Güncelleme Tarihi:
ENERJİ, endüstri, sağlık ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren Alman teknoloji devi Siemens’in CEO’su Peter Löscher, küresel krizle birlikte yeni bir ekonomik ortam ve yeni bir dünya oluştuğunu belirterek, “Türkiye bu yeni ekonomik ortamda sürdürülebilir büyümeye son derece hazır, genç ve dinamik nüfusu ile meydan okumalı” dedi. Türkiye’de ilk kez yapılan ‘Sürdürülebilirlik: Geleceği Değiştirebilir misiniz’ başlıklı konferansta konuşan Löscher, şöyle konuştu: “Sürdürülebilir ve sorumlu büyüme bugün dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu en önemli konu. Şirketler yeşil göz boyama mı yapıyor, yoksa gerçekten yeşil yani çevre dostu işler mi yapıyor, işte bu önemli. Yeşil ekonominin bugün için yarattığı pazar 1.5 trilyon Euro civarında, şirketler için bu pazarda çok büyük fırsatlar var.”
Türkiye son derece hazır
Global krizin sürdürülebilir büyüme kavramını daha da önemli hale getirdiğini söyleyen Löscher, şunları söyledi: “Bundan sonra farklı bir büyüme farklı bir dünya olacak. Sürdürülebilir geri kazanımda büyümeyi etkileyen faktörler önem kazanacak. Bu yeni ekonomik ortamda sürdürülebilir büyümeye son derece hazır, genç nüfusu ile yeni meydan okumalara çok aç. Kısa vadede krize dönük çözümler üzerinde duruluyor. Ancak uzun vadede sürdürülebilir büyüme üzerinde daha çok durulacak. Geçen yıl Siemens’in en modern fabrikasını Türkiye’de açtık.”
Türkiye’yi sadece bir pazar olarak görmediklerini söyleyen Löscher,”Başta Rusya, Orta Asya ülkeleri, Orta Doğu ve kuzey Afrika ülkelerine arasında önemli bir köprü. Siemens bu yıl Türkiye’de 153’üncü yıl dönümünü kutluyor. Bu önemli pazarda başından beri bulunuyoruz” dedi.
Çöl güneşi enerjiye dönüşecek Türkiye’den Avrupa’ya iletilecek
GELECEĞİN alternatif enerji kaynakları ile şekilleneceğini söyleyen DESERTEC (çöl teknolojisi) Girişimi CEO’su Paul van Son, şunları söyledi: “Çölde güneş enerjisinden yararlanma fikri 100 yıllık bir geçmişi var. Sürdürülebilir enerji arzı için güneşin en yoğun olduğu Ortadoğu’daki çöllerde güneş aynaları yöntemi ile enerji üretmek üzere 18 şirket bir araya gelerek bir girişim oluşturduk. Bunda bir çok ülke ve şirket yer alıyor. Bu oluşumda Türkiye ve Türk şirketlerine de ihtiyacımız var. Çöllerden elde ettiğimiz enerjinin yüzde 50’sini Avrupa’ya ileteceğiz.”