Türkiye’ye gelip 9 milyar dolara ’akıl’ koydu, şimdi ofisle yerleşti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye gelip 9 milyar dolara ’akıl’ koydu, şimdi ofisle yerleşti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2006 00:00

Türkiye’de bugüne kadar 9 milyar dolara yakın özelleştirme ve satış işleminde danışmanlık yapan dünyanın önde gelen yatırım bankalarından biri olan Rothschild’in Başkanı Eric de Rothschild, "Türkiye, Ortadoğu ve Asya’da ofisimiz olan tek ülke. Uluslararası bir yatırım bankasıyız. Türkiye’de işler çok hızlı büyüyor. Şu andaki enerji, telekomünikasyon ve bankacılıktaki bütün büyük işlemlerle ilgileniyoruz" dedi.

DÜNYANIN önde gelen uluslararası yatırım bankası Rothschild’in Başkanı Baron Eric de Rothschild, Türkiye’de açtıkları ofisin Türkiye ekonomisine duydukları güveni gösterdiğini söyledi. Rothschild, "Türkiye, Ortadoğu ve Asya’da ofisimiz olan tek ülke. Uluslarası bir yatırım bankasıyız. Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu gibi bölgelerde çok büyük oranlarda iş yapıyoruz. Türkiye’nin ekonomik temeldeki gelişimi çok önemli. Türkiye kendi başına bir pazar. Son derece önemli ve Avrupa’ya yüzünü dönmüş. Türkiye olunması gereken bir yer" dedi.

ÖZELLEŞTİRME OLURSA İLGİLENİRİZ: Türkiye’de şu ana kadar Türk Telekom’un özelleştirilmesi, Telsim’in satılması gibi birçok özelleştirme ve satışta danışmanlık yaptıklarını anlatan Rothschild, şöyle konuştu: "Türkiye’de işler çok hızlı büyüyor. Enerji, telekomünikasyon, bankacılık ve diğer alanlarda küreselleşme oluyor. Türkler, uluslarası gelişimlerinde kendilerine danışmanlık yapacak bir şirketin gelişini hoş karşılıyor. Rothschild Yatırım Bankası’nın Avrupa’da özelleştirme alanında çok tecrübesi var. Özellikle finans, telekomünikasyon ve enerji sektöründe deneyimimiz var. Bundan sonra özelleştirmeler konusunda neler yapacağımız Türk hükümetine bağlı. Türk hükümeti doğru zamanı düşünüp şirketleri özelleştirdiğinde onlarla ilgileniriz. Şu anda uzmanlık alanımıza giren üç sektördeki bütün büyük işlemlerle ilgileniyoruz."

SON GİREN, İLK ÇIKAR: Rothschild, bölgede Türkiye dışında Dubai’de ofis açmayı planladıklarını açıklayarak, Türkiye ekonomisi hakkında şunları söyledi: "Ekonomide hiçbir şey düz bir yol değildir. Matematikte sinüs eğrisi vardır, bu eğri aşağı yukarı gider, yatay değildir. Sürekli de yukarı gitmez. Yukarı giderken de yolda engeller olabilir. Ekonomide uluslararası pazar çok güçlü etkiye sahip. Türkiye’ye gelen birçok yatırımcı Türkiye ekonomisine yardım ediyor. Bu insanlar ekonomiye yatırım yapıyor. Bunlar sinirli olabilecek ve tepki verebilecek insanlar da aynı zamanda. Uluslararası sermaye sinirli olunca her zaman son girdikleri pazardan çıkmaya bakarlar. Bu son giren, ilk çıkar etkisidir. Küçük krizler, her zaman belli ülkelerde yaşanır. Fakat Türkiye’de sinüs eğrisi çok güçlü. Tüketim güçlü ve gerçek orta kesim yaratılıyor. Bütün bunlar Türk ekonomisinin gelecekteki temeli olacak."

25 ülkede 3 bin çalışanı var

YATIRIM bankası Rothschild’in Türkiye temsilciliğini Yılmaz Argüden yapacak. Argüden, birçok şirkete stratejik danışmanlık hizmetleri verdi ve yönetim kurullarında bağımsız üye olarak yer aldı. 2005 yılından bu yana da Rothschild’in danışmanlığını yürütüyor. Rothschild Bankası’nın 200 yıllık deneyimi ve 25 değişik ülkede 3 bin çalışanı var. Şirketin danışmanlık ve borç verme işindeki 2005 yılı karı 40.8 milyon paund oldu. Toplam faaliyet geliri ise, bir önceki yıla göre yüzde 30’luk artışla 250.3 milyon dolara çıktı. Toplam komisyon ve ücret geliri ise, 134.7 milyon paundan, 172.4 milyon paunda çıktı. Bankacılık grubunun net fazi geliri ise, yüzde 40 oranında artarak 69.6 milyon paund oldu. Brüt aktifleri 0.2 milyar paund azalarak 4.8 milyar paunda düştü. Grubun ticari bankacılık portföyü 2.2 milyar paunddan, 2.3 milyar paunda yükseldi. 2005’de özellikle gayrimenkul ve finans sektörlerindeki kredi portföy yatırımlarında artış oldu.

Aile servetimiz tarihte kaldı artık küçük bir balığız

BARON Eric de Rothschild, Rothschild ailesinin devletlerin finansörü ve dünyanın gizli yöneticilerinden biri olduğu yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: "(Gülerek) Keşke gerçek olsa. Ama doğru olmasını da istemezdim. Bu gerçekten iyi bir şey de olmazdı. Kendinizden daha büyük bir şeyden sorumlu olmanız iyi bir şey değil. 19’uncu yüzyılın ortalarında önemli bir aileydik. Eğer bir ülkeyi finanse etmezsek savaş durabiliyordu. Fakat bu tamamen değişti. Artık biz tamamen küçük bir balığız. Çok büyük bir denizdeki küçük ve hızlı balığız. Aile tarihimizde Türkiye’ye de 1860, 1890 ve 1912’de borç verdik. Ondan sonra başka bir ilgimiz olmadı. Kendimizi Gates ve Buffett gibi insanlarla karşılaştırınca artık zengin bir aile değiliz."

9.5 milyar dolarlık işleme imza attı

ROTHSCHILD Yatırım Bankası’nın Türkiye’de bugüne kadar yer aldığı özelleştirme ve satış işlemleri:

Telsim’in 4 milyar 550 milyon dolara satışında TMSF tarafına danışmanlık verdi.

Garanti Bankası-General Electric’in (GE) 1.8 milyar dolarlık birleşmesinde GE’ye danışmanlık yaptı.

220 milyon dolarlık TEB ve PNB Baribas evliliğinde Çolakoğlu ailesine danışmanlık yaptı.

Süreci devam eden Denizbank’ın Dexia’ya 2.4 milyar dolara satılmasında danışmanlığı devam ediyor.

Türk Telekom’un özelleştirilmesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) analizler yaptı.

Aycell-Aria birleşmesinde danışmanlık yaptı.

Daha sonra iptal edilen Tekel’in sigara Japan Tobacco International’a satılmasında da danışmanlık yapmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!