Güncelleme Tarihi:
Faizler, döviz fırlamış... Kimse bir sonraki günü tahmin bile edemiyor... Böyle bir ortamda Merkez Bankası’nın eski başkanları Gazi Erçel, Yavuz Canevi ve Finans Dünyası Dergisi’nin sahibi Şeref Özgencil, umutsuzlukların içinde bir umut yeşertmeye karar veriyor. Hedef 2023 sloganıyla ve Forum İstanbul adını verdikleri bir platformla konferanslar dizisi başlatıyorlar.
Amaçları, bir gün sonrayı bile göremeyen Türkiyelilere Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ulaşılacak hedefleri tartıştırmak. Kimi zaman inovasyon kimi zaman kadın sorunun tartışıldığı bu konferanslar dizisinin 14’üncüsü 27-28 Nisan’da İstanbul’da yapılıyor. Konferansların bu yıl ki konu başlığı “Kritik Eşik; Açılım ve Dönüşüm Zamanı.”
Sponsor kuruluşlar Akbank, Doğuş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin katıldığı bir ön toplantı düzenlendi. Bu yıl ki konular ve katılımcılar konusunda bilgi verildi. Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, 100’üncü yıla sadece 8 yıl kaldığını hatırlatarak başlıyor konuşmasına. 100’üncü yıl için toplantılar başlattıklarında tebessümle karşılandıklarını, ancak daha sonra hükümetin de sahip çıkmasıyla iddialı hedefler konulduğunu hatırlatıyor. Ancak bu hedeflerin çok gerisinde kalındığını ekleyen Canevi, bu durumu 2008 krizinde başlayan dünya krizine bağlıyor. Gelecek için de çok umutlu değil Canevi. Global krizin üç küresel miras bıraktığına dikkat çekiyor ve bunları şöyle sıralıyor: “Dünyanın öncelikli sorunu düşük büyüme ya da büyüyememe. Düşük faiz cazibesine dayalı aşırı borçlanma. Her düzeyde kredibilite ve kurumlara güven konusunda da erozyon.”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise 12 yıldır bu platformu desteklediklerini söyleyerek 2023 için ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu ve bunu başarmak için çaba harcadıklarını anlatıyor. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşıgil, 2023’e 8 yıl kaldığına ve bu sürenin iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bütçe disiplini ve sağlam bankacılık gibi iki önemli başarı yakalandığını anlatan Binbaşıgil, “Cari açık ve düşük tasarruf önemli sorun. Orta gelir tuzağı var. Yapısal değişikliklere ve reformlara devam etmeliyiz” diyor. Doğuş CEO’su Hüsnü Akhan ise kadın ve liderlik konusuna değinerek, “İstikrar ve büyüme, kadın ve liderlik, eğitim” konularına dikkat çekiyor. Konferansın açılışını da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yapacak.