Güncelleme Tarihi:
Alkaş, Türkiye'nin bu yıl Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'nde 102 ülke arasında 34. sırada yer aldığını belirtti. Alkaş, Türkiye'nin 2010 ve 2012 yıllarında endekste en hızlı sıçrama yapan ülke olduğunu, Türkiye'nin 2 yıl önce yayınlanan bir önceki endekste 31. sırada bulunduğunu hatırlattı.
Bunun Türkiye'nin ilerlememesinden değil, diğer ülkelerin daha hızlı ilerleme kaydetmesinden kaynaklandığını vurgulayan Alkaş, araştırmanın, 2012 yılında 97 ülkeyi kapsarken, bu yıl 102 ülkeyi kapsadığını kaydetti.
"Yapılan işlemler", "kayda geçen değerler", "gerçek değerlerle işlem yapılıp yapılmadığı" ve "emlak vergisi uygulamalarının ne kadar gerçeği yansıttığı"na göre şeffaflığın belirlendiğini anlatan Alkaş, emlak pazarları şeffaflaştıkça yatırımcı güveninin de o ölçekte arttığını dile getirdi.
Türkiye'nin endeksteki yerinin daha fazla iyileşebileceğinin altını çizen Alkaş, "Burada bütün mesele Türkiye'yi olabildiğince sıralamada ilk 10-15'lere itmeye muvaffak olabilmemiz" dedi.
Körfez bölgesinden Türkiye'ye ciddi yatırım geldiğini vurgulayan Alkaş, mütekabiliyet yasasıyla birlikte Körfez'den ev satın almalarının başladığını, Türkiye'deki lüks konutların Araplara satışı konusunda ilgi çekici gelişmelerin olduğunu ifade etti.
Bunun bir anlamda Türkiye'ye varlık kayması anlamına geldiğini belirten Alkaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Çünkü satın alınan evler Türkiye'de, yani taş üstünde taş burada konuluyor ve gayrimenkul lokomotif bir sektör olduğundan bu evlerin döşenmesi için yine harcama yapılıyor. Üstelik Türkiye'de evi olanlar çok fazla Türkiye'de kalmaya geliyor. Yani sadece otelde kalmak için ramazanda 10 gün gelen, artık bütün ramazanı geçirmek için geliyor Türkiye'ye. Bir de THY'nin katkısı ile İstanbul Atatürk Havalimanı İstiklal Caddesi kadar kalabalık. Şu anda havalananına geç gitmemek lazım, çünkü uçağınızı kaçırabilirsiniz. Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve Boğaz'a tüp geçit, İstanbul'u daha cazip kılacak, ki İstanbul Finans Merkezi'ne günlük gelip giden kişi sayısının 50 bin civarında olması bekleniyor. Bütün bu altyapı yatırımlarının İstanbul'u daha da önemli bir ticaret merkezi haline getireceği beklentisi içerisindeyim."
"Gayrimenkul yatırımı konusunda halen Londra favori"
Avi Alkaş, Türkler için yurt dışında gayrimenkul yatırımı konusunda halen Londra'nın favori olduğunu söyledi.
Türk girişimcisinin Rusya'da yer aldığına tanık olmadığını ama Dubai'de yer aldığını aktaran Alkaş, bugün Türk girişimcisinin başta Paris, Londra ve New York olmak üzere dünyanın birçok yerinde yatırımının olduğunu kaydetti.
Alkaş, uzun vadede gayrimenkul yatırımı yapanların her zaman karlı çıktığını dile getirdi.
Endeks 15 yıldır iki yılda bir yayımlanıyor
JLL Uluslararası Direktörü Robert Bonwell ise LaSalle Investment Management tarafından hazırlanan Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'nin 15 yıldır, her iki yılda bir yayımlandığını söyledi.
Endeksin ülkelerin gayrimenkul pazarlarında yapılan araştırmalar sonucunda, 40 farklı kriter baz alınarak oluştuğunu aktaran Bonwell, yatırımcıların bir ülkeye girecekleri zaman o ülkenin bu endeksteki yerine baktığını kaydetti.
Bonwell, Türkiye endekste bu yıl 2 sıra gerilese de var olduğu ülkeler kategorisinden düşmediğinin altını çizdi.
Türkiye'deki AVM'lere de değinen Bonwell, ülke genelinde 352 AVM olduğunu, bunlardan 109'unun İstanbul'da bulunduğunu anımsattı. AVM sayısının önemli olmadığını ve Türkiye'nin bu alanda büyümeye açık olduğunu aktaran Bonwell, AVM kalitesinin önemli olduğunu dile getirdi.
Perakendenin Türk insanının DNA'sında olduğunu belirten Bonwell, Türkiye'deki AVM'lerin çok yenilikçi dizaynlarla tüketicinin karşısına çıktığını ifade etti.
En fazla iyileşme sağlayan 10 ülkenin beşi Sahra-altı Afrika bölgesinde
Türkiye, JLL ve JLL'nin bağımsız fon yönetim organı olan LaSalle Investment Management tarafından iki yılda bir hazırlanan Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'nde bu yıl 34. sırada yer aldı.
Endekste, İngiltere 1,25 puanla birinci oldu. ABD ikinci sırada yer alırken, bu ülkeyi Avustralya, Yeni Zelanda ve Fransa takip etti. Kanada, Hollanda, İrlanda ve Finlandiya ise yatırım gerçekleştirmek için son derece şeffaf ülkeler olarak sınıflandırıldı.
Bu yılki endekste 102 ülkenin yüzde 80'i 2012 yılına göre şeffaflık endeksini iyileştirdi.
Türkiye, endekste Tayvan, Romanya, İsrail, Slovakya ve Yunanistan gibi ülkelerle birlikte "yarı şeffaf ülke" olarak yer aldı.
2012 endeksinde 2,76'lık puanı ile en fazla iyileşmenin görüldüğü ülkeler arasında yer alan Türkiye, 2014 yılında puanını 2,72'ye çekerek şeffaflığını artırdı.
2014 yılında şeffaflık anlamında en fazla iyileşme sağlayan 10 ülkenin beşi Sahra-altı Afrika bölgesinde yer aldı. Endekse göre Kenya, Gana, Nijerya, Zambiya ve Mauritius çarpıcı bir oranda gelişme gösterdi. Buna karşın en şeffaf 20 ülke arasında Güney Amerika'dan hiçbir ülke yer almazken, Güney Amerika, şeffaflık seviyesi iyi olan hiçbir ülkenin bulunmadığı tek kıta oldu.
Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri de en çok gelişme sağlayan ülkeler arasında yer aldı. Romanya, Sırbistan ve Macaristan da bu yılki endekste fark edilir seviyede gelişme gösterirken, Ukrayna'nın şeffaflık seviyesi siyasi belirsizlikler ve jeopolitik anlaşmazlıklar nedeniyle geriledi.