Güncelleme Tarihi:
2015 yılında 325 ton gerçekleşen tiftik üretiminin ve kalitesinin artırılması için Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere üniversitelerden birliklere çeşitli kurumlar kendi alanlarında Ankara Keçisi ile ilgili projelere öncelik veriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2015 yılında Türkiye genelinde toplam 325 ton tiftik üretimi gerçekleştirildi. 213 bin 429 tonluk tiftik üretimi ile Ankara birinci sırada yer aldı. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 205 bin 828 keçi bulunuyor, Ankara’daki oran ise 125 bin 729. Keçi yetiştiriciliği ve tiftik üretiminde birinci sırada olan Ankara, yüz yıl önce Güney Afrika’ya kaptırdığı tiftik üretimindeki liderlik koltuğunu geri alabilmek için harekete geçti.
GÜNEY AFRİKA’YA KEÇİLER ANADOLU’DAN GİTTİ
Bugün tiftik üretiminde dünya piyasalarında lider ülke Güney Afrika. 19. yüzyılda Ankara keçisi sadece Anadolu topraklarında yetiştiriliyordu. 1838 yılında Osmanlı Padişahı İngilizlere 13 Ankara keçisini hediye eder, ancak erkek keçiler yola çıkarılmadan önce kısırlaştırılır. Keçilerden birinin hamile olduğu ise gözden kaçar. Doğan yavru erkek olur ve damızlık olarak kullanılır, keçinin Afrika’daki ilk üretimi de böyle başlar. 1864 yılında keçi damızlık merkezi açılır. 19. yüzyılın 2. yarısında Afrika tiftik üretimi ve keçi sayısında o zaman dünya lideri konumundaki Osmanlı’yı geçti.
TÜRKİYE’NİN PAYI SADECE YÜZDE 6
2015 yılında dünyada 4.5 milyon kg tiftik üretildi. Toplam üretimin yüzde 53’ü Güney Afrika Cumhuriyeti, yüzde 18’i Lesotho, yüzde 11’i Arjantin, yüzde 4‘ü Avustralya, yüzde 3’ü ABD, yüzde 1’i Yeni Zelanda tarafından yapıldı. Türkiye’nin dünya üretimindeki payı ise yüzde 6. 2015 yılında Türkiye’de 325,309 kg tiftik üretildi.