Türkiye ve Katar’dan yeni LNG işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Katar’dan yeni LNG işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 21:35

KIŞ ayları öncesinde dünyanın doğalgaz alanında en büyük rezervlerine sahip ülkeleri arasında yer alan Katar ile Türkiye arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) konusunda yeni bir işbirliğine gidiliyor.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la birlikte gittiği Katar gezisinde BOTAŞ ile Qatargas arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi de ele alındı ve LNG anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar metreküp doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı yapacak. Katar yaptığı ihracatla LNG ihraç eden ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Enerji Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, anlaşmanın ardından ilk sevkıyat kısa süre içerisinde yapılacak. BOTAŞ ile Katar Doğalgaz Şirketi, Tükiye’nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamış, eylül ayında da anlaşmada son aşamaya gelinmişti.

LNG HAMLESİ

Bakan Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, hem arz güvenliğini sağlamak hem de dünyada düşen maliyetler ile kaynak çeşitliliğinde maliyetleri düşürmek için LNG’ye yönelik altyapı yatırımlarını hızlandıracaklarını açıklamıştı. 2016’da başlayan LNG terminali kapasite arttırımı yatırımları ve Türkiye’nin ilk Yüzer LNG Terminali (FSRU) ile bu alanda önemli adımlar atılmıştı. Eylül ayında da BOTAŞ’ın 2. FSRU’yu aldığı duyurulmuştu. 2015’te 34 milyon metreküp olan günlük LNG’den gazlaştırma kapasitesi, 2016’da Egegaz terminali kapasite artışı ve Türkiye’nin FSRU projesinin devreye alınması ile 64 milyon metreküpe çıkmıştı. 2017’de devam eden çalışmalarla Egegaz terminalindeki ikinci kapasite artışı, Marmara Ereğlisi LNG terminalindeki kapasite artışı ve ikinci FSRU ile bu rakam 117 milyon metreküpe çıkmış olacak. Böylelikle 2 yıl gibi bir sürede kapasitede 3 kattan fazla artış sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

260 MİLYON METREKÜP

LNG terminali ve FSRU yatırımlarının en büyük avantajı, Türkiye’nin arz güvenliğini dönemsel risklerden arındırmak olacak. Kış aylarında tüketimin aşırı yükselmesi, boru hatlarındaki arızalar yada kaynak ülkelerdeki geçici sorunlardan dolayı, sistemin ihtiyaç duyduğu doğalgazın sağlanmasında zorluk çıkabiliyordu. Son dönemde devreye giren yatırımlarla, Türkiye artık ihtiyaç duyduğu gazdan daha fazlasını sisteme sağlayabilecek kapasiteye ulaştı. 2016 yılı başında 190 milyon metreküp günlük ulusal şebekeye gaz sağlama kapasitesinde olan Türkiye, LNG ve depolama alanlarındaki yatırımlar ile 2017 yılı sonunda 288 milyon metreküp günlük kapasiteye ulaşmış olacak. Böylece, azami günlük tüketimin rekor olarak kabul edilen 260 milyon metreküp seviyelerine ulaşması sistemde soruna neden olmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!