Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin en güçlü 50 kadın CEO’su açıklandı. Ekonomist Dergisi orta kademe yöneticilikten şirketlerin zirvesine yükselen kadınları mercek altına aldı. Cirosunu paylaşan şirketler arasından 50 kadın CEO listelendi. Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de kadın çalışanların en ağırlıkta olduğu sektör finans oldu. Araştırmada yer alan kadın yöneticilerin yüzde 75’inin uluslararası ya da yabancı ortağı olan şirketlerde çalıştığı görülüyor. Hatta en büyük ciroları yöneten kadın CEO da bu tarz yapıların başında. Listenin en tepesinde yer alan Gülsüm Azeri, 20 milyar TL ciroya sahip OMV Türkiye’nin CEO’su. İkinci sırada yer alan Serpil Timuray 4 milyar 700 milyon TL cirosu olan Vodafone’un, üçüncü Pınar Abay ise 2 milyar 74 milyon TL’lik gelir büyüklüğe sahip ING Bank’ın başında. Her ne kadar ciro vermedikleri için ilk 50’ye alınmasa da Coca Cola, Intel, Visa gibi dünyanın en büyük şirketlerinin de Türkiye’deki yönetim koltuklarında kadınlar oturuyor.
SORUMLULUK ALANI
Dikkati çeken bir başka unsur da bazı kadın yöneticilerin sadece Türkiye’nin değil, farklı ülkelerin de sorumluğunu almış olması. Örneğin; Elif Kağıtçıbaşı Avery Daennison’ın EMEA Başkanlığı’nı, Ayşegül İldeniz Intel’in Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanlığı’nı, Berna Ülman Visa Europe Bölge Genel Müdürlüğü’nü, Galya Molinas Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanlığı’nı, Özlem İmece MasterCard Europe Güney Doğu Avrupa Başkanlığı’nı, Elçin Ergün ise Merck Serono Intercontinental Bölge Başkanlığı’nı yürütüyor.
YARISI?BOĞAZİÇİLİ
Kadın yöneticilerin yüzde 45’i Boğaziçi Üniversitesi, yüzde 9’u ODTÜ, yüzde 8’i ise Bilkent Üniversitesi mezunu. Genellikle mezun olunan bölüm ise ‘işletme’ olarak öne çıkıyor. İktisat ve mühendislik de bu bölümü takip ediyor. Yöneticilerin yüzde 45’i yüksek lisans yapmış. Yurt dışındaki farklı üniversitelerde MBA yapan yönetici sayısı ağırlıkta iken işletme masterı yapmak için Türk üniversiteleri tercih edenlerin de olduğu görülüyor. Listede bu anlamda Tchibo Türkiye Genel Müdürü Şenay Küçük, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ve Cafe Nero Türkiye Genel Müdürü Işık Keçeci Aşur’un ortak bir özelliğinin olduğu görülüyor. Bu üç kadın yönetici de Harvard Business Scholl’da MBA yapmış.
Zirve yolunda 10 özellik
Çok çalışmak
Pes etmemek
Hedefe odaklılık
İşini sevmek
Yeniliklere açık
olmak
Analitik düşünmek
Disiplinli olmak
Yüksek farkındalık
Planlı olmak
Birden fazla işe odaklanabilmek
Yüzde 10’u P&G’de işe başladı
YAPILAN çalışmanın sonucuna göre üniversite sonrası iş hayatına atılan kadın CEO’ların kariyerlerine başladıkları şirketlerin benzerlik gösterdiği belirlendi. Örneğin Türkiye’deki Tepe yöneticilerin yüzde 10’a yakını P&G’de iş yaşamına başlamış. Danışmanlık ve denetim şirketlerinde iş hayatına başlayanların oranı ise yüzde 7. Ağırlık ise bugün Ernst&Young olarak faaliyet gösteren Arthur Andersen’da. Eğitim için gittikleri ülkelerde iş hayatına atılan yöneticiler de var.
Yüzde 40’ı zorluk yaşamadı
ARAŞTIRMA kapsamında “İş hayatında bir kadın olarak ne tür zorluklar yaşadınız” sorusuna ise kadın CEO’ların yüzde 40’ı hiçbir zorluk yaşamadığı yönünde cevap verdi. Onlar “İş hayatı, iş hayatıdır. Kadın erkek ayırt etmez” dediler kısaca. Ancak yüzde 60’ı bazı zorlukların olduğunun altını çizdi. Kimi kadın yöneticiler evlilik ve çocuk nedeni ile kariyere verilen araları, tempolu işlerin evle iş arasında yarattığı denge problemini en büyük zorluk olarak gösterdi.
Yurtdışı deneyimleri
KADIN CEO’ların yüzde 30’a yakınının yurtdışında çalışma tecrübesi var. Diğer pek çok yöneticinin ise yaptığı görevlerde sürekli yurtdışı ile bağlantılı işler yaptıkları için bir ayağı yurtdışında. Seyahat hayatlarında olmazsa olmazı. Çoğu sorumluluk ve yetkinin delegasyonuna inanıyor. Örneğin Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, çalışma sisteminin temelinin katılımcı yönetim olduğunun özellikle altını çiziyor.