsrail'de de yüzde 55 olduğunu bildirdi.
MASTERCARD TÜRKİYE
Özlem Erçelen İmece, Türkiye'de MasterCard ile geçen yıl 70 milyar
dolar ciro gerçekleştirildiğini ifade ederek, MasterCard markalı kart sayısının 41 milyona ulaştığını ve cepte taşınan kredi kartı sayısının kişi başına 2,1, banka kartının da 1,6-1,7 olduğunu söyledi. İmece, Türkiye'nin, Güney Doğu Avrupa ülkeleri içinde lokomotif olduğunu belirterek, “Öde-geç teknolojisi sunan MasterCard PayPass gibi Avrupa'nın ilklerini hep Türkiye'de yapmak istiyoruz. Avrupa'da 'yeni ürüne bakmak istiyorsanız Türkiye ve İngiltere'ye bakın' derler. 2 ülkenin bankacıları da birbirlerine bakarlar” dedi.
Türkiye'de kart denilince akla hemen kredi kartı geldiğini, ancak MasterCard olarak tüm ödeme yöntemlerine büyük önem verdiklerini ifade eden İmece, “Banka kartında Türkiye'de çok başarılı olamadığımızı itiraf etmeliyim. Kart hamili tarafındaki alışkanlıkları henüz değiştirebilmiş değiliz. Banka kartları hala ATM'lerden para çekilen kartlar halinde. Biz nakitle savaşırken bu da bizim işimize gelmiyor” diye konuştu. Türkiye'nin, kredi kartı ve banka kartında Avrupa'da 3'üncü sırada yer aldığını bildiren İmece, “Türkiye'de şu anda yaklaşık 14 milyon kişinin kredi kartı var. Pazar hacmi 8-10 milyon kişiye daha kart vermeye müsait. Bu penetrasyona ulaştığımızda alışverişlerde kart kullanım miktarı da artacaktır” dedi.
İmece, Türkiye'de kart dağılımının o kadar eşit olmadığını, 30 milyon kredi kartının yarısının İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunduğunu, buna karşın yaptıkları şube kampanyalarını son 2 yıldır kazananların Doğu şubeleri olduğunu, diğer şehirlere ulaşmanın da artık büyük önem taşıdığını kaydetti.
“TEMASSIZ KARTLAR BİZİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR”
MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü İmece, öde-geç teknolojisi sunan MasterCard PayPass'in kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade ederek, uygulamaya Garanti Bankası ile başladıklarını, diğer bankalar ile çalışmalarının devam ettiğini, uygulamanın, kol saati, anahtarlık ve bilekliğin yanı sıra, mobil telefonlarda olacağını söyledi.
Dokunmatik kartların hayatın her alanına gireceğini ve Garanti PayPass kartının sadece Türkiye'de değil, New York Metrosu ve Tayvan'daki ulaşım hizmetleri de dahil olmak üzere dünya çapında yaklaşık 140 bin noktada kullanıldığını belirten İmece, “Paypass temassız ödeme uygulamasını, bu yılın sonuna doğru bazı şehirlerdeki belediye otobüslerinde ve metrolarda göreceksiniz” dedi.
İmece, Türkiye'de şirket kartları uygulamasıyla ilgili çok fazla ilerleme kaydedilemediğini, bu konuda alınacak çok yol olduğunu, yabancı sermayenin artması ve AB'nin gündeme gelmesiyle birlikte Türkiye'de çok uluslu şirketlerin sayısının de yükseldiğini kaydetti.
İmece, “Burası bizim eksikliğimizdi. Çalıştığımız bankalar var. Tüm dünyadaki personelinin şirket harcamalarını tek bir muhasebede tutmak, maliyetlerini takip ve kontrol etmek isteyen çok uluslu şirketlerin, kullandığı çok uluslu kartlarla ilgili uygulama bu yıl Türkiye'de de hayata geçer” diye konuştu.
Rekabetten dolayı bankaların kişinin ilk kredi kartı olmayı istediğini ifade eden İmece, “Eğer ilk olamıyorsa ikinci tercih edeceğiniz kart olmaya çalışıyorlar. Bankalar için hiç kartı olmayan müşteri daha değerli” dedi.