Türkiye yaptıkları ile ilham kaynağı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yaptıkları ile ilham kaynağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye’de yaptıklarımız onlar (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) için bir ilham kaynağı olmuş durumda, biz hiçbir zaman onlar için örnek ülke olarak yola çıkmadık” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, siyasi reformlar açısından Türkiye’de yapılanların, ekonomik reformların, konjonktürü öngörür bir şekilde hem Avrupa’daki finansal çalkantılardan hem de Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki siyasi çalkantılardan Türkiye’yi kurtardığını söyledi. TOBB’un ev sahipliğide gerçekleşen Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Genel Konseyi gala yemeğinde konuşan Babacan, şunları söyledi:

Ekonomik fırsat

Dönüşüm ve geçiş süreci tamamlandıktan sonra, demokrasi yerleştiği zaman biz halkın hükümetlerinden, sistemlerinden memnun olduğunu gördüğümüz zaman ve parlamentolar gerçekten halkı temsil eder  hale geldiği zaman çok büyük bir ekonomik fırsat ortamı doğacak. Bu bölgenin doğal kaynakları muazzam, beşeri kaynakları henüz potansiyeli  kullanılmamış kaynaklar. Son olarak vize zorunluluğunu kaldırdığımız ve serbest ticaret anlaşmasını imzaladığımız zaman bölgede sınırlar gittikçe anlamını kaybedecek. Biz bunu çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsanların ülkeden ülkeye serbest dolaşımı, malların, sermayenin ve serbestçe ülkeden ülkeye akışı çok önemli. Bu sağlanırsa yepyeni bir jeopolitik ortam oluşacaktır.

Haberin Devamı

Tecrübe paylaşıyoruz

Bu dönüşüm yaşayan ülkelerle biz daha ziyade tecrübelerimizi  paylaşıyoruz. Türkiye’de yaptıklarımız onlar için bir ilham kaynağı olmuş  durumda, biz hiç bir zaman onlar için örnek ülke olarak yola çıkmadık. Ders verme modunda de değiliz. Ancak biz tecrübelerimizi ve neler yaptığımız paylaşıyoruz. Eğer işlevsel bir örnek gösterebilirseniz onlara Dünya Bankasının veya IMF’nin hazırladığı reçeteden çok daha etkileyici oluyor. Elimizde olan mevcut kaynaklarımızı gittikçe artan sayıda ülke ile  paylaşıyoruz. Amacımız da istikrarın ve güvenliğin, en sonunda da refahın bu  ülkelere gelmesi.

Reformlarla korunduk

2002’den beri çok sayıda siyasi reformlar yaptık ki, demokratik sistemimizi iyileştirelim. Özgürlüklerin hayata geçirilmesini iyileştirelim ve temel insan haklarını kuvvetlendirelim. Aynı zamanda bankacılık sektöründe ciddi reformlar yaptık. Sağlık, sosyal güvenlik sistemlerimizde, kamu, finans ve  kontrol sistemlerimizde reformlar yaptık. Reformlarla kendimizi korumuş olduk.

Haberin Devamı

Bankacılıkta çok iyiyiz

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin krize kadar bütçe açığını azalttığını ve bankacılık sektörünü güçlendirdiğini belirterek şöyle konuştu: “Hem bilançolar açısından hem de düzenleme ve denetim mekanizması açısından öyle kurallar koyduk ki Basel ve diğer uluslararası standartların çok daha ötesinde standartlardı bunlar. Kişisel sorumluluk zorunluluğunu getirdik. Bunu hem bankanın üst düzey yöneticileri hem de hissedarları için getirdik. Avrupa ve Amerika bankaları ciddi problemler yaşarken, o bankaların Türkiye ayakları çok iyi geçirdiler krizi. Sermaye enjeksiyonu yapmamız da gerekmedi.”

Afrika kapsama alanımızda        

Haberin Devamı

TÜRK iş adamları ve profesyonellerin Afrika’da çok kolay iş yapabildiklerini, belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sözlerini şöyle tamamladı: “2007’de Afrika’da sadece 12 büyükelçiliğimiz vardı. Şu anda 32 büyükelçilik var. 32 büyükelçilik ne demektir? Halkın yüzde 95’ini kapsıyoruz demektir. Aynı zamanda Afrika Kalkınma Bankası’nın hem hissedarı hem üyesi olduk. Afrika’da pek çok ülkenin altyapı yatırımlarına finansman sağlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!