Güncelleme Tarihi:
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) son raporu açıklandı. Deutche Welle, kamu sektöründeki ‘algılanan yolsuzluk’ olaylarını araştıran derneğin, uzman ve yöneticiler arasında yaptığı anketten çıkan olumsuz sonuçlar alarm verici gelişme olarak değerlendirdiğini bildirdi. Almanya Şeffaflık Derneği Başkanı Edda Müller, yolsuzluğun artmasının iklim değişikliği ve Üçüncü Dünya’daki fakirlik gibi küresel sorunların çözümünü zorlaştırdığını, ve yolsuzluk yüzünden yardım programlarının etkili bir şekilde uygulanamadığını açıkladı.
Yayınlanan yolsuzluk algılama endeksi, Bertelsmann Vakfı, Dünya Ekonomik Forumu, Dünya Bankası ve Washington’daki Freedom House gibi organizasyonların tahmin ve izlenimlerine dayanarak hazırlanıyor. Uzmanlar yolsuzluğa en uzak ülkelerin başında İskandinav ülkeleriyle, Singapur ve Yeni Zelanda’nın geldiğini belirtiyorlar.
Yolsuzluk ve rüşvetin kamu görevlileriyle politikacılar arasında en yaygın olduğu kriz ülkeleri Irak, Afganistan, Myanmar ve Somali olarak sıralandı. Raporda, Butan, Şili, Ekvador, Gambiya, Haiti, Jamaika, Katar, Kuveyt ve Makedonya’da yolsuzlukla mücadelede ilerleme kaydedildiğine de yer verildi. İtalya, Yunanistan ve ABD yolsuzluğun arttığı ülkeler arasında gösterildi. ABD’nin 22’nciliğe düşmesinin nedenleri arasında, Anayasa Mahkemesi’nin, özel şirketlerin siyasi partilere sınırsız bağış yapmasına izin veren kararı da gösterildi. Şeffaflık Derneği, bu kararın, her türlü siyasi kararın parayla satın alınabileceği izlenimini güçlendirdiğini vurguladı.
TÜRKİYE, 56'NCI SIRADA
Türkiye, bu yılki endekste Namibya ve Malezya ile birlikte 56’ıncı sırada yer aldı. Almanya geçen yıldan bu yana 15’inci sırada yer aldı. Dünya çapında yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan örgütün Almanya’nın başkenti Berlin’deki yıllık faaliyet raporunu tanıtma toplantısında açıklanan listeye göre, Türkiye 4.4 puanla 56'ıncı sıraya yükseldiği belirtildi. Türkiye 2009 yılında yine 4.4 puan ile 61'inci sırada yer almıştı. Dernek Başkanı Edda Müller bunun Avrupa ölçülerine göre vasat bir sıra olmasından dolayı Almanya’yı eleştirirken, şöyle dedi:
“Almanya’nın uluslararası endeksteki yerinin daha yukarda olmamasını aynı zamanda, BM yolsuzlukla mücadele anlaşmasını imzalamamış olmasına da bağlıyoruz. Almanya hükümeti ve federal meclis, ceza yasasının rüşvetçi milletvekillerine uygulanacak yaptırımlarla ilgili maddesini daha etkili hale getirmeye bir türlü karar veremiyor.”
Yolsuzlukla mücadele eden dernek sadece parlamento oylamalarında oy satıp almanın değil ama aynı zamanda, haksız yere çıkar sağlama ve çıkar sağlatma fiillerinin de cezai müeyyideye bağlanmasını talep ediyor. 178 ülkenin değerlendirildiği rapor Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü işbirliğiyle hazırlanıyor. Raporların ilki 1995 yılında yayınlanmıştı.