Türkiye uçtu, dünya çapında 21 dolar milyarderimiz oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye uçtu, dünya çapında 21 dolar milyarderimiz oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 02:14

İş, ticaret, finans dünyasının bir numaralı dergisi Forbes, 2006 yılının dünya dolar milyarderleri listesini açıkladı. Listeye göre 793 zenginin toplam serveti 2.6 trilyon dolara ulaşırken, geçen yıl 8 milyardere sahip Türkiye de 21 milyardere ulaşarak rekor kırdı.

FORBES’un geleneksel zenginler listesine Türkiye damgasını vurdu. Derginin "Dünyanın En Zengin İnsanları: Milyaderler" başlığıyla yayımladığı özel sayısında, 2005’e kıyasla dünya milyarderleri sayısının bu yıl 102 artarak 793’e ulaştığını bildirilirken, 49 ülkede yapılan araştırma sonunda Türkiye’de milyarder sayısının geçen yıl 8’den 2006’da 21’e yükselmesi dikkati çekti.

Dünyanın en zenginleri listesini içeren Forbes raporunda 793 milyaderin toplam serveti 2.6 trilyon dolara eriştiği vurgulandı. Forbes’un ekonomi uzmanları ve yazarlarının araştırmaları sonucunda hazırlanan listede, milyarder sayısının artışının dünya borsalarının güçlenmesinden kaynaklandığı belirtildi.

BILL GATES HÁLÁ EN ZENGİN:

Geleneksel listeyi içeren raporda Microsoft patronu Bill Gates 50 milyar dolarla 12 yıl arka arkaya dünyanın en zengini unvanını korudu. En zengin ilk on kişi listesinde Gates’i yatırımcı Warren Buffett 42 milyar, Meksika’lı telekom holding sahibi Carlos Slim Helu 30 milyar, IKEA mobilya mağaza zinciri sahibi İngvar Kamprad 28 milyar, Hindistan’lı çelik sanayi sahibi Lakshmi 23.5 milyar, Microsoft eş kurucusu Paul Allen 22 milyar dolar, lüks eşya sanayi LVMH sahibi Fransız Bernard Arnault 21.5 milyar, Suudi Arabistan Prensi Alwaleed 20 milyar, Kanada’lı medya patronu Kenneth Thompson 19.6 milyar ve Hong Kong’lu emlak kralı Li Ka-shing 18.8 milyar dolar ile takip ediyor.

MEDYANIN YÜKSELİŞİ:

Amerika’da medya sektöründe sıkıntılar hissedilmesine rağmen gazete sanayiinin hala milyarderleri çektiğine işaret ediliyor. "Kağıt Para" başlığını taşıyan bir bölümde Doğan Yayın Holding’in sahibi Aydın Doğan’a geniş yer ayrıldı. Aynı bölümde yer verilen diğer medya imparatorları şöyle: Fransız Serge Dassault, Almanya’nın Axel Springer gazete zinciri sahibinin dul eşi Friede Springer, en yüksek tirajlı İngilizce yayın olan Hindistan gazetesi Times of İndia’nın sahibi İndu Jain, 100 milyon okura ulaşan Independent News and Media’nın İrlanda’lı sahibi Anthony O’Reilly, El Pais sahibi İspanyol Jesus De Polanco, Telegraph Group patronları İngiliz David ve Frederick Barclay.

KITALARDA AMERİKA ÖNDE:
/images/100/0x0/55eb477ff018fbb8f8b6ede0


Forbes’un özel sayısında ABD’de milyader sayısının 2005’e kıyasla 30 artarak 371’e, Amerikalı milyaderlerin toplam servetinin 1.1 trilyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Avrupa’da 196 milyaderin toplam serveti ise 802 milyar dolar. Almanya 55 milyarder ile ABD’yi takiben en fazla milyardere sahip ülke.

Sanal kumarhaneci 1 milyar dolar kazandı kapak oldu

Forbes’un milyarderler özel sayısının ABD’de yayınlanan kapağında, internetten kumar oynatan sitesi sayesinde 1 milyar dolarlık servetin sahibi olan Kanadalı işadamı Calvin Ayre yer aldı. Merkezi Kosta Rika’da bulunan Bodog Entertainment adlı şirketi geçen yıl zirveye çıksa da, sanal kumarhanecik ABD’de suç sayıldığı için milyarder Ayre’in başı dertte.

