Cüneyt UZUNOĞULLARI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2005 00:00
Turkcell’de Çukurova Grubu ile ‘tahkimlik’ olan İsveçli TeliaSonera’nın CEO’su Anders Igel, yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’ye ilgilerinin kaybolmadığını fırsat olursa Türkiye’ye yeni yatırım yapacaklarını bildirdi. Rusya’da Alfa ile ortaklıklarının problemli olmadığını, bu yönde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Igel, Rusya ve Türki cumhuriyetlerde de yeni yatırım olanakları aradıklarını söyledi.
TURKCELL’de Çukurova Grubu ile anlaşmazlık yaşayan ve bu nedenle uluslararası tahkime başvuran İsveçli TeliaSonera’nın CEO’su Anders Igel, yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’ye olan ilgilerinin kaybolmadığını fırsat olursa Türkiye’ye yeni yatırım yapacaklarını bildirdi. Türkiye’nin son 10 yılda hızlı geliştiğini, Turkcell’in ilk kurulduğu 1994 yılındaki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında ekonomik ve politik açıdan çok büyük farklılıklar olduğunu belirten Igel şöyle devam etti: ‘Son 10 yılda Türkiye’de enflasyon faiz oranları düştü. Türkiye gelişti. Türkiye’ye olan güven arttı. Bu da yatırım için eskisine göre daha olumlu bir ortam oluşturdu.’
ÇAĞRI MUAFİYETİ: Igel, Çukurova hisselerinin TeliaSonera tarafından satın alınması aşamasında ortaya çıkan çağrı muafiyeti konusunda yorum yapmaktan kaçındı. ‘Çukurova ile yeniden anlaşırsanız çağrı muafiyeti uygular mısınız?’ sorusuna Igel, ‘Bu konuda yorum yapmak istemiyorum’ yanıtını verdi. Igel, TeliSonera’nın Çukurova Alfa anlaşmasına ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Rekabet Kurumu, Telekomünikasyon Kurulu gibi kurumlara yaptığı başvuru ve itirazlara ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. Igel, ‘Çukurova’nın Türk şirketi olduğu için resmi kurumlar tarafından korunduğunu düşünüyor musunuz?’ sorusuna şu yanıtı verdi: ‘Kurumlar kendi işlerini yapıyorlar ve söyleyeceklerini söylüyorlar, bizim için önemli olan ise uluslararası bir şirket olarak şeffaf ve kurumsal yapımızı korumak ve bu noktada sağlam durmaktır. Gelişmelerin uluslar arası standarda ve şeffaflığa uygun olmasını bekleriz.’ Turkcell’in Alfa ile yaptığı anlaşma konusunda hiçbir bilgileri bulunmadığını ve sorunların da bundan kaynaklandığını kaydetti. ‘Çukurova tarafından şeffaf davranılmadı oysa bizim beklentimiz bu yöndeydi’ diye konuştu.
SERMAYE DAHA ESNEK: Uluslararası birçok yatırımcının ve şirketin son 5 yılda sermaye açısından daha esnek hale geldiğini kaydeden Igel, ‘Bunu da şirketlerin aktivitelerindeki artışa bakarak anlayabilirsiniz. Biz de Norveç ve Baltık cumhuriyetlerinde bazı satın almalar yaptık. Yeni yatırımlar için fırsat arıyoruz, herkes bunu arıyor. Ancak çoğu zaman iyi fırsatlar çıkmıyor’ diye konuştu.
ALFA İLE ARAMIZ İYİ: TeliaSonera’nın CEO’su Igel, Rusya’da Alfa ile ortaklıklarının problemli olmadığını, bu yönde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Igel, Rusya ve Türki cumhuriyetlerde de yeni yatırım olanakları aradıklarını, Turkcell’in de bu bölgelerde son derece başarılı olduğunu dile getirdi.
GELECEĞİMİZ PARLAK: İletişim teknolojilerinin giderek mobil çözümler ile interneti yakınlaştırdığını belirten Igel, bu noktadaki gelişmeyi 2 yıl evvel şirket olarak öngördüklerini ve bütün stratejilerini bu yönde oluşturduklarını kaydetti. Igel, yalınlık (simplicity) kavramının ilk olarak kendileri tarafından ortaya atıldığını ve dünyada bu yönde bir trendin ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye, yatırım için müthiş güven veriyor
AVRUPA Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Wolfgang Roth, 800 milyon
Euro tutarındaki krediyi Boğaz’ın
altından geçecek tüp geçit için hazırladıklarını bildirdi. YASED’in düzenlediği ‘Yabancı Yatırımların Yeni Gözdesi: Fırsatlar Ülkesi Türkiye’ konulu konferans kapsamında, Türkiye’nin Yabancı Sermaye Stratejisi başlıklı bir oturum düzenlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da izlediği oturumda konuşan Roth, yabancı sermayenin bir ülkeye çekilmesi için güven ikliminin çok önemli olduğunu vurguladı. Kendisi de Alman olan ve Almanya Başbakanı Schröder’in Türkiye’nin AB yolundaki desteğinin unutulmamasını isteyen Roth, 1963’de dönemin Alman başbakanının ‘Bir gün nihai adımlar atılacak, Türkiye, AB cemaatinin olgun bir üyesi haline gelecektir’ sözlerini hatırlattı. Roth, ‘Durum değişti, Merkel Başbakan olacak. Fakat bu perspektifin değişmesini beklememek lazım’ ifadesini kullandı. Banka olarak bölgesel gelişme üzerinde durduklarını, gelişmekte olan ülkelerin altyapısının özel ilgi alanları olduğunu belirten Wolfgang Roth, ‘Altyapı yatırımları için finans bulmak her zaman zordur. Avrupa Yatırım Bankası olarak 800 milyon Euro’yu Boğaz’ın altından geçecek tüp geçit için hazırladık’ diye konuştu. Türkiye’nin müthiş bir güven telkin ettiğini vurgulayan Roth, Şişecam’a kamu garantisi olmadan 60 milyon Euro kredi verdiklerini hatırlattı.
