A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 11:44
Türkiye sahip olduğu takı taşı madenlerini yeterince kullanamazken, her yıl Çin'den altın ve gümüş takılarda kullanmak için 10 milyon dolara varan takı camı ithal edildiği bildirildi.
Erzurum'un Oltu ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baki Karaca, ilçe sınırları içinde uluslararası üne sahip Oltu taşının yanı sıra önemli opal taşı rezervinin bulunduğunu belirterek, takı taşı olarak kullanılabilecek bu madenlerin Çin ve uzak doğudan yapılan ithalat nedeniyle yeterli şekilde değerlendirilemediğini söyledi.
Türkiye'de yapılan
altın ve gümüş takılarda genellikle Çin ve uzak doğudan ithal edilen takı camlarının kullanıldığına dikkati çeken Karaca, “Çok ucuz olan bu taş maalesef tüketiciye altın ve gümüş fiyatı ile satılıyor. Türkiye'de taşlı takılarda sertifika uygulaması yapılmalıdır” diye konuştu.
Oltu'nun sahip olduğu rezervlerle Türkiye'nin takı taşı başkenti olabileceğini sözlerine ekleyen Karaca, şunları söyledi:
“Gerçek taş sektörünün Türkiye'deki tek merkezi olan Oltu'da onlarca atölyede alın teri göz nuru ile üretilen gerçek taşlar, uzak doğu kökenli preslenmiş camlarla haksız bir rekabet halindedir. Altın ve gümüş üzerine işlenip altın gümüş değerinde satılan bir çok taşın değerinin gerçekte cam bilye değerindedir. Bu yolla ülkemizde yılda milyon
dolar haksız kazanç sağlanılmaktadır. Menşei uzak doğu kökenli takılarda kullanılan taşların büyük çoğunluğu yapay ve değersiz camlardır.”
“250 TAKI TAŞI SAHASI VAR AMA”Oltu ilçesinde opal taş madenini işleten Dr. İbrahim Ekinci, Türkiye'de 250 takı taşı sahası bulunduğunu fakat bunlardan bir çoğunun işletilemediğine işaret ederek, “Türkiye gerçek anlamda bir takı taşı cenneti fakat kanunlar nedeniyle bu madenler işletilemiyor” dedi.
Türkiye'de altın ve gümüş takılarda kullanılan değerli ve yarı değerli taşların yüzde 90'nın imitasyon olduğunu ve Çin'den ithal edildiğini savunan Ekinci, şunları söyledi:
“Dünya'da bilinen 100 opal çeşidinden 30 ilçemizde çıkıyor. Zümrüt, manzara, çağla isimli opal türleri ise bir tek Oltu'da çıkmaktadır. Bu değerli taşı altın ve gümüş takılarda kullanarak tanıtmaya çalışıyoruz. Fakat Çin'den ithal edilen takı camları ile rekabet edemiyoruz. Her yıl yaklaşık 10 milyon dolarlık cam ithalatı yapıyoruz. Bunun yerine ülkemizdeki takı taşlarını değerlendirebilsek ithalat yapmayacağımız gibi ihracatında da büyük kazançlar sağlayabiliriz.”
Oltu'da çıkan opal taşlarını dünyanın çeşitli ülkelerindeki fuarlarda tanıtmaya çalıştıklarını da anlatan Ekinci, “Tüketici aldığı takılardaki taşların değerlerini çok iyi bilmeli. 1 kuruş değerinde olan 1 gramlık camı altın veya gümüş fiyatına satın alıyor. Tüketiciler derneği bu konuda özel çalışma yapması gerekli” şeklinde konuştu.