Türkiye, teknoloji merkezi olmakta Dubai ile yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, teknoloji merkezi olmakta Dubai ile yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2006 00:00

AMD Başkan Yardımcısı Henri Richard, Türkiye’nin hızla gelişen pazarlar için bir ’giriş kapısı’ olabileceğini belirterek, "Türkiye ve Dubai dünyanın bu bölgesinde IT (bilgi teknolojileri) sektörünün merkezi olma yolunda ilerliyor. Bu iki ülkeyi birbirlerinin rakibi olarak görüyorum. Türkiye, AB’ye üyelik süreci sayesinde önemli bir avantaj sağlıyor" dedi.

BİLGİSAYAR çipi üreticisi Advanced Micro Devices’in (AMD) Başkan Yardımcısı Henri Richard, Türkiye ile Dubai’nin bölgede IT (bilgi teknolojileri) merkezi olma yolunda rekabet ettiklerini belirterek, Türkiye’nin en önemli avantajının Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreci olduğunu söyledi. Amerika merkezli şirketin pazarlama ve satıştan sorumlu Başkan Yardımcısı Richard, 8 yıl aradan sonra ilk kez ziyaret ettiği Türkiye’nin kendisini çok heyecanlarından bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye, dünyada hızla gelişen pazarların büyük çoğunlu için ’giriş kapısı’ olabilecek bir ülke" dedi. Richard, Türkiye’nin kültürü, tarihi ve komşuları sayesinde IT (Bilgi Teknolojileri) sektöründe çok büyük fırsatlara sahip olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE İLE DUBAİ RAKİP: Türkiye ile Dubai’yi birbirlerinin rakipleri olarak gördüğüne dikkat çeken Richard, "Türkiye ve Dubai dünyanın bu bölgesinde IT endüstrisinin merkezi olma yolunda ilerliyor. Türkiye ayrıca, AB üyesi olma yolunda ilerliyor; böylece çok önemli bir avantaj sağlıyor. Türkiye, gelecekte birçok IT şirketinin operasyon merkezi olacaktır" diye konuştu. Richard, ’Türkiye’nin IT sektöründe Hindistan kadar başarılı bir ülke olması mümkün mü’ şeklindeki soruyu ise, şöyle yanıtladı: "Hindistan’ın IT sektöründeki başarısında dil ve eğitim faktörleri çok etkili. İngilizce Hintlilerin ana dili ve bu önemli bir avantaj. Türkiye ise iyi eğitimli ve kaliteli iş gücünün yanı sıra istikrarlı hükümeti ve stratejik konumuyla Hindistan kadar olmasa da büyük bir potansiyele sahip. Ama Hindistan’ın 900 milyonluk nüfusuna karşılık Türkiye’nin sadece 70 milyon olduğunu unutmayalım."

300 MİLYON CİHAZA ÇİP: Dünya genelindeki işlemci pazarı hakkında da bilgi veren Richard, "Her yıl yaklaşık 300 milyon cihaza çip takılıyor. Bu pazardan AMD’nin aldığı pay ise 20’ye ulaştı" dedi. Geçen yıl cirolarını yüzde 17’lik artışla 5.8 milyar dolara çıkararak, büyümeye devam ettiklerinin altını çizen Richard, "2006 yılında yeni bir stratejiyi hayata geçirdik. Müşterilerimize komple hizmet sunmak amacıyla bir evlilik yaptık. 5.4 milyar dolara ATI Technologies şirketini satın aldık" dedi. Satın alma işlemlerinin kasım sonunda tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Richard, "Ortaklarımıza bu birleşmenin AMD’ye sunacağı avantajları anlattık. Yatırımcıların olumlu cevabını şirketin yükselen hisse senedi değerinden anlayabilirsiniz" dedi.

ATI VE AMD: Bilgisayarlar, televizyonlar ve cep telefonları için grafik çipleri üreten ATI’nin tüketici elektroniğinde etkin bir konumda olduğunu anlatan Richard, "ATI Kore ve Japonya’da çok güçlü iken, AMD de hızla büyüyen pazarlarda etkin bir konumda bulunuyor. İki şirketin farklı alanlardaki birikim ve deneyimleri ortak şirkete büyük katkı sağlayacak. Sonuçta iki şirket birbirini çok iyi şekilde tamamlıyor. Birleşme sonrasında AMD daha hızlı büyüyecek" dedi.

Amerika’da kimsenin almadığı PC’yi Hindistan’a satmayalım

GELİŞMİŞ
pazarlarda artık istenmeyen teknolojilerin gelişmekte olan ülkelere satıldığına işaret eden Henri Richard, "Bunu kesinle yapmamalıyız. O pazarların ihtiyaçlarını belirlemeli ve buna göre ürünler sunmalıyız. ABD’de kimsenin satın almadığı bir PC’yi Hindistan’da satmamalıyız" dedi.

Bilgisayarlar olgunlaşma sürecini yaşıyor, geri çağırmalara alışın

DELL ve Apple’ın batarya sorunu nedeniyle milyonlarca dizüstü bilgisayarı geri çağırmasına ilişkin sorularımızı da yanıtlayan Henri Richard, şunları söyledi: "Teknolojinin sınırlarını ne kadar zorlarsanız, riski de o kadar artırmış olursunuz. Ama bu iki şirketi de çok fazla suçlamamalıyız. Ellerinde gelenin en iyisini yapaya çalışıyorlar. Belki teknolojinin sınırlarını biraz fazla zorladılar. Şimdi de bilgisayarları geri çağırarak ve sorumluluğu üstlenerek, müşterilerini tatmin etmeye çalışıyorlar. Geri çağırmalar otomotiv gibi sektörlerde oldukça yaygındır. IT sektöründe şimdiye kadar bu büyüklükte geri çağırmalar olmuyordu. Ama gelecekte bu gibi durumlarla karşılaşma olasılığımız artıyor; çünkü bilgisayarlar olgunlaşma sürecini yaşıyor."

’50X15’ projesinde Meksikalı CEO’muzun geçmişi etkili oldu

AMD’
nin dünya nüfusunun yüzde 50’sini 2015 yılına kadar internete bağlamak ve dünyanın en ücra köşesine dahi ulaşarak eğitim öğretim olanakları sağlamayı hedefleyen ’50X15’ isimli bir projeyi 2002’de başlattığını hatırlatan Henri Richard, "Bu projenin hayata geçmesinde, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’muz Prof. Hector de J. Ruiz’in Meksikalı ve maddi durumu iyi olmayan bir aileden gelmiş olması etkili oldu. Eğer parlak bir öğrenci olan Ruiz’e eğitimi için yardım elini uzatanlar olmasaydı, bugünkü konumuna gelemezdi. Gelişmekte olan ülkelerde potansiyeli olan milyonlarca çocuk var, ama yaşadıkları toplum onların bu potansiyelini değerlendiremiyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!