Ömür KIRBAŞLI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 00:00
Harvard Üniversitesi, Ortadoğu’da barışa katkı sağlamak için İbrahim peygamberin doğum yeri Şanlıurfa’dan başlayıp, ilk vahiy aldığına inanılan Harran’a, Suriye, Ürdün ve İsrail’e uzanan, türbesinin bulunduğu El Halil’de son bulan 1.100 kilometrelik bir yürüyüş yolu yapılmasını öneriyor.
DÜNYANIN en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Harvard Üniversitesi, Ortadoğu’daki savaşa, dini ve kültürel çatışmalara karşı barışı desteklemek için Şanlıurfa’dan El Halil’e kadar 1.100 kilometrelik bir yürüyüş yolu yapılmasını önerdi. İbrahim Yolu Projesi olarak geliştirilen öneri hayata geçerse Türkiye’ye ciddi bir ek turizm geliri de sağlanacak. Savaşlara, kültürel çatışmalara, uzlaşmazlıklara karşı çözümler üreten Harvard Üniversitesi Küresel Müzekare Birimi’nin geliştirdiği projeye göre Hazreti İbrahim’in doğduğu Şanlıurfa’dan başlayan, ilk vahiy aldığına inanılan Harran’dan geçen, Suriye, Ürdün ve İsrail’den sonra türbesinin bulunduğu El Halil’de son bulan 1.100 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş yolu yapılacak.
KEŞİF YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI: İbrahim Yolu projesini yürüten Harvard Üniversitesi Küresel Müzakere Birimi’nin başında arabulucu olarak ünlenen William Ury bulunuyor. Türkiye’de de basılan ’Evet Dedirtme Sanatı’ adlı kitabı dünyada 6 milyondan fazla satan Ury, İbrahim peygamberin hikayesini dünyada 3 milyardan fazla insanın bildiğini belirterek, projenin çok büyük ekonomik ve turistik potansiyele sahip olduğunu da vurguladı.
MÜCEVHERDEKİ İNCİLER: Projeyi yürüten ekiple birlikte Şanlıurfa’ya keşif yürüyüşü için gelen William Ury, İbrahim Yolu’nu mücevher bir kolyenin incilerine benzetiyor. Ury, "Bölge öyle ciddi bir turizm potansiyeline sahip ki Türkiye’deki her nokta mücevherdeki bir inci gibi" dedi. Şanlıurfa’yı medeniyetin doğduğu yer olarak tanımlayan Ury şöyle konuştu: "Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa yüzyıllarca birliğin yolu olmuş. Hac yapanlar buradan geçmiş. Önemli doğal güzellikleri ve kültürel değerleri olan bu güzergáh boyunca yolculuk edenler, dünyada saygı duyulan birçok yeri ziyaret edecek. İlk resmi yürüyüş 2007 yılında başlayacak. Amacımız İbrahim peygamberin 4 bin yıl önceki ayak izlerini takip ederek bir turizm güzergáhının açılmasına esin kaynağı olmak. En heyecan verici amaçlarımızıdan biri de farklı inançlara saygı ve anlayışı artırmak. Ortadoğu’dan gelen negatif bir enerji var. Bu yol, medeniyetleri ve dinleri inanç turizmi ile bir araya getirecek. Çok sayıda yolcu İbrahim Yolu ’nun bazı bölümlerini ya da tamamını yürüyecek. Bundan çok daha fazlası ise güzergáhı arabalarla ve otobüsle katedecek."
UNESCO PROGRAMA ALABİLİR: İbrahim Yolu projesinin Unesco’da ’dünya mirasları Programı’ ilan edilebileceğini belirten William Ury "Bu girişimi devletlerin biraraya gelip yapması gerekiyor"dedi. Türkiye’nin Doğu ve Batı arasında bir köprü olduğunu da kaydeden Ury, "Türkiye’nin lider rolünü üstlenmesini bu yüzden istiyorum" dedi. Şanlıurfa’da Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’le de görüşen Ury, "Şener ile yeniden biraraya geleceğiz" dedi.
Yol projesinin benzeri İspanya’da uygulanıyorHARVARD Üniversitesi Küresel Müzakere Birimi Başkanı William Ury, İbrahim Yolu projesinin önemini anlatmak için İspanya’dan örnek verdi. Ury, "Santiago İspanya’da küçük bir bölge. Santiago’dan Fransa’nın güneyine uzanan 800 kilometrelik Camino De Compestella adlı kutsal yolda yürüyüşü 1970 yılında 50 kişi yapıyordu. Geçen yıl 200 bin kişi yürüyüş gerçekleştirdi. Artık New York’dan bu bölgeye direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor. İbrahim Yolu çok daha büyük bir proje. Biz bu 3 milyar insandan da bahsetmiyoruz. Kore’den Japonya’dan da öğrenip gelmek isteyen insanlar var" dedi. Ury,
proje finansörleri arasında Rockefeller Vakfı, ABD, Brezilya, Türkiye, Lübnan ve Suriye’de bir çok sivil toplum kuruluşu bulunduğunu, eski ABD Başkanı Jimmy Carter ile Dalai Lama’dan da destek aldıklarını belirtti. Projeye 300 bin
dolar harcandığını söyleyen Ury, bu tür projeler için Türk filozof Şinasi’nin, ’Birini tanımak istiyorsan onunla seyahat et’ sözüyle ilham aldığını anlattı.