Güncelleme Tarihi:
Enerjisa, Türkiye’nin en büyük rüzgar santralını Balıkesir’de törenle açtı. Santralin açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl tarafından yapıldı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına büyük önem verdiklerini ifade etti. Sabancı “Çanakkale ve Dağpazarı rüzgar santrallarından (RES) sonra Balıkesir RES’i de işletmeye alarak işletmedeki rüzgar enerjisi kurulu gücümüzü 212 MW’a çıkardık. Enerjisa’nın elektrik üretimine bugüne kadar yaptığı yatırımlar, Türkiye elektrik sektörünün daha rekabetçi bir yapıya ulaşacağına duyduğumuz güveni yansıtıyor. Bugüne kadar elektrik üretimine 7 milyar lira yatırım yaptık. Enerjisa olarak toplam yatırımımız ise 11 milyar dolara ulaştı” diye konuştu. 2005 yılında Sabancı Holding’in 10 yıllık stratejik büyüme planını oluştururken enerjiyi stratejik büyüme alanı olarak belirlediklerini kaydeden Sabancı, “Bu yıl içerisinde üretime başlayacak toplam 540 MW gücünde 6 hidrolik santralimiz ile birlikte 2013 sonunda Enerjisa’nın işletmedeki kurulu gücü 2375 MW’a çıkacak”dedi.
STRATEJİK BÜYÜME ALANI
Türkiye’nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu belirten E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl ise, “Sabancı Holding ile ortaklıktan sonra ilk kez Enerjisa’nın bir rüzgar santralının açılışını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bir başka heyecan kaynağımız da Balıkesir RES’in Türkiye’nin en büyük rüzgar santralı olması” dedi. Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığındaki Enerjisa’nın, devreye aldığı üçüncü rüzgar santralı olan Balıkesir RES,143 MW kurulu güce sahip ve yıllık tahmini 524 gigavat saat (GWh) elektrik üretecek.
Özelin payı yüzde 75’e çıkacak
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin iki kat fazla elektrik üretmesi gerektiğini dile getirerek, şunu söyledi: “10 yıl önce özel sektörün elektrik üretimindeki payı kurulu güç olarak yüzde 34’lerdeyken, şimdi yüzde 63’te. Biz bu payı kısa ve orta vadede yüzde 75’lere kadar taşıyacağız.”
Yerli RES istiyoruz
10 yıl kadar önce hemen hemen yok denecek kadar az rüzgar santrali olduğunu vurgulayan Yıldız, şunu söyledi: “Hamdolsun geldiğimiz noktada 2 bin 400 MW’lar civarında rüzgar santralimiz var. Devam ediyor. Mini RES de dediğimiz bir proje var. İlk anda biz de 25 MW’lık yerli rüzgar santralleri üretmek istiyoruz.”