Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ve İngiltere arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla ilki geçen mart ayında İngiltere’de gerçekleştirilen CEO Forumu’nun ikincisi ekim ayının ortasında İngiltere hükümetinin önemli resmi etkinlikler için kullandığı Ditchley Park’ta yapılacak. İngiliz-Türk Ticaret Odası Başkanı Harvey Marshall, Londra’ya yakın Oxford’da bulunan Dicthley Park’ın böylesi bir toplantı için kullanılmasının çok önemli bir mesaj içerdiğini söyledi. İngiliz hükümetinin çok nadir olarak Ditchley Park’ı açtığını kaydeden Marshall, “İngiliz hükümeti CEO Forum toplantısını çok ciddiye alıyor. O nedenle de çok çok yüksek düzeyde dış ilişkiler için açılan Ditchley Park’ı CEO Forum için de kullanmayı tercih etti. İngiltere tarafı ‘Bu toplantı bir otelde toplanıp, konuşup sonrasında da yemek yiyip dağıldığımız bir toplantı değil, CEO Forum çok ciddi bir iş’ mesajını vermek istiyor” diye konuştu.
Türkiye şifa olur
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İngiliz İş Konseyi ve Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) işbirliğiyle İstanbul’da Türk-İngiliz İş Forumu’na da katılan Marshall, güvenlik nedeniyle katılımcılara ilişkin detay vermese de toplantı hakkında şu bilgileri verdi: “Ekim ayı ortasında her iki ülkenin de başbakanlarının katılarak başkanlık edeceği CEO Forum’a bu kez 10 yerine iki taraftan da 15’er şirketin CEO’ları katılacak. Katılımcılar hakkında çok fazla detay veremiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim; ilk CEO Forum’a katılan şirketlere yenileri eklenecek. İkinci forumda daha somut konular üzerinden işbirliğini artırmanın yolları konuşulacak. Karşılaşılan engeller somut olarak ele alınacak. Bu konuda hazırlanan dökümanlar ve çözüm önerileri paylaşılacak.”
Başbakanlar katılacak
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Türk-İngiliz İş Konseyi (TİİK) öncülüğünde oluşturulan CEO Platformu’nun ilkine, Türk tarafını temsilen TİİK Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, İngiliz tarafını ise temsil etmek üzere İngiliz hükümeti tarafından görevlendirilen Vodafone Global CEO’su Vittorio Colao başkanlık etmişti. Türkiye’den, Koç, Sabancı, Borusan, Doğuş, gibi gurupların katıldığı toplantıda, BP, Rolls Royce, BAE Sytem, Mott MacDonald, HSBC gibi dünya devi şirketlerin CEO’ları katılmıştı. İlk forumda işbirliğini artırmak için ilk etapta Türkiye’nin tanıtımı dahil, enerji, otomotiv, inşaat, eğitim ve sağlık gibi alanlarda çalışma komitelerinin kurulmasına karar verilmişti.
Ditchley Park neden önemli
DITCHLEY Park, 1958’de Sir David Wills tarafından İngiltere’nin dış ilişkilerini geliştirmek amacıyla kurulan Ditchley Park Vakfı’nın bulunduğu yerin adı. Londra’ya yakın bir noktada bulunan ve çok güzel bahçeleri ile de ünlü Ditchley Park İngiliz hükümetinin çok önem verdiği etkinliklerde kullanılıyor.
Amerika hapşırdı İngiltere hasta oldu, Türkiye sağlam
İNGİLİZ-Türk Ticaret Odası Başkanı Harvey Marshall, İngiltere’deki ekonomik duruma ilişkin, “ABD hapşırırsa, İngiltere nezle olur” ifadesini kullandı. Son günlerde İngilizlerin bu sözü çok sık kullandığını kaydeden Marshall’a aynı sözün Türkiye için de kullanıldığını hatırlattık. Bunun üzerine Marshall, “Türkiye hasta olmuş görünmüyor. İngiltere ekonomik olarak daha fazla büyümenin yollarını arıyor. Bölgesinin yıldızı Türkiye İngiltere için önemli.”
İlişkileri geliştirmek için zaman bu zaman
TÜRK-İngiliz İş Forumu’nun açılışında konuşan, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Jessica Hand ise, İngiltere yönetiminin ekim ayındaki CEO Forum’u için oldukça heyecanlı olduğunu belirterek, “Bu forumlarla ilişkilerin geliştirilmesinde bir quantum sıçraması olacak. Birlikte iş yapmak için zaman bu zaman, yani ‘carpe diem’ diyorum” dedi.
İngilizlerle ortaklık çalışması
TÜRK-İngiliz İş Konseyi Başkan Yardımcısı Remzi Gür, toplantıda şu noktaya vurgu yaptı: “İngilizler’in ülkemizde yatırım yapmaları veya bizlerle yatırımlara ortak olmaları, 3’üncü ülkelerdeki yatırımları konuşmak ve hayata geçirmek için iş alemi olarak çabalarımızı artırarak devam edeceğiz” dedi.
Türkiye’de enerjiye 10 yılda 120 milyar dolar yatırım olacak İngilizler için fırsat olabilir
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-İngiliz İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile İngiltere’nin, iki dost olmanın ötesinde dünya barışı, huzuru ve refahının sağlanması noktasında birlikte hareket ettiklerini söyledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önemli olduğunun altını çizen Çağlayan, şöyle konuştu: “8 aylık dönemde Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının 5.5 milyar dolar. Türkiye Avrupa bölgesinde tek dış ticaret fazlasını İngiltere’ye veriyor. Ancak geçen yıl 12 milyar dolar civarında gerçekleşen iki ülkenin dış ticaret rakamı gerçek gücümüzü yansıtmaktan uzak. Bunun geliştirilmesi için gösterilen çabalara destek vermeye hazırız. Sadece enerjide Türkiye’de 10 yılda 120 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu da İngiliz şirketleri için büyük fırsat demek.”
Morityus’la anlaşma
Türkiye ile Morityus arasında serbest ticaret anlaşması, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katıldığı törenle imzalandı. Morityus’un, Bartın ili kadar küçük olduğunu söylemekle birlikte, kilometrekareye düşen 658 kişiyle dünyanın en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Çağlayan, “Bu özelliği ile ihracatçılarımız için tek ada üzerine yerleşmiş derli toplu, iyi bir pazardır” dedi.