A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 17:20
Türkiye'de 12 bin 436 yabancı sermayeli şirket bulunuyor. Yabancı sermayeli şirketler, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere imalat sanayi, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Hazine Müsteşarlığı'nca hazırlanan Mart ayına ilişkin “Doğrudan Yabancı Yatırım Verileri Bülteni” yayımlandı.
Bültene göre, “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun” 17 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmesiyle şirket sayılarında hızlı bir artış gözlendi.
2006 yılı Mart ayı sonu itibariyle 10 bin 278 adet yabancı sermayeli şirket ve şube kuruldu, 2 bin 158 adet yerli sermayeli şirkete de yabancı sermaye iştiraki gerçekleşti.
Toplamda 12 bin 436 adet yabancı sermayeli şirket Türkiye'de faaliyette bulunuyor.
Söz konusu, 12 bin 436 adet yabancı sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, imalat sanayi, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.
-YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLERİN FAALİYET ALANLARI
İmalat sanayiinde faaliyette bulunan yabancı sermayeli şirketlerde tekstil ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu kimyasal madde ve ürünleri imalatı ile gıda ürünleri içecek imalatı izledi.
Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Türkiye'de faaliyete geçen 6 bin 643 adet yabancı sermayeli şirketin 281 adedinde kayıtlı sermaye 500 bin doların üzerinde bulunuyor.
-ÜLKE GRUPLARI
Söz konusu yabancı sermayeli firmaların ülke gruplarına göre dağılımında, AB ülkeleri, ortaklı girişim sayısının 6 bin 610 adet ile birinci sırada yer aldı.
AB ülkeleri ortaklı yabancı sermayeli şirketlerin içinde Almanya 2 bin 175 adet firma ile ilk sırada bulunurken, bu ülkeyi İngiltere ve Hollanda izledi.
-TEŞVİK BELGE SAYISI-
Bu arada yabancı sermayeli şirketlerce gerçekleştirilecek yatırımlar için 2006 yılı Mart sonu itibariyle 58 adet teşvik belgesi düzenlendi.
Bu yatırımların toplam tutarı 487,7 milyon doları değerinde bulunuyor. Söz konusu yatırım teşvik belgelerinde öngörülen toplam yatırım tutarının (257,1 milyon doları) yüzde 63,7'si yabancı ortaklar tarafından karşılanacağı öngörülüyor.
Yatırım Teşvik Belgelerinden 41'i imalat, 10'u ise hizmetler sektörlerinde düzenlendi.