Türkiye’yi ilaç ihraç üssü yapacak ’harita’ çıkaralım

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yi ilaç ihraç üssü yapacak ’harita’ çıkaralım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2007 00:00

Dünyada ilaç şirketlerinin Ar-Ge bütçelerinin 5 milyar dolar olduğunu aktaran Merck Sharp & Dohme (MSD) Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu, devletin ilaç konusunda yol haritası çıkarması durumunda 500 milyon dolarlık araştırma geliştirme (Ar-Ge) yatırımını çekebileceğini söyledi. Hüsemoğlu, Ar-Ge için potansiyel var. Ancak bu konuda yol haritası yok" dedi.

İLAÇ şirketi Merck Sharp & Dohme (MSD) Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu, devletin ilaç konusunda yol haritası çıkarması durumunda 500 milyon dolarlık araştırma geliştirme (Ar-Ge) yatırımını çekebileceğini söyledi. Dünyada ilaç şirketlerinin Ar-Ge bütçelerinin 5 milyar dolar olduğunu aktaran Hüsemoğlu, "Türkiye’nin dünya ilaç Ar-Ge’sine katkısı sınırlı. Bu bütçeden yüzde 1’lik bir pay alsak, bu Türkiye için 500 milyon dolar demek. Araştırmada, Türkiye’nin diğer devletlerle rekabet edebilmesi gerekir. Bunun için yol haritası olması lazım. Ar-Ge yatırımı çekmede büyük potansiyel var. Ancak bu konuda yol haritası yok" diye konuştu.

İRLANDA GİBİ OLABİLİRİZ: Ar-Ge’de ve üretimde Türkiye’yi ihracat üssü yapacak bir vizyon olması gerektiğinin altını çizen Hüsemoğlu, Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı’nın bir araya gelerek yol haritası konusunda karar vermesi gerektiğini vurguladı. Hüsemoğlu, şöyle devam etti: "İlaç sektöründe rekabetçilik ve Türkiye’ye yatırım çekmek için yol haritası yok. Planlama yapılırsa İrlanda gibi olabiliriz. İrlanda yılda 1 milyar dolarlık yatırım çekiyor. Bu ülkede 30 yıl önce ilaç sanayi yoktu. İrlanda’da önce ilaçta vergi oranları düzeltildi. Fikri mülkiyet hakları düzenlendi. Üniversite, hastane ve ilaç sektörü arasında işbirliği sağlandı. Bugün İrlanda’nın ilaç ihracatı 1 milyar dolar, Türkiye’ninki ise 300 milyon dolar. Türkiye’ye yeni bir ilaç getirilmesi için 2-3 yıl bekleniyor. Ama Türkiye’den de ümitliyiz. Türkiye’de bu alanda 5-10 yıllık planlar yapılması gerekir."

İHRACATA KATKI AR-GE’DEN: Hüsemoğlu, Türkiye’de en büyük potansiyelin Ar-Ge alanında olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin vizyonunun jenerik ilaç yönünde olmaması gerektiğini, ihracata en büyük katkıyı yenilikçi ilaçların yaptığını kaydetti. Hüsemoğlu, yerli jenerik ilaç şirketlerini alan yabancı firmaların Çin’le rekabet edemeyeceğini ifade etti.

Yeni ilaçların gelişi 2-3 yıl zaman alıyor

TÜRKİYE’de hastaların ilaca ulaşımının hálá tam kolaylaştırılmadığına değinen Mete Hüsemoğlu, Avrupa ve ABD’de üretilen ilacın Türkiye’ye gelmesinin 2-3 yıl alabildiğini, oysa 6 ay içinde gelebileceğini belirtti. Hüsemoğlu, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın aynı çatı altında toplanmasının hastaların ilaca erişimi ve ilaç sektörü üzerindeki etkisi konusunda ise, şunları söyledi: "Yeni uygulamalar hastaların ilaca erişimini pozitif yönde etkilemeye başladı. Geçen yıla göre, ilaç harcamaları yüzde 2 arttı. SSK hastaları özel hastanelerden ve eczanelerden yararlanabiliyor diye ilaç tüketiminde patlama olmadı. Sadece ilaca erişim daha kolay hale geldi. Türkiye, AB ülkeleri arasında ilaca en az para harcayan ülke. Ama ilacın daha rasyonel kullanılabilmesi konusunda ciddi adımlar atılabilir."

Jenerik ilaçtan yana olursak geride kalırız

METE Hüsemoğlu, dünyada jenerik (eşdeğer) ilaç satışının yüzde 10 olduğunu belirterek, Türkiye’nin politikasını jenerik ilaçtan yana koyması durumunda ülkeye yenilikçi ilaçların girmesini engelleyebileceğini ve sektörü 10 yıl geriden takip etmek zorunda kalacağını söyledi. Hüsemoğlu, şöyle devam etti: "Yenilikçi ilaçlar için o ülkede fikri mülkiyet haklarının gelişmesi gerekir. Türkiye’de yeni patent koruma kanunuyla artık koruma başladı. Jenerik ilaç fiyatlarının da dünyadaki jenerik ilaç fiyatlarıyla uyumlu hale getirilmesi lazım. Sağlık politikasının, jenerik ve orijinal ilacın uygun ve doğru hastada kullanılır hale dönüştürülmesi de gerekiyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!