Güncelleme Tarihi:
TÜRK Telekom’un, girişimcileri desteklemek ve girişimcilerle işbirliği yaparak yenilikçi ürün ve servisler geliştirmek için başlattığı Girişimleri Hızlandırma Programı PİLOTT’un finalist projeleri yeni yatırımlarla büyümeye hazırlanıyor. Türk Telekom’un 2013 yılında hayata geçirdiği projede finale kalan girişimler; Kobi’lere iki dakikada uygulama oluşturan MobiRoller, hava durumuna ve saate göre müzik hizmeti veren Cubic.fm, akıllı binalarda yüzde 45’lik enerji tasarrufu sağlayan PEAK olmuştu.
BİZE CESARET LAZIM
Gelişen teknoloji ile birlikte tüm dünyada en çok dikkatlerin çevrildiği girişimciler Türkiye’de de kurumsal projelerle destekleniyor. Birçok zaman sadece bir fikir ve genç bir gruptan oluşan girişimciler, yön gösterici desteklerle büyük şirketlere dönüşüyor. Türk Telekom Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Gökhan Kayalıbay, Türkiye’de girişimciliği cesaretlendirmek istediklerini belirterek, “Bu çerçevede girişimleri hızlandırma programımız PİLOTT’un ilk dönemini hayata geçirip, Türkiye girişim ekosistemine başarıyla entegre olduk. PİLOTT diğer programlardan farklı olarak girişimcilerden hisse, ücret ya da fikri mülkiyet hakkı talep etmiyor” dedi.
İKİNCİ DÖNEM BAŞLIYOR
Programa seçilen girişimciler uzman mentorlardan danışmanlık hizmeti ve eğitimler alırken, kendilerine sağlanan ofis alanında geniş yatırım ağlarına erişim imkânı ile projelerini hayata geçiriyor. PİLOTT programının mentorları hem Türk Telekom’un alanında uzman yöneticilerinden hem de Türkiye’nin önde gelen girişimcileri ve yatırımcılarından oluşuyor. İki fazdan oluşan programın 2. Faz’ına devam etmeye hak kazanan ekiplere 10 bin TL çekirdek sermaye desteği sağlanıyor. En başarılı ilk üç girişimci ise sırasıyla 60, 30 ve 10 bin TL’lik girişim sermayesine ve Silikon Vadisi seyahatine hak kazanıyor.
Şirketimizi baştan aşağıya yeniledik
PİLOTT Programının birincisi olan MobiRoller’ın kurucuları Erol Kabadayı ve Volkan Kasaroğlu. Program, bireysel ve kurumsal kullanıcıların ekonomik fiyatlarla, herhangi bir teknik bilgi bilmesine gerek olmadan, pratik ve hızlı bir şekilde mobil uygulama oluşturmalarını sağlayan bir uygulama platformu sunuyor. Erol Kabadayı, “Pilott’a katıldıktan sonra satışlarımız yüzde 30 arttı. Nedereyse tüm işleyişimizi yeniledik. Ayrıca Silikon Vadisi’ne yaptığımız geziden sonra yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
Kütüphane’den Etiler’de ofise
BARIŞ Can Aktepe, Erdem Gelal, Onur Yavuz ve Özgür Akçalı’ın Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci iken kurdukları Cubic.fm, dinleyicilerinin günlük aktiviteleri, hoşlandıkları müzik tarzı, yer ve hava durumu bilgisine uygun crowd-sourced radyo istasyonları sunan sosyal bir internet radyosu. “Her anın bir şarkısı vardır” sloganıyla yola çıkan cubic.fm dinleyicilerine gün boyu eşlik ederek günlük rutinleri daha eğlenceli kılmayı amaçlıyor. Barış Can Aktepe, 100’den fazla ülkeden trafik aldıklarını belirterek, “Şu anda ürünümüzün yeni bir versiyonunu hazırlıyoruz. Program bize tüm süreçlerde çok yardımcı oldu. En basit örneği okulun kütüphanesinde çalışıyorduk şimdi ofiste” dedi.
Yüzde 45 enerji tasarrufu
PEAK ekibi Erdem Yılmaz, Eren Erdoğan, Halil Can Özçelik, Onuralp Sözer ve Salih Zeki Çimen’den oluşuyor. PEAK, iç hava sıcaklığını istenilen değerde tutarak bireysel ve kurumsal müşterilere enerji ve maddi tasarruf sağlayan akıllı bir iklimlendirme sistemi. Eren Erdoğan, ısıtma-soğutma sistemlerine kolayca entegre olan sistemin, kullanıcıların rutinlerini ve yaşam standartlarını planlayabilme olanağı sunduğunu belirterek, “Geliştirilen yazılım sayesinde, sensörler ve modüller arasında data aktarımı sağlanarak akıllı senaryolar aracılığıyla yüzde 45’e varan enerji tasarrufu sağlanıyor” dedi.