Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin en büyük gruplarından biri olan Rumeli Holding’in başındayken siyasete atılan ve önce Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik’i, sonra İmar Bankası ve Adabank’ı, en son Türkiye’nin ikinci büyük GSM operatörü olan Telsim’i (sonra Vodafone aldı) kaybeden Uzan ailesinin Türkiye’deki son ferdi Cem Uzan da; hapis cezası olacağını anlayınca babası Kemal Uzan, kardeşi Hakan Uzan ve amcası Yavuz Uzan gibi kaçtı ve ‘kırmızı bülten’lik oldu. Açılan davalardan hapis cezası çıkacağını anlayınca, hakkında yurt dışına çıkma yasağı olmasına rağmen Fransa’ya kaçan Cem Uzan, siyasi sığınma (iltica) başvurusu yapmıştı.
10 gün içinde ‘kırmızı bülten’ çıkarılacak
Hakkında dün ‘gıyabi tutuklama kararı’ çıkan Cem Uzan için ‘yakalama müzekkeresi’ (kırmızı bülten) çıkarılması da istendi. ‘Kırmızı bülten’in 10 gün içinde çıkması bekleniyor. Tasarruf Mevduatı Sigortası Fonu (TMSF), geçen ay reddedilen ‘tutuklanma’ talebini Cem Uzan’ın ülke dışına kaçtığı kesinleşince bir kez daha iletmiş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı da bu taleple mahkemeye başvurmuştu. 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi ikinci talep üzerine tutuklama kararı çıkarırken, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, “Bundan sonraki süreç artık Adalet Bakanlığı’nı ilgilendirir” dedi. Bu aşamadan sonra Cem Uzan’ı da ailesinin diğer fertleri gibi Interpol arayacak.
Barajı 500 milyon dolara yaptı, 1 milyar istedi
Türkiye’nin son 15 yılında önce ‘süper zengin’ işadamı-müflis işadamı, bankacı-hortumcu, siyasetçi-siyasi linç mağduru gibi pekçok değişik sıfatla kamuoyunun gündemine gelen Cem Uzan, birçok yolsuzluk davası ile boğuşan ailesini siyasi kimliği ve medya gücü ile yıllarca savundu. Oysa, Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik’in içinin boşaltıldığı, Telsim’de Motorola ve Nokia’nın milyarlarca dolarlık zarara uğratıldığı gibi ciddi iddialar vardı. Bu iddialar sürerken siyasete adım atan Cem Uzan, bu kimliği ile Fransa’dan ‘siyasi sığınma’ talep etti. Cem Uzan; ailesi aleyhine açılan davaları ‘siyasi linç’ iddiasıyla karşılamaya çalıştı ancak aile hakkındaki iddialar yenilir yutulur cinsten değil. Uzan ailesinin yönetimde olduğu Rumeli Holding, halka açık Çukurova Elektrik’in 500 milyon dolara yaptığı Berke Barajı’nı 1 milyar dolara malolmuş gibi göstermiş, küçük yatırımcıyı kandırmıştı.
Motorola ve Nokia’ya 4.8 milyar dolar taktı
Uzan grubu, Telsim aracılığıyla dünya devlerini de dolandırndı. 2002 yılında New York’ta Cem Uzan şirketleri aleyhine açtıkları davada 4.8 milyar dolar tazminat kazanan Motorola ve Nokia, 3.4 milyar doları ödenmeyen parayı Uzan’ın Türkiye’ye açtığı davadan almak için başvuru yapmıştı. Mahkeme tunanaklarına göre, şirketler Uzan bağlantılı olduğunu belirttikleri Libananco şirketinin, devlet tarafından el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında Uzan tarafının kazanması halinde 3.4 milyar dolar daha istiyor.
Mudilere 7.5 milyar lira ‘çifte hesap’ vurgunu
Uzan ailesi, literatüre ‘en büyük nitelikli dolandırıcılık’ olarak geçen İmar Bankası ve Adabank vakasında da, çifte hesap açılışları ile onbinlerce mudiyi 7.5 milyar lira dolandırmıştı. Foyaları yavaş yavaş ortaya çıkan ailenin elindeki Çukurova ve Kepez Elektrik’in imtiyaz sözleşmeleri Haziran 2003’te iptal edilmişti. Hemen ardından 3 Temmuz 2003’te de İmar Bankası ve Adabank’a el konuldu; vurgun çarkı ortaya çıktı. Çukurova Elektrik, Kepez Elektrik ve Telsim’i geri alabilmek için çeşitli yollara başvuran Uzan ailesinin, yabancı şirketleri üzerinden uluslararası tahkimde açtığı davalarla Türkiye’den istediği tazminatın 200 milyar doları da geçtiği ileri sürülüyor.
