Güncelleme Tarihi:
Genç tasarımcıların yarıştığı türk tekstil sektörünü Gaziantep’deki Zeugma antik kentinde buluşturan ikinci “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”nda değerlendirmelerde bulunan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı ve aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Sektörün önü 2023 hatta 2123 için bile çok açık. . Türkiye tekstilde kabul etsinler ya da etmesinler artık bir marka. Ekonomik açıdan 2023 için de kötümser değilim. Bütün dünya sıkıntının içindeyken, ‘biz de hiçbir şey yok biz balla böreğiyiz’ diyemeyiz. Ama, Türkiye ekonomisi bitti diye bir şey yok” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Çin, Hindistan ya da Malezya olmadığını; modaya yön verebilme yeteneği ve kapasitesi olan bir ülke olduğunu söyleyen Kileci, “Bunu doğru değerlendirmemiz lazım. Artık kapasite artırımı değil, kalite yatırımları yapmalıyız. Türkiye teknik yeterlilikte herkesten iyi durumda. Mental olarak kat etmemiz gereken çok yol var. Doğru ürünü doğru fiyata yapmamız lazım” diye konuştu.
‘BİZ MALEZYA ÇİN DEĞİLİZ’
Artık ucuz ve çabuk tüketilen işlerin devrinin bittiğini söyleyen Kileci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dönüşüme Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün de hazır olması gerekiyor. Bunun için birlik olarak eğitimler veriyoruz, projeler üretiyoruz. Dünya artık en ucuzun peşinde değil. Daha iyi fiyat ama daha uzun süre kullanım bakışı güçleniyor. Dünyaya zarar verecek işlerden kaçınmak zorundayız. Türkiye’nin yüksek adetli kapasitelere ihtiyacı yok. Türkiye’nin son iki yılda enerjide sübvanse ettiği rakam 70 milyar dolar. Dış ticaret açığının büyük bölümü enerjiden kaynaklanıyor. Pandemiden korunma yönünde başarılı olan dünyadaki iki ülkeden bir tanesi Türkiye’ydi. Diğeri Çin. Bu ülkenin en büyük handikapı, ithalata dayalı ihracat modeli. Birincisi ne yapıp edip kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak, bugünden yarına değil ama bu durumdan kurtulmalıyız. Bağımlılığına düştüğümüz hammadde tarafında ciddi yatırımlar yapmamız lazım.”
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde organize edilen “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”, 8 Ekim’de Fırat nehrinin kıyısında M.Ö 300’de kurulmuş Zeugma Antik Kenti’nin büyülü atmosferindeki muhteşem defile ile final yaptı. Yarışmaya bu yıl “Dokuma”, “Örme” ve “Baskı” kategorilerinden toplam 200 genç tasarımcı başvurdu. 30 yarışmacı finale kaldı.
‘ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM AR-GE’YLE ŞEKİLLENECEK’
Türkiye tekstil ihracatının yüzde 21’ini tek başına gerçekleştiren, kumaşları bugün dünyanın 156 ülkesinde kullanılan Gaziantep’teki final gecesine katılan TİM Başkanı Mustafa Gültepe de özetle şunları söyledi: “Önümüzdeki dönem tasarım, inovasyon, Ar-Ge kelimeleriyle şekillenecek. Bu yarışmalar bu değerlere kaldıraç etkisi yapıyor. Bütün sektörler yarışma yapıyor ama bunları senkronize etmek lazım. Benzer sektörlerin bu yarışmaları birlikte yapması gerekiyor. Bu şekilde sinerji ortaya çıkarabiliriz. Her yıl bir bölgede yaparak, daha verimli olur diye düşünüyorum. TİM olarak sürdürülebilirlik ve dijitalleşme noktalarında öncülük yapmaya çalışıyoruz. Birlikleri senkronize etmeye çalışıyoruz. 2023’te her ay bir yakın bir de uzak pazara heyetler düzenleyeceğiz. Avrupa zaten kendi içinde büyüyor. Biz orada mevcudu korumaya odaklandık. Eğer 300 milyar, 500 milyar dolarlık ihracat yakalayabileceksek, uzak pazarları Türkiye’ye yakınlaştırmamız lazım.”