Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2005 01:57
TÜPRAŞ ihalesinde fiyat artırımını bizzat yapan
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, ‘Tüpraş ihalesindeki sonuç, Koç Grubu’nun Türkiye’ye ne kadar inandığının bir göstergesidir’ dedi.
TÜPRAŞ’ın yüzde 51’lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin ihalede, 4 milyar 140 milyon
dolar ile en yüksek teklifi veren Koç-Shell Ortak Girişim Grubu’ndan Koç Grubu Enerji Grup Başkanı Erol Memioğlu, ‘İhalede ortaya çıkan sonucun, Koç Grubu’nun Türkiye’ye ne kadar inandığının bir göstergesi olduğunu’ bildirdi.
FEDAKARLIK YAPTIK:
Bilkent Otel’deki ihale sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memioğlu, ‘sonucu öncelikle çeşitli spekülasyonlara da neden olan bu ihalenin, ülkemiz için hayırlı olmasını istiyorum’ dedi. Koç Topluluğu için pozitif ya da negatif görüşler olabildiğine işaret eden Memioğlu, ‘Bugünkü sonuç da, Koç Grubu’nun Türkiye’ye ne kadar inandığının bir göstergesi. Bu rakam bir yerde fedakarlıktır da. Ama bunu eskisinden çok çok daha iyi yerlere getirerek, ülke için de çok yararlı bir kaynak oluşturmaya devam ettireceğimize inancımız sonsuzdur’ diye konuştu.
BÜYÜK BİR ADIM: Koç Grubu olarak, ‘enerjinin’ de büyümeyi hedefledikleri alanlardan biri olduğunu vurgulayan Memioğlu, Tüpraş’ta attıkları adımın ‘büyük bir adım’ olduğunu, bunun gerisinin geleceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
60 BİN ÇALIŞANIMIZ VAR:
Çalışanların protesto eylemleri hatırlatılarak mesajı sorulan Memioğlu, ‘Koç Grubu olarak 60 binin üzerinde çalışanımız var.
Şimdiye kadar bir şikayetleri olmadı.
Tüpraş çalışanları Koç Ailesi’nin fertleri olacaklar.
Eminim ki memnun kalacaklardır’ dedi. Batman Rafinerisi’nin 3 yıl açık kalma şartı bulunduğu belirtilerek, bu süre sonunda ne yapacaklarının sorulması üzerine Memioğlu, Batman Rafinerisi’nin Güneydoğu’da önemli fonksiyonlarının bulunduğunu, ağır petrol işlediğini ifade etti. Memioğlu, rafineriyi ne yapacaklarını söylemek için erken olduğunu, bir fizibilite çalışması yaparak karar vereceklerini kaydetti.
BÖLGESEL OYUNCULUK:
‘Şartname neleri gerektiriyorsa onu yapacağız. Herkes müsterih olsun.
Amaç Türkiye’yi daha da ileri götürmek.
Tüpraş’ı tüm Akdeniz bölgesinde bölgesel oyuncu haline getirmek üzere hareket edeceğiz’ diyen Memioğlu, ihale öncesi yaşanan tartışmalara işaret ederek, Özelleştirme İdaresi’nin şartnameyi açıklamış olmasının daha doğru bir tercih olacağı yorumunu yaptı. Memioğlu, yıllık 2-2.5 milyar dolar vergi kaybına neden olan kaçak akaryakıt sorunuyla ilgili soruya da, kurumsal şirketrlerin kaçak sorunundan muzdarip olduğunu, ancak petrol piyasası kanunu çerçevesinde alınacak önlemlerle 1-2 yıl içince sorunun biteceğine inandığını söyledi.
Koç, enerji sektöründe giderek güçleniyor
TÜPRAŞ’ın yüzde 51’lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi veren konsorsiyumda büyük paya sahip bulunan Koç Topluluğu’nun enerji sektöründe Aygaz, Mogaz, Bursa Gaz, Opet, Opet-Aygaz Bulgaria, BOS, Entek, Eltek, Koç-Statoil ve Demir Export şirketleri faaliyet gösteriyor. 2004 itibariyle Koç Topluluğu enerji şirketlerinin toplam gelirleri önceki yıla göre yüzde 18 artarak 4 milyar 434 milyon YTL’ye ulaştı. Topluluk enerji şirketlerinin brüt karı ise 313 milyon YTL, faaliyet karı ise 88 milyon YTL olarak hesaplandı.
Shell, 1923’ten beri Türkiye’de
CUMHURİYETİN kurulduğu 1923 yılında Türkiye’de faaliyetine başlayan Shell’in pazarlama alanındaki faaliyetleri akaryakıt ve madeni yağ satışları, Türkiye’ye gelen yabancı havayollarına ait uçaklara yakıt ikmalinin yanı sıra yerli havayollarının da yurtdışı alımlarına aracılık faaliyetleri ve transit deniz yağı ve yakıtı satışlarını kapsıyor. Akaryakıt ve yağları 600 akaryakıt istasyonu aracılığıyla satılan Shell’in ürünlerinin ikmal ve dağıtımı bütün ülkeye yayılmış olan depo ve ikmal noktalarından yapılıyor.
Konsorsiyumun yüzde 10’u Shell’in, yüzde 90’ı Koç’un
TÜPRAŞ’in yüzde 51 hissesi için en yüksek teklifi veren konsorsiyumda, Koç Grubu şirketlerinin yüzde 90, Shell’in ise yüzde 10 payı bulunuyor. Konsorsiyumun yapısı şöyle: The Shell Company of Turkey Ltd. yüzde 0.10, Opet Petrolcülük A.Ş. yüzde 3.00, Aygaz A.Ş. yüzde 7.00, Shell Overseas Inv. B.V. yüzde 9.90, Koç Holding A.Ş. yüzde 80.00.