En fazla milyarderi olan 8’inci ülkeyiz

Türkiye listedeki ABD (371), Almanya (55), Rusya (33), Japonya (27), İngiltere ( 24), Hindistan (23), Kanada’dan (22) sonra, en yüksek sayıda milyardere sahip 8’inci ülke oldu. Hong Kong, Brezilya, Fransa, İtalya, Suudi Arabistan, İspanya, İsveç, İsviçre, Çin gibi ülkeleri geride bırakan Türkiye, Almanya, Rusya ve İngiltere dışında Avrupa’nın en fazla milyarder çıkaran ülkesi olarak listeye damgasını vurdu.

İşte 21 Türk milyarderi

Rahmi Koç1.7 milyar dolar

Ömer Sabancı1.7 milyar dolar

Şevket Sabancı1.7 milyar dolar

Aydın Doğan1.6 milyar dolar

Turgay Ciner 1.5 milyar dolar

Hasan Çolakoğlu1.5 milyar dolar

Hüsnü Özyeğin1.5 milyar dolar

Ferit Şahenk1.5 milyar dolar

Filiz Şahenk1.3 milyar dolar

Semahat Arsel1.3 milyar dolar

Erol Sabancı1.3 milyar dolar

Suna Kıraç1.2 milyar dolar

Tuncay Özilhan1.2 milyar dolar

Bülent Eczacıbaşı1.1 milyar dolar

Kamil Yazıcı1.1 milyar dolar

Ahmet Zorlu1.1 milyar dolar

Mehmet Karamehmet ve ailesi 1 milyar dolar

Ömer Dinçkök1 milyar dolar

Asım Kibar1 milyar dolar

Murat Vargı1 milyar dolar

Faruk Yalçın1 milyar dolar

Forbes: Türkiye’ye yönelik en büyük tehdit IMF

HÜRRİYET’e konuşan Forbes Genel Yayın Yönetmeni Steve Forbes, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Türk ekonomisinin son bir yıl içinde gerçek gelişme gösterdiğini belirtti. "Bir yıl içinde sekizden 21’e yükselen Türk milyarderlerinin sayısı önemli göstergelerden biri" diyen Forbes şunları söyledi: "Türkiye’nin sağlıklı gelişmesi için Uluslarararası Para Fonu’ndan (IMF) çıkması temel anahtar. Böylece Türkiye vergi reformlarını yapmış olacak. IMF, vergilerin düşürülmesine karşı çıkıyor, oysa Türkiye’nin istikrarı için reformalar gerekli. Bence Türk ekonomisi için bu çok yararlı olur. Şahsi kanaatim, Türk ekonomisine yönelik en büyük tehdit IMF’tir." Yabancı yatırımcıların

Türkiye’yi nasıl gördüklerini sorduğumuzda ise Steve Forbes şu cevabı verdi: "Dış yatırımcılar mutlaka Türkiye’ye yönelmeli. Türkiye süratle büyüyüp gelişen bir iç pazara sahip. Ülke olarak büyük fırsatlar taşıyor. Dünyanın kilit bölgelerini kucaklayan şahane bir coğrafi konumda. Akıllı yatırımcıların Türkiye’yi dikkate almaları ve asla ihmal etmemeleri lazım."

Sadece New York’ta 40 dolar milyarderi yaşıyor

dünyanın en büyük şehrilerinden New York, 40 milyarder ile en fazla milyaderin yaşadığı kent. Moskova 25, Londra 23 milyarderle New York’u takip ediyor. Dünyanın 793 milyarderinden 452’si kendi gayretiyle servete ulaşmış. Milyarderlerin 78’i kadın. En genç milyader ise suikaste kurban giden Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin 22 yaşındaki kızı Hind Hariri. Hariri sekiz ay farkıyla Alman Prensi Albert von Thurn und Taxis’in en genç milyarder unvanını elinden aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!