Baba, kardeş ve amca da 6 yıl 4 aydır firarda
Cem Uzan’ın kardeşi Hakan Uzan, babası Kemal Uzan ve amcası Yavuz Uzan da; haklarındaki ceza davalarından ve hapisten kurtulmak için 6 yıl 4 aydır firarda. Cem Uzan hakkında da yurt dışı yasağı var ancak o da 7 yıldan fazla kullandığı siyasi kimliği ile Fransa’dan siyasi sığınma istedi. Cem Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın, “Cem Uzan’a Fransa’nın siyasi sığınma hakkı tanıdığını” iddia etti ancak Fransız yetkililer “Cem Uzan’a iltica hakkı tanınmadı. Sadece siyasi iltica başvurusu 4 gün önce işleme konuldu. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Paris’te bulunması nedeniyle bu bilgi birkaç gün ertelenerek duyuruldu” bilgisini paylaşmıştı. Cem Uzan’ın başvurusunun prosedür gereği kabul edildiği, 3 aylık geçici oturma izni verildiği belirtilmişti. Aynı zamanda medya patronluğu geçmişi olan Cem Uzan, çok değil daha 7 yıl önce milyarlarca doları varken şimdi tükenmiş bir işadamı ve siyasetçi...
Yıllarca kamuoyuna uzak kaldılar
1960, Sakarya doğumlu olduğu bilinen Cem Uzan, İstanbul’da Özel Alman Lisesi’ni bitirmiş. Biyografisinde Amerika’da işletme eğitimi aldığı yer alan Cem Uzan, 2000’ler Türkiye’sinin adından en çok söz ettiren ailesine mensuptu. Babası Kemal Uzan şüphesiz bir dönemin en tanınan işadamlarından biriydi. Ancak Kamuoyunun çok sonradan adlarını ezberleyeceği Kemal Uzan, Yavuz ve Bahattin Uzan, çocukları Cem, Murat Hakan ve Ayşegül Uzan’dan oluşan bu aile, enerjiden finansa kadar pek çok sektörde faaliyet gösterirken, kamuoyundan uzak durmayı da tercih ediyordu. 1995 yılında özelleştirmeden aldıkları ÇEAŞ ve Kepez’de Çukurova Bölgesi’nde oldukça tanınmalarına karşın, hem Uzan Ailesi hem de Uzan şirketleri hakkında birinci ağızdan herhangi bir bilgiye ulaşmak imkansızdı. Sonradan Cem Uzan’ın eşi olarak Alara Koçibey, Hakan Uzan’ın eski eşi olan Yeşim Salkım gibi yeni isimlerin de girdiği bu aile, Cem Uzan ile kapılarını dış dünyaya aralamıştı.
TMSF bugüne kadar 7.5 milyar dolar tahsil edebildi
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Cem Uzan hakkında tutuklama kararı alınması istemlerinin daha önce kabul görmediğini, ancak daha sonra yaptıkları başvurunun dün onaylandığını hatırlatırken, “Bizim halen Uzanlar’a karşı yürüttüğümüz pekçok çalışma, karşı karşıya olduğumuz pekçok dava var. Ancak bu son gelişme üzerine bizim daha fazla yapabileceğimiz bir şey lok. Bundan sonrasında Adalet Bakanlığı devreye girecektir” dedi. TMSF’nin yaptığı çalışmalarla Uzanlar’dan bu güne kadar 7.5 milyar dolarlık tahsilat yapılabildiğini belirten Ertürk, yapılan bu tahsilatla Motorola ve Nokia’nın borcunun ödenmesinden kamu alacaklarına kadar pekçok ödeme yapıldığını belirtti.
İflas Masası’na kayıtlı 15 milyar dolarlık borç var
BUGÜNE kadar yapılan tahsilatın grubun toplam borcunun sadece bir miktarı olduğuna dikkat çeken TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, “Vergi Dairesi’nin İflas Masası’na kaydettirdiği borçların dışında, TMSF olarak bizim kaydettirdiğimiz 15 milyar dolarlık borç var” dedi. Uzanlar’ın yaklaşık 200 şirketinin yönetimini devralmış TMSF’nin yaptığı çalışmalara göre, Uzanlar’ın yurtdışında başka bir malvarlığı kalmadığını söyleyen Ertürk, en son bu aileye ait Ahmet Afif Paşa Yalısı’nı sattıklarını hatırlattı. Halen TMSF olarak İsviçre’de, Kazakistan’da ve Polonya’da Uzanlar ile ilgili davaları bulunduğunu belirten Ertürk, “Bunlar süren işler, bu çalışmaları yürüteceğiz. Ancak bu aşamadan sonra yapabileceğimiz başka bir şey yok” diye konuştu.
TMSF’nin ilk talebini mahkeme reddetmişti
CEM Uzan hakkında 4 Mart’ta yurtdışına çıkış yasağı konulurken, en son ifadesi 25 Haziran’da alınmıştı. Bundan sonrasında ortalarda görünmeyen Cem Uzan hakkında TMSF 2 Ekim’de, 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvururak sanık hakkında tutuklama kararı çıkartılmasını istemişti. Ancak 10 Kasım’da yapılacak duruşma dikkate alınarak, İstanbul 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden red kararı çıkmıştı. Ancak bu karar çıkmasına karşın TMSF, yeniden bir başvuruda bulundu. Bu arada Cem Uzan’ın Fransa’ya kaçtığı yönünde haberler çıkması üzerine İstanbul Cumhuriyet Baş Savcılığı da harekete geçti. Bunun üzerine 8. Ağır Ceza’dan bu kez tutuklama kararı çıktı. Karara göre Cem Uzan hakkında yakalama müzakeresi (kırmızı bülten) çıkartılmasına da karar verildi.