Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2006 10:52
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sudan'daki incelemeleri sırasında ilgili bakanlıklarla görüşerek, Türkiye'nin, bu ülkedeki petrol ve doğal gaz arama işini almak istediğini bildirdi. Tüzmen, en kısa sürede Sudan'a TPAO heyeti göndereceklerini açıkladı.
Tüzmen, Türkiye'nin ihraç ürünlerinin tanıtımı, ihracatçı firmaların dış pazardaki paylarında artış sağlanması ve iki ülke iş çevreleriyle ikili görüşmelerin yapılması amacıyla üst düzey bürokratlar, işadamları ve gazetecilerden oluşan yaklaşık 130 kişilik heyetle geldiği Sudan'ın başkenti Hartum'daki incelemelerini sürdürüyor.
Tüzmen, incelemelerinin ikinci gününde, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sudan'ın zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarına sahip olduğunu ancak, bugüne kadar iç çatışmalar ve başka ülkelerin bölme ve parçalama çabaları nedeniyle bu kaynakların yeterince değerlendirilmediğini anlattı.
Sudan'da petrol rezervlerinin yanı sıra güneyinde
altın ve krom madenlerinin de bulunduğunu ifade eden Tüzmen, “Burada ilgili bakanlıklarla yaptığım görüşmelerde, Sudan'daki petrol ve doğal gaz arama işine Türkiye'nin de talip olduğunu bildirdim. Türkiye'nin petrol arama faaliyetleri konusundaki tecrübelerini anlattım. Şu anda Çin ve Hindistan firmaları bu işi almak için bekliyor” dedi.
PORT SUDAN'DAKİ RAFİNERİ İHALESİ ÖRNEĞİTüzmen, daha önce de Sudan'a yaptığı ziyarette Port Sudan'daki rafineri ihalesine talip olduklarını ancak, 500 milyon
dolar tutarındaki bu ihaleyi Türkiye'deki bürokrasinin gecikmesi nedeniyle alamadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu ihaleyi Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak üstlenmek için çok çaba harcadım. Buraya kadar gelip bakanlarla birebir görüştüm. Bana (Bu işi almak için Çin ve Hindistanlı firmalar bekliyor, elinizi çabuk tutun) dediler. Ben de 3-4 ay süre istedim, onlar da bekledi. Kendi bürokrasimize bu işi anlatana kadar işi kaçırdık. Oysa, burada o işi alsaydık, tıpkı Irak'ta, Suriye'de aldığımız işler gibi başarılı olurduk. Her şeyi dört dörtlük hazırladık. Yemeği hazır hale getirdik ama olmadı, kısmet değilmiş. Kısacası bu işi Türkiye'deki bürokrasi yüzünden kaçırdık, inşallah bunu da kaçırmayız. Elimizi çabuk tutmak zorundayız.”
Bakan Tüzmen, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanını telefonla arayarak, petrol ve doğal gaz arama işinden söz ettiğini, ayrıca TPAO Genel Müdürünü de aradığını ifade ederek, “En kısa zamanda Sudan'a TPAO heyeti gelecek” dedi.
Türkiye'nin önemli bir petrol ve doğal gaz terminali haline gelmeye başladığını ifade eden Bakan Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer, ihaleyi alırsak, açılacak kuyudan petrolün çıkarılması, işletmenin kurulması ve satılması konusunda komple bir çalışma yapacağız. Bu tür projeleri alanlar, yüzde ile çalışıyor. Çıkarılan petrolün yüzde 20 ya da yüzde 40 gibi önemli bir kısmı petrolü bulanlara kalıyor. Hiç petrol araması yapılmayan bazı yerlerde bu oran yüzde 90'a bile çıkabiliyor. Bu fırsatı neden kaçıralım? Bakın petrol fiyatları hızla artıyor. 14-15 dolarlardan 60 dolarlara gelmiş. Bizim de ülke olarak geleceğimizi iyi düşünmemiz lazım.”
Tüzmen, Çin ve Hindistan firmalarının bu ihaleyi almak için çalışma yaptığını öğrendiğine dikkati çekerek, “Bizim elimizi onlardan hızlı tutmamız lazım. Bu konuda henüz açılış bir ihale yok ancak, çalışmaları yapılıyor.”
Bakan Tüzmen, Türkiye'nin ihaleyi alması durumunda henüz yüzde kaçını alacağı yönünde bir rakamın bulunmadığına da işaret ederek, ”Bu yüzde, bulunacak rezervin durumuna bağlı. Şu anda Sudan'da üretilen petrolün günde 550 bin varil olduğu belirtiliyor. 3 yıl önce bu rakam 200 bin varil civarındaydı” dedi.