Güncelleme Tarihi:
Bakan Yazıcı, Biga ilçesinde faaliyet gösteren İçdaş Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş.’ye (İçdaş) ait fabrika içindeki binada kuruan Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Biga Gümrük Müdürlüğü’nün açılışını yaptı. Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin çok stratejik bir yerde olduğunu belirterek, “Türkiye’nin batı tarafından gerçekten deniz ve hava ulaşımıyla bağlantılı ve en fazla dış ticari ilişkilerimizin olduğu, Avrupa’ya açılan ilk kapılarımızından bir tanesi” dedi.
İçdaş 9’uncu büyük
İçdaş’ın da Türkiye’nin 500 büyük sanayi tesisi içinde 9’uncu sırada yer alan büyük bir sanayi kuruluşu olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Türkiye’nin, 2002 yılında 36 milyar dolar olan dış ticaretini, ihracatını dikkate alıp 2011’de 135 milyar seviyesine ulaştığı gerçeğinden hareket ettiğimizde, İçdaş’ın ihracatı 1,3 milyar dolar. İçdaş’ın 2011 itibarıyla ülkenin toplam ihracatında neredeyse yüzde 1 seviyesinde payı oduğu ortaya çıkıyor” dedi.
4 saat kısalttı
İçdaş Genel Müdürü Bülend Engin de, şunları söyledi: “2 yıl önce buraya ‘mobil gümrük’ kuruldu ancak bu da yetersiz oldu. Her işlem için Çanakkale merkeze gidip gelmek gerekiyordu. Bu da bir gemi için en az 4 saat kaybettiriyor. Burası Türkiye’nin en büyük limanlarından. Bir geminin burada günlük bağlama ücreti ağırlığına göre 10 bin dolardan, 40 bin dolara kadar çıkıyordu. Bundan önemlisi her gemi için 110 kilometre yolu ikişer kere gidip gelmek zorunda kalmayacağız.”
Çanakkale’den 1.3 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz
İçdaş Genel Müdürü Bülend Engin, Çanakkale’deki tesislerinden 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Burada yıllık 5.5 milyon ton demir çelik üretimi kapasitemiz var. Bunun dışında aynı anda 10 gemilik üretim ve onarım yerimiz var. 6 gemi üretip sattık ancak o piyasa da durgunluk olduğu için bunu durdurduk. Şimdi kendimiz için 5 gemi üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca enerji üretim tesislerimiz de bulunuyor. 405 megavat kapasiteli 3 ünite tesisimiz var. Bunların dışında toplamda 600 megavat güce ulaşacak santralin, ikinci etabını yapıyoruz. Çalışan sayımız 5 bin 500’e ulaştı.”