Güncelleme Tarihi:
Yasal ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırmak, yasa dışı ticareti en modern yaklaşımlarla engelleme ve iç-dış ticarette yenilikçi yaklaşımları geliştirerek sektörel büyümenin önünü açmak temel hedeflerimizi oluşturuyor” diye konuştu. Yazıcı ayrıca, “Piyasa gözetimi ve denetimini etkin şekilde yaparak, tüketici haklarını en çağdaş seviyede korumayı ve kayıt dışılığı en aza indirmeyi de hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
İhracatçıya ‘VIP’ hizmeti
Gümrüklerden VIP Geçiş olarak nitelendirilen Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Projesi’ni (AEO) anlatan Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “AEO ile firmalara, güvenilirliklerinin derinlemesine kontrol edildiği bir inceleme süreci sonunda özel bir statü ve sahip oldukları güvenilirlik seviyeleri ile paralel olarak gümrük kontrol ve formalitelerinde önemli imtiyaz ve kolaylıklar tanıyacağız. Diğer taraftan Yerinde Gümrükleme uygulamasıyla da şirketlere 7/24 ihracat şansı tanınacak. Dış ticaret erbabının, gümrük idaresine beyanname vermek yerine elektronik ortamda basit bir bildirimde bulunacak. Böylece dış ticaret erbabı bir ay içerisinde gerçekleştireceği tüm işlemler için ayda bir kez gümrük beyannamesi verecek ve ithalatta gümrük vergilerini de ayda bir kez toplu olarak ödeyecek. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) projesi ile kişiler şirket kuruluş işlemlerini, internet üzerinden e-imza ile 5 dakikada tamamlayabilecek. Kurulacak sistem aynı zamanda, TOBB, Rekabet Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Hazine Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi 8 kuruluşla daha entegre bir şekilde çalışacak.”
Kağıt belge ortadan kalkacak
Kağıtsız Gümrük Uygulaması kapsamında gümrüklerde iş yapma şeklinin değişeceğini belirten Bakan Yazıcı şunları söyledi: “Kağıtsız Gümrük Uygulamasını takiben hayata geçirilecek ‘Tek Pencere’ sistemi ile kurumlar arası onay sisteminin sağlayacağı veri alışverişiyle gümrük beyannamesine eklenen belgeler tamamen kaldırılacak. Sadece gümrük işlemlerinde değil tüm dış ticaret süreçlerinde kağıtsız ortama geçilecek. Güvenilirliği onaylanmış firmalar, gümrük beyannamelerini elektronik ortamda gümrüğe sunacak ve beyannameye eklemeleri gereken belgeleri gümrüğe sunmaksızın sonradan kontrol edilmek üzere ofislerinde saklayacak. Böylece gümrüklerde iş yoğunluğu ve beklemeler minimum düzeye inecek. Eşzamanlı olarak beyanname eki belgelerinin sadeleştirilmesine yönelik çalışma ile gümrük idarelerinde muayene işlemleri ve belge kontrollerinin kolaylaştırılmasını, hızlandıracağız. Böylece, işlem süreleri kısalacak. 80 bine yakın dış ticaret firmasının gümrük idarelerinde sadece evrak takibi amacıyla görevlendirdiği aracılara ihtiyaç kalmayacağından, maliyet avantajı sağlanacak.”
Gümrükteki mal perakendeci gibi mağazada satılacak
TASFİYE edilecek mallar için halka doğrudan satış yapacak mağazalar açtıklarını hatırlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şöyle konuştu: “Bu işin mevzuatın uygun olması halinde hizmet satın alma suretiyle yapılabilir. Ben müşteri olsam, o mağazaya girdiğimde gümrük memuru kıyafetiyle duran bir tezgahtarı görmek istemem. Mağazaların daha profesyonel kişilerce işletilmesi gerekiyor”
Tüketici şikayet edecek, meyve sebzeye künye takılacak
BAKANLIĞIN, ‘m-Tüketici Projesi’ adıyla tüketicilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak bir hizmeti uygulamaya sokacağını anlatan Hayati Yazıcı, şunları söyledi: “Tüketiciler cep telefonlarından da şikayette bulunabilecek ve sonucunu öğrenebilecek. Halihazırda faaliyette bulunan Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS), entegre işlem yapmayı mümkün kılacak ücretsiz yazılımlar ve uygulamalarla tüketicilerin zaman ve mekan kısıtı olmaksızın kullanımına açılacak. 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek ve sebze meyve ticaretindeki israf ve kayıt dışılığa çare olacak kanunla yeni düzenlemeler hayata geçecek. Buna göre, sebze ve meyvelerin cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgileri elektronik tutan Hal Kayıt Sistemi, kanunun en büyük yeniliği olacak.”