Güncelleme Tarihi:
2009 yılında Foreign Policy dergisi tarafından dünyanın ilk 100 küresel düşünürü arasında gösterilen Rosling, Yapı Kredi Bankacılık Akademisi tarafından düzenlenen Ekonomik Trend 2011 Konferans'ı kapsamında İstanbul'da konuştu.
Dünya'ya Bulgular Üzerinden Bakış başlıklı bir sunum yapan Rosling, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde insanların yatak odalarındaki sohbetlerde iki çocuk ve onların geleceğine yönelik planlar yaptığını, istatistiklere göre Türk çiftlerinin de benzer bir anlayışta olduğuna dikkat çekti.
Rosling, dünyada üç çocuk sahibi kadın nüfusunun oranın yüzde 16 olduğunu, Türkiye'nin bu grupta yer almadığını ve bu gruba girecek gibi görünmediğini de söyledi.
2050'DE AVRUPA'NIN EN KALABALIĞI
Ancak Türkiye'nin nüfusunu artış eğilimi yaşadığını belirten Rosling, 2050 yılında 100 milyona varan nüfusla Rusya ile birlikte Avrupa'nın en kalabalık ülkesi olacağımızı öngördü.
İstatistik Gurusu, Rusya'da işlerin yaşlı nüfus ve az çocuk sayısı nedeniyle Türkiye'ye kıyasla daha kötü durumda olduğunu da belirtti.
Rosling, 1800'lü yıllara kadar giden verilere dayandırarak yaptığı çarpıcı istatistiki analizlere dayanarak, Türk insanının artık daha az çocuk yaptığını, yaşama süresi ortalamasının da ABD'ye yaklaştığını vurguladı.
ABD'deki yaşama süresi ortalamasının 79 olduğunu belirten Rosling, Türkiye'nin bu istatistiğinin 72 yaş olduğunu söyledi.
Ancak Rosling, iş cüzdana geldiğinde ise ABD'deki yaklaşık 40 bin dolarlık ortalama gelire kıyasla Türkiye'deki 10 bin dolar arasındaki büyük farka da dikkat çekti.
KOMŞUNUZ YUNANİSTAN DEĞİL BREZİLYA
Rosling'in verilerden çıkardığı diğer bir ilginç bulgu da, kendi çalışmalarında Türkiye ve Brezilya'nın yaş ve gelir açısından birbirine çok benzeyen bir gelişim gösterdiği oldu.
Rosling, son dönemde zor günler geçiren Yunanistan'ın ise tarihsel süreçte Türkiye'nin çok gerisinde bir ivme yakaladığını belirterek, "Benim haritamda sizin komşunuz Yunanistan değil, Brezilya'dır" ifadesini kullandı.
AÇIKALIN: BÜYÜK RESİM DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ
Konferansta konuşan Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Faik Açıkalın ise Ekonomik Trend 2011 ismini seçmelerinin nedenini, "Global krizin ardından dünya artık eskisi gibi değil. Bu sebeple değişen dünyada trendlerinin ne yönde olduğunu görmek, zihinlerimizi açarak büyük resmi daha net algılamak her zamankinden daha önemli hale gelmiş durumda..." diyerek açıkladı.
Konferans, sektöre iyi bankacı yetiştirme vizyonuyla 2008 yılında kurulan Yapı Kredi Bankacılık Akademisi'nin, bu amaçla dünyaca tanınmış düşünür, ekonomist ve akademisyenleri konuşmacı olarak yer davet ettiği ikinci organizasyon oldu.