Türkiye kendini daha iyi tanıtsa Arap bankalarından yılda 10 milyar dolar gelir

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kendini daha iyi tanıtsa Arap bankalarından yılda 10 milyar dolar gelir
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 00:00

Son dönemde Körfez ülkelerinden Türk bankalarına 2.5-3 milyar dolarlık nakit akışı olduğunu belirten Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Yusuf, ‘daha fazla tanıtımla’ bu tutarın 10 milyar doları bulacağını söyledi. Yusuf, bu arada Türkiye’de banka almak isteyen çok sayıda Köfez bankası bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Yusuf, son dönemde Körfez ülkelerinden Türkiye’ye bankalara 2.5-3 milyar dolarlık nakit akışı olduğunu, Türk bankalarının tanıtımla bu miktarı daha da artırabileceklerini söyledi. Yılbaşından bu yana Türkiye’ye yönelik para akışının büyük bir kısmının Körfez ülkelerinden geldiğini kaydeden Yusuf, “Ancak her iki tarafın bankacılık sektörlerinin büyüklüğüne bakıldığında, mevcut rakamların yeterli olmadığını görüyoruz. Türkiye’den Körfez ülkelerine dönük daha fazla tanıtım olsa, Arap Bankalarından Türkiye’ye yılda 10 milyar dolarlık para akışı söz konusu olur” diye konuştu.

Asya ve  Avrupa’dan iyi

Merkez Bankası’nın evsahipliğinde Avrupa Birliği’nin (AB) uyguladığı Schengen Vizesi’nden hareketle Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün arasında vizenin kaldırılmasını temsil eden ‘Shamgen Bölgesi’nde bankacılık sektöründeki işbirliğini artırmak amacıyla düzenlenen konferansa katılan Yusuf, Türkiye’nin tanıtım eksikliğine ilişkin şöyle konuştu: “Türkiye her türlü döviz cinsinden faaliyetlerini Ortadoğu’da agresif bir şekilde pazarlamıyor. Piyasadaki Türkiye’nin yürüttüğü her türlü döviz işlemini kapsayan faaliyetler bana göre Asya ve Avrupalı olanlardan çok daha iyi. Ancak Arap dünyası bunu çok iyi bilinmiyor. Yeteri kadar tanınmıyorlar. Türk bankaları kendilerini tanıtmak için Körfez ülkelerine yönelik televizyon reklamları yaptırabilir, sektörle ilgili fuarlara katılabilirler.”

Haberin Devamı

Türk Sukuk’a yoğun talep

Arap bankaları olarak Türk bankaları ile 1970’li yıllara dayanan çok iyi ilişkileri olduğunu kaydeden Yusuf, şunları söyledi: “Körfez ülkelerinden Türkiye’ye yönelik yoğun bir ilgi var. Örneğin biz geçen yıl Albaraka Türk’ten Sukuk Fon’u çıkardık. Amacımız 100 milyon dolarlık talep toplamaktı ve inanılmaz bir ilgi ile tam 250 milyon dolarlık bir talep oluştu. Biz de gördüğümüz ilgiye inanamadık. Türkiye çok ilgi gören bir pazar.”

Banka almak isteyenler var

Körfez ülkelerinden Türkiye’de banka almak isteyen ya da bu alanda yatırım yapmak isteyen çok sayıda banka olduğunu da söyleyen Yusuf, şöyle konuştu: “Örneğin bunların arasında Abu Dabi İslamci Bank ile Katar National Bank da var. Biz de Albaraka Türk, Türkiye’de büyümek istiyoruz. Türkiye’de 130 şubemiz var, bunu 200’e çıkaracağız. Bunun için gerekli adımları atmaya başladık.”

Haberin Devamı

Kriz siyasi, yüzde 8 büyürüz

Ortadoğu’daki olayların siyasi merkezli olduğunu savunan Yusuf, “Ortadoğu’daki olayların bölgedeki bankacılık sektörüne olumsuz bir etkisi olacağını beklemiyoruz. Biz bu yıl Arap bankalarının büyümeye devam edeceğini bekliyoruz. 2011’de yüzde 8 büyüme bekliyoruz.”

Bilgin: Bu yıl en az bir bankamız Ortadoğu’ya gidecek

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bu yıl Türkiye’den de en az bir bankanın Suriye, Ürdün, Lübnan bölgesinde yatırım yapacağını düşündüğünü, bunun da emarelerini gördüğünü söyledi. Shamgen bankacılık konferansındaki konuşmasında
“Bu salondaki ülkeleri temsil eden bankacılarımızın maalesef Türkiye’de, bizim bankalarımızın da bu ülkelerde elle tutulur yatırımı yok” diyen Bilgin, ülkeler arasındaki işbirliğini artırma çağrısında bulundu.
Bu arada bankaların ‘kârlılık’ konusunu bir türlü anlamadığına dikkat çen Bilgin, şöyle konuştu: “Bankalarımız kâr elde etti. 2008’de 2009’da elde etti. 2010’da rekor kırdılar. İnşallah 2011’de de kârlı olacaklar. Bu kârlılık iyi bir şey ama bunu kamuoyuna anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bankalarımız da zorluk çekiyor. Elbette bankaların zarar etmesini kimse istemez. Başta Merkez Bankası ve otoriteler istemez. Çünkü zarar eden bankalarla ilgili aksiyon almak zorunda kalırız. Bunun alternatif maliyeti de oldukça yüksektir.”

Haberin Devamı

Yıkanırken ölen kedi fıkrası anlattı, ‘Bankaları fazla sıkmayın’ çağrısı yaptı

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, zorunlu karşılık oranlarındaki son artışın sürpriz olmadığını söylemekle birlikte, sektörün üstündeki yükleri kedi esprisiyle anlattı. Bankacılık sektörüne fazla yüklenildiğini belirten Özince, bunu şöyle anlattı: “Sahibi kediyi yıkamış, kedi ölmüş. Demişler kedi yıkanır mı? O da yıkarken ölmedi, sıkarken öldü demiş. Bankacılık sektörünü bu kadar fazla sıkmak doğru değil.”
‘Enhancing Shamgen Banking: Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün’ konulu konferansındaki konuşmasında sektörde kârların bu yıl yüzde 20 düşebileceğine de dikkat çeken Özince şu değerlendirmeyi yaptı: “Önce bir dizi şube vergileri, arkasından munzam karşılığa faiz verilmemesi ile ilgili önlemler ve tüm bunların yanı sıra sektörün gereksiz yıpratılmasıyla ilgili beyanlar doğru değil. Krediler artıyor ve ne yazık ki ekonomi yönetimi
kredi rakamına bir bütün olarak bakıyor.”

Haberin Devamı

Yılmaz: Uzun vadede ortak pazar oluşturabiliriz

MERKEZ Bankası Başkanı olarak Shamgen bankacılık konferansına evsahipliği yapan Başkan Durmuş Yılmaz, bölgesel işbirliğini artıracat çalışmalar yapıldığına dikkat çekti. Türkiye Bankalar Birliği, Suriye Merkez Bankası, Lübnan Bankalar Birliği ve Ürdün Bankalar Birliği arasında bölgesel bir bankacılık işbirliği anlaşması imzalandığını açıklayan Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu anlaşma ile 4 ülke bankacılık sistemleri arasında bir işbirliği köprüsü oluşturulması ve bankalar arasındaki iletişim kanallarının geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu adım, uzun vadede diğer bölge ülkelerinin de katılımıyla Basra Körfezi, Kızıldeniz ve Akdeniz ile çevrelenmiş olan bölgede bir ortak pazar oluşturulması yönündeki çabalara bir katkı sağlayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!