Türkiye modeli

Güncelleme Tarihi:

Türkiye modeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2015 00:18

TÜRKİYE başkanlığı döneminde G-20’ye ilk kez eylem planı geliyor. Bugüne kadar verilen sözlerin takip edilemediğinin belirlenmesinin ardından Türkiye’nin önerisiyle, bu yıl liderler bir eylem planı açıklayarak zirveyi tamamlayacak.

Haberin Devamı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) dönem başkanlığını yaptığı T-20 toplantıları sonrası gazetecilerle sohbet eden Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu yıl Türkiye’nin çabalarıyla büyümenin kapsayıcı olmasının G-20’de detaylı olarak tartışıldığını belirtti. Bu kapsamda atılmasına karar verilen adımlara ilişkin de çalışıldığını kaydeden Yılmaz, “İlk kez Antalya Eylem Planı diye bir plan açıklanacak. G-20 tarihinde böyle bir eylem planı ilk olacak. Gençler ve kadınların büyümeye dahil edilmesi de bu planda detaylı olarak yer bulacak. Bunları Türkiye’nin farkı olarak dile getirebiliriz” dedi.

Türkiye ekonomisine ilişkin de soruları yanıtlayan Yılmaz, seçim döneminde açıklanan tüm vaatlerin bütçeye yükünün 22 milyar lira olduğunu ifade etti. Bu rakamın milli gelirin yüzde 1’i olduğunu ve büyük bir bölümünün bütçeye konulduğunu belirten Yılmaz, “Bütçede büyük bir kısmının karşılığı var. Ama bunun yanısıra vaatler için bir takvim açıklayacağız. Yapısal reformlar ve büyük projeler için de takvimler açıklanacak. Bundan sonraki süreçte ekonomide hem söylem birliği, hem de ekonomide koordinasyon başbakanımız başkanlığında yürüyecek. Ama aynı zamanda reformlardan sorumlu bir başbakan yardımcısı olacak” dedi.
Son günlerin tartışma konusu asgari ücret artışının yapılmasının bütçeye büyüme, vergiler ve primler açısından gelir getireceğini kaydeden Yılmaz, ama iş dünyasının taleplerini de dikkate alacaklarını belirtti. Özellikle KOBİ’lerde yükün nasıl azaltılacağına bakacaklarını belirten Yılmaz, “Ama bunu kamunun dengelerini de gözeterek yapmalıyız” diye konuştu. Yılmaz tehlikeli işlere daha yüksek asgari ücretle ilgili ise bir takvimin ise bulunmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Mülteciler artık daha önemli konu

PARİS’teki son terör saldırılarını da kınayan Yılmaz, “Hiçbir kötülük tek bir yerde durmuyor. Bu nedenle güçlü bir işbirliği şart” dedi. Saldırıların ardından AB ile Türkiye arasındaki mülteci görüşmelerinin daha da önemli bir hale geldiğini vurgulayan Yılmaz, “Eğer Suriye olayı olmasaydı, mülteci meselesiyle terörizm arasındaki ilişkiyi bu kadar tartışmayacaktık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!