125 milyar dolarımız var dışa açılmak istiyoruzYÜKSEK öğrenimini Türkiye’de yapan ve 25 yıldır Kuveyt Ulusal Bankası Başkanı İbrahim Dabdoud, petrol üreten ülkelerin petrolden elde ettikleri toplam gelirin bu yıl 300 milyar doları aşacağını belirtirken ‘Hükümet harcamaları artsa da petrolden elde ettiğimiz gelirle hastaneler, köprü, yol gibi yatırımlar yapılsa da 125-150 milyar
dolar civarında bir fazlamız olacak. Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde bu durum söz konusu’ dedi. Bu artış nedeniyle yerel borsaların ‘çılgın bir noktaya’ geldiğini söyleyen Dabdoud, ‘Türkiye’de eğitim görmüş muhafazakar bankacılar olarak frene basmak istiyor ve Kuveyt’teki 82 krizini unutmamaya çalışıyoruz’ dedi. Dabdoud, ‘Şimdi borsa ve emlak piyasalarında iyi para kazanıyoruz ama bunun sürdürülebilir olması önemli. Onun için dışarıya bakıyoruz’ diye konuştu. Dabdoud, ‘Ortada bir fırsat olduğunu düşünüyorum, biz elimizden geleni yaptık, siz de elinizden geleni yapın’ mesajı verdi.
KARAMEHMET’LE GÖRÜŞTÜK: Toplantı öncesinde biraraya geldiği Başbakan Erdoğan’a petrol üreten ülkelerin emlak dışında iş yaratmak istediklerini aktardığını söyleyen Dabdoub, İstanbul Belediyesi ile ortak olan Dubai Properties’e ilişkin eleştiriler içinde ‘5 milyar dolar yatırım fena değil, eleştirisel olmamak lazım’ dedi. Başta telekom, finansal hizmetler olmak üzere bazı sektörlerle ilgilendiklerini belirten Daddoub, bu arada Turkcell ile de görüştüklerini açıkladı. Dobdoub, ‘3 ay önce Karamehmet ile biraraya geldik ama olmadı, şimdi Telsim ile ilgileniyoruz’ dedi.
Dubai Kuleleri BBC ve Euronews’te
İSTANBUL Levent’te Dubai International Properties tarafından yapılacak olan Dubai Towers tartışması sürerken, şirket, reklam kampanyasını uluslararası hale getirdi. Şimdiye kadar sadece Türk gazete ve televizyonlarında rastlanan Dubai Towers reklamları, artık İngilizlerin BBC World ve Avrupa’da yayın yapan Euronews
haber kanalında da yayınlanıyor. Türkiye’dekine benzer şekilde burgulu kulelerin gösterildiği kısa reklam, ‘Dubai Towers, Istanbul’ yazısının belirmesiyle son buluyor. Dubai şirketinin uluslararası arenada, son yılların yükselen kentleri arasında sayılan İstanbul ismiyle anılması, reklama daha çok bir imaj çalışması özelliği katıyor.
Sabancı: Yabancı sermaye için promosyon yapalım
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye’nin gelecek dönem ekonomik büyümesi açısından, yabancı sermaye yatırımlarının en fazla çekileceği faaliyet alanlarının belirlenerek, bu alanlarda aktif bir promosyon çalışması başlatılmasının son derece yerinde olacağını söyledi. Ömer Sabancı, yabancı sermaye yatırımlarının gelecekte Türkiye ekonomisi açısından önemli bir dış kaynak olma olasılığının hayli yüksek olduğunu söyledi. Sabancı, 2001’de yaşanan krizin belki de Türkiye’nin yaşadığı en önemli kriz olduğunu belirterek, Türkiye’nin artık hatalardan ders çıkarma gereğini gördüğünü, günü kurtarmak yerine yapısal sorunları çözmeye yönelik çalışmalar yaptığını kaydetti. 2005’in dönüm noktası olduğunu belirten Sabancı, AB ile müzakerelere başlama kararının iş dünyası için radikal bir değişimi zorunlu kılacağını anlattı.