Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2006 00:00
Dünyada sağlık yatırımlarının aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Güneydoğu Avrupa ve Merkez Asya ülkelerine odaklandığını belirten Amerikalı sağlık danışmanı Andrew Barrer, "Sağlık alanında Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı yatırımcılar stratejik bir ortakla işbirliği yapmak ister. Şu anda faaliyet gösteren ve başarılı sağlık hizmeti sağlayıcıları yabancı yatırımı çekmede en iyi fırsatlara sahipler" dedi.
AMERİKA Birleşik Devletleri eski Başkanı Bill Clinton’un sağlık danışmanlığını yapan Amerikalı sağlık uzmanı Andrew Barrer, dünyada sağlık yatırımlarının aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Güneydoğu Avrupa ve Merkez Asya ülkelerine odaklandığını belirterek, "Körfez bölgesi, Hindistan ve Çin sağlık yatırımı çeken diğer ülkeler. Özel sağlık yatırımları gelişmekte olan ülkelere yöneliyor. Gelişen ekonomi ve kötü kalitede sağlık hizmetlerinin olduğu ülkelerde, sağlık sektörü için yatırım fırsatları bulunuyor" dedi.
SAĞLIK SEKTÖRÜ BÜYÜYECEK: Türkiye’de önceden Memorial Hastanesi İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak da görev yapmış olan Barrer, Türkiye’de sağlık yatırımlarının son yıllarda patlama yaptığına ve sağlığın Türkiye’de gelişim gösteren ilk 5-6 sektör arasında yer aldığına dikkat çekerek, Türkiye ekonomisi büyüdükçe özel sağlık sektörünün müşterilerinin artacağını kaydetti. Türkiye’de sağlık sektöründe yabancı yatırımın, geleneksel yatırım firmaları veya çeşitli sektörlerde yatırım yapan fonlar tarafından yapılabileceğinin altını çizen Barrer, "Bu yatırımcılar stratejik bir ortakla işbirliği yapmak ister. Ortaklardan birinin bu sektörde deneyimli olması gerekir. Örneğin, Acıbadem Hastanesi bu alanda deneyimli olduğu için birçok yatırım ve finansman alma şansı yakaladı. Şu anda faaliyet gösteren ve başarılı sağlık hizmeti sağlayıcıları yabancı yatırımı çekmede en iyi fırsatlara sahip olacaklar" diye konuştu.
HASTANE İŞLETMEK ZOR: Barrer, Türkiye’de az yatırımla birçok insanın sağlık sektörüne girerek hastane sahibi olmak istediği şeklinde bir izlenim bulunduğunu vurgulayarak, "Hastane işletimi, bir otel, restoran, alışveriş merkezi gibi yerleri işletmekten çok daha zor. Yatırımcıların yüksek eğitimli yöneticiler, kaliteli doktor ve hemşirelere ihtiyacı var. Sağlık sektörüne yatırım yapanların geri dönüşün de biraz yavaş olduğunu kabul etmeleri gerekir. Yatırımcıların yeterli nakit para akışına ve işletme sermayesine sahip olmaları lazım" dedi.
FIRSATLAR ARTACAK: Türkiye’de sağlık sektöründe daha fazla fırsat olacağını dile getiren Barrer, SSK gibi sigorta kurumlarının hastaların özel hastaneleri kullanmalarına izin vermesi durumunda bu fırsatların artacağının altını çizdi. Barrer, Türkiye’de ABD tarzında sağlık bakımına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Ama sadece hastanelerin dış görünüşü açısından değil. Yüksek kaliteli hastaneler beş yıldızlı otelleri andıran binalardan ibaret değil. Gerçek kalite, klinik hizmetleri ve hasta ve aileleri için sunulan uluslararası protokollerden belli olur. İstanbul’da A sınıfı olarak isimlendirilebilecek bir sürü hastane var. Ama Türkiye’nin daha fazla A+ hastaneye ihtiyacı var. Gelecek yıllarda bu tarz hastaneler daha başarılı olacak" şeklinde konuştu.
Atatürk de söylemişti eğitim ekonomiyi geliştirmenin yolu
TÜRKİYE ekonomisinin diğer ekonomiler gibi iniş ve çıkışlarının bulunduğunu kaydeden Andrew Barrer, Türkiye ekonomisiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Her büyüyen ekonomi gibi Türkiye ekonomisinin iniş çıkışları olabilir. Ekonominin büyümesinde fakir ve zengin arasındaki açığı kapatmak önemli. Türkiye, ekonomisini her gelir grubu için geliştirmeye devam edecek. Ülkede herkesin ekonomiden yararlanmasını sağlamak için iyi bir eğitim sistemi kurmak ve eğitim fırsatlarından herkesin yararlanmasını sağlamak gerekiyor. Eğitimin, ekonomiyi ve insanların yaşamlarını geliştirmede en iyi yol olduğuna inanıyorum. Bu aynı zamanda Atatürk’ten gelen en önemli öğreti. Atatürk, eğitimin Türkiye’nin büyümesi için önemli olduğunu biliyordu."
Kaliteli hastane beş yıldızlı bina değil
TÜRKİYE’de sağlık sektöründe daha fazla fırsat olacağını dile getiren Andrew Barrer, SSK gibi sigorta kurumlarının hastaların özel hastaneleri kullanmalarına izin vermesi durumunda bu fırsatların artacağının altını çizdi. Barrer, şöyle devam etti: "Türkiye’de ABD tarzında sağlık bakımına ihtiyaç var. Ama sadece hastanelerin dış görünüşü açısından değil. Yüksek kaliteli hastaneler beş yıldızlı otelleri andıran binalardan ibaret değil. Gerçek kalite, klinik hizmetleri ve hasta ve aileleri için sunulan uluslararası protokollerden belli olur. İstanbul’da A sınıfı olarak isimlendirilebilecek bir sürü hastane var. Ama Türkiye’nin daha fazla A+ hastaneye ihtiyacı var. Gelecek yıllarda bu tarz hastaneler daha başarılı olacak."
Sağlık zirvesi aralıkta SAĞLIK danışmanı Andrew Barrer, 15-17 Aralık tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek olan ’Sağlıkta Özel Sektör Yatırımları ve Uluslararası Finansman İmkanları Konferansı’na katılacak. Konferansa, sağlık tesislerine yatırım yapmayı planlayan ya da mevcut tesisini büyütmek veya güncel teknoloji ile donatmak isteyen girişimcilerin yanı sıra, yatırımlarda rolü olan tıbbi cihaz, finans, inşaat-mimarlık, bilgi teknolojileri, proje danışmanlık gibi farklı sektör temsilcileri de katılacak.
Andrew Barrer kimdir?SAĞLIK yatırımları üzerine Türkiye, Güneydoğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu’da birçok proje yürüttü. Başkan Clinton döneminde Başkan’ın sağlık danışmanlağını yapan Dr. Barrer, ABD Ticareti Geliştirme Loncası ve Amerikan Exim Bank ile çeşitli sağlık projelerinde görev aldı. Geçen yıl Afganistan ve bu yıl Bulgaristan’da sağlık projeleri hayata geçiren Barrer, halen Houston Methodist Hastanesi’nde görev yapıyor. Bir süre Türkiye’de Memorial Hastanesi’nde İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştı.
Hanife BaŞ