Güncelleme Tarihi:
Kutlu, Türkiye'nin organik tarımda kendine yetebilecek durumda olduğunu ama daha da yaygınlaştırılması gerektiğini kaydederek, çiftçileri organik tarıma teşvik ettiklerini söyledi.
Her ürünü organik olarak almanın mümkün olmadığını belirten Kutlu, “Vatandaşa her ürünü organik olarak yetiştirmeyiz. Çünkü organik üretimde az ürün alıyorsunuz. Mesela elma kurtlu olabiliyor” dedi.
Son yıllarda modern tarım yöntemleri uygulandıkça çeşitli tekniklerin geliştirildiğini ifade eden Kutlu, üründe meydana gelen hastalıklarla kimyasal, biyolojik ve fiziksel mücadeleler yapıldığını vurguladı.
Ama kolay olduğu için daha çok kimyasal mücadele yönteminin kullanıldığını kaydeden Kutlu, çiftçilerin bilinçsiz ilaç kullanımından dolayı insan sağlığına ve çevre sağlığına zarar veren uygulamaları olabildiğine dikkati çekti.
Bu açıdan son yıllarda organik tarımın ön plana çıktığına işaret eden Kutlu, kimyasal mücadelede de prospektüse uyulduğu, dozajına göre kullanıldığı takdirde ilaçların insan sağlığına zararlarının olmayacağını söyledi.
“İyi tarım uygulamaları organik tarıma çok yakın bir üretim modeli”
Bunun yanında iyi tarım uygulamalarının da olduğunu anlatan Kutlu, “Mesela Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'yle ortak bir projemiz var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri bir proje yaptık. Şu anda iyi tarım uygulamalarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçiye gerektiği yerde, gerektiği zamanda ilaç kullanılması yönünde eğitim veriyor, sözleşmeli üretimler yaptırıyoruz. İyi tarım uygulamaları organik tarıma çok yakın bir üretim modeli. Dolayısıyla bu projeyi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Organik tarımın ülkede gittikçe yaygınlaştığını dile getiren Kutlu, çiftçinin normal üretimini de bilinçli bir şekilde yapmaya başladığını söyledi. Organik tarımın özellikle pazar yerlerinde moda olduğunu ifade eden Kutlu, şunları kaydetti:
“Her ürün, organik diye güvenmek zor. Organik diyorlar ama nereden bileceksiniz ki. Ama bizim projede nerede üretilmiş, hangi çiftçi üretmiş, ne zaman ilaç kullanılmış gibi bilgilerin yer aldığı barkot sistemi var. Aldığınız ürünün nereden geldiğini, ne olduğunu biliyorsunuz. Bu uygulama gittikçe gelişecek. Çiftçide ayak uydurmak durumunda. İlerde marketten ne aldığınızı bilerek alacaksınız, bilgisayarda numarasını girdiğinizde ürünle ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz.”