Türkiye, yatırımda 5’inci oldu IFC, İstanbul’u ‘merkez’ seçti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, yatırımda 5’inci oldu IFC, İstanbul’u ‘merkez’ seçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 00:00

Uluslararası Finans Kurumu (IFC), İstanbul’daki bölgesel ofisini büyüterek Washington D.C dışında yer alan ilk operasyon merkezi haline getirdi. IFC Ortadoğu, Kuzey Afrika, ve Güney Avrupa Direktörü Dimitris Tsitsiragos, “Yatırımlarımız içerisinde Türkiye 5’inci büyük ülke” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA Bankası kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Washington DC dışındaki ilk operasyon merkezini İstanbul’a açıyor. Yeni operasyon merkeziyle İstanbul’dan yönetilen ülke sayısı 13’ten 30 çıkarken, IFC’nin Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu, ve Kuzey Afrika bölgesindeki faaliyetlerinin önemli ölçüde artacak. IFC Ortadoğu, Kuzey Afrika, ve Güney Avrupa Direktörü Dimitris Tsitsiragos, “IFC’nin en fazla yatırım yaptığı 5’inci ülke Türkiye. Burada çok önemli çalışmalarımız var” dedi.
2.5 milyar dolar yatırım
Dimitris Tsitsiragos, IFC’nin amacının; insanların yoksulluktan kurtulması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi olduğunu dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Türkiye tüm dünyada Rusya, Hindistan, Çin ve Brezilya’dan sonra IFC’nin en fazla yatırım yaptığı 5’inci ülke konumundadır. IFC’nin Türkiye’de 2.4 milyar doları kendi adına olmak üzere yaklaşık 3 milyar dolarlık toplam aktif portföyü bulunuyor. 2010 mali yılında toplam 12 projeye 428 milyon dolar yatırım yapıldı. Ayrıca IFC Dünya Bankası ile kabul edilen, 2008-2011 Ülke Ortaklık Stratejisi çerçevesinde Türkiye’ye kendi adına 2-2.5 milyar dolar yatırım yapmayı öngörmektedir.”
48.8 milyar dolar
Merkezin bölgedeki etkilerini artırmaya yardımcı olacağını belirten IFC Asya, Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Rashad Kaldany, şu bilgileri verdi: “İstanbul Operasyon Merkezi’nin aktif hale gelmesi ile birlikte bölgedeki tüm hizmetler sunabilir hale gelecek. Böylece müşteriler için daha fazla fırsat yaratmayı hedefliyoruz. Bu bölgede kalkınma açısından özel sektörün gelişmesini amaçlıyoruz. 2010 mali yılında toplam portföyümüz 120 ülkede 1656 şirkette 48.8 milyar dolar oldu.”
Sonuç muazzam olur
Etki açısından da son derece muazzam bir sonuç beklediklerini anlatan Rashad Kaldany, şu değerlendirmeyi yaptı: “İstanbul’da daha fazla çalışanımız olursa bu bölgenin nabzını daha iyi tutabiliriz. İstanbul’da olmak, bu bölgenin ihtiyaçlarını anlamamıza yardımcı olacak. Şu anda 24 ayrı ülkeden 103 çalışanımız var. Önümüzdeki 1-2 yılda 200 kişiye ulaşacağız.

Haberin Devamı

Türkiye’nin stratejik önemini biliyoruz

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin stratejik önemini bildiklerini anlatan IFC Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa Direktörü Dimitris Tsitsiragos, şu değerlendirmeyi yaptı: “İstanbul Operasyon Merkezi ile müşterilerinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamayı, bölgedeki kalkınma etkisini artırmayı ve IFC’nin sahadaki varlığını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Washington D.C dışında İstanbul bizim için bir kilometre taşı.”

Yüzde 8 büyüme bekliyoruz

GEÇTİĞİMİZ 10 yılda çeşitli tecrübeler elde ettiklerini, bir yere gittikleri zaman oradaki iş hacimlerinin arttığını, operasyon merkezi ile bu bölgede daha düşük maliyetle iş yapacaklarını belirten Rashad Kaldany, “Bu bölge için konuşacak olursak önümüzdeki 3 yılda iş hacmimizin yüzde 6-8 büyümesini bekliyoruz. Türkiye’de de bu şekilde gerçekleşir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye, IMF’de sınıf atlayacak

ULUSLARARASI Para Fonu’nun (IMF) halen üzerinde çalıştığı bir plana göre, Türkiye’nin oy hakkı artırılacak. Reuters Haber Ajansı’nın ele geçirdiği metne göre, IMF’deki reform süreci  çerçevesinde, Türkiye’nin, Fon’daki oy hakkı artırılarak, 30’lu sıralardan, 20. sıraya yükseltilecek.
Fon’da tek başına temsil edilemeyen Türkiye, halen Belçikalı İcra Direktörü tarafından temsil edilen grupta.
Türkiye ile birlikte, başta Çin olmak üzere, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Kore’nin de daha çok kota ve oy hakkına sahip olması benimseniyor.
Yeni plana göre, Çin’in, IMF’de, ya ABD’den sonra ikinci, ya da  Japonya’dan sonra üçüncü sıraya yükseltilmesi hedefleniyor.
IMF’nin yeni yapılanma planı, gelişmekte olan ülkelere daha çok oy hakkı getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!