Türkiye 'kedilerin' yeni gözdesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kedilerin yeni gözdesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2011 00:00

Türkiye'nin ekonomideki yüksek performansıyla, kısa zaman önce Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in oluşturduğu BRIC ülkeleri arasında olması gerektiği savunulurken, şimdi ikinci lig olarak da görülebilecek 'Misk kedileri' anlamına gelen CIVETS grubunun gözdesi oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin önümüzdeki on yılda sergileyeceÄŸi büyüme performansıyla BRIC’e (tuÄŸla) girmesi gerektiÄŸi yönündeki tartışmanın harareti, ülkenin her geçen gün biraz daha büyüyen cari açığı ve yatırımcıların OrtadoÄŸu’daki geliÅŸmelerden endiÅŸelenmesinden dolayı son zamanlarda azaldı.Â

Türkiye, son dönemde gelecekte hızlı büyüme kaydedecek yeni geliÅŸmekte olan ülkeler olarak görülen CIVETS grubunun en önemli oyuncularından biri olarak gösterilmeye baÅŸlandı.  Â

Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır, Güney Afrika ve Türkiye’nin baş harfleriyle isimlendirilen bu grubun üyeleri, büyük ekonomilerinin yanı sıra genç nüfusa sahip ülkeler olarak tanımlanıyor. Bütün ülkelerin en temel ortak özelliği ise, yoğun şekilde yabancı yatırım çekmeleri.

DOÄžAL KAYNAKLARA BAÄžIMLI DEĞİL Â

Haberin Devamı

Mısır'ın dışında kalan diğer ülkeler aynı zamanda, doğal kaynaklara bağlı olmadan, hızlı büyüyen ve siyasi istikrara sahip ülkeler olarak da kabul ediliyor.

Bu ülkeler için çok da kullanışlı olmayan bu terimi kullanan Standard & Poor’s (S&P) Salı günü CIVETS 60 endeksini açtı ve her bir ekonomiden on hisseyi bu endekse dahil etti. Endekse, Türkiye’den dahil edilen şirketlerin çoğunluğu, şaşırtıcı olmayan biçimde bankacılık sektöründen oldu. Endekse, aynı zamanda ülkenin en büyük iki holding kuruluşu Koç ve Sabancı ile birlikte, telekomünikasyon şirketi Turkcell de yer aldı.

SP'nin analistlerinden Michael Orzano, bu endeksin CIVETS ekonomilerinin öneminin uluslararası yatırımcılar için ne kadar arttığına dikkat çekmek için açıldığını belirtti.

TÃœRKÄ°YE'NÄ°N PAYI YÃœZDE 21

CIVETS Endeksi'nin yüzde 21’ini Türk hisseleri oluşturuyor. Güney Afrika ve Endonezya ise Kolombiya, Vietnam ve Mısır’dan daha fazla pay alıyor.

Türkiye’yi izleyen yatırımcılar, ülkenin bölgedeki diğer ekonomiler arasındaki performansını değerlendirmek bu endeksinin önemli bir gösterge olduğunu ifade ediyor.

Ekonomistler, Türkiye’nin komşu ülkelerinde patlak veren olayların, euro bölgesindeki borç krizi ve Ortadoğu’daki gelişmelerin ülkenin hızlı büyümesini sürdürmesini engelleyeceğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

BÄ°RÄ°NCÄ° LÄ°GE YÃœKSELEBÄ°LÄ°R

Ancak Türkiye’nin hızlı büyümesini sürdürmesi ve finansal istikrarı devam ettirmesi durumunda, ülkenin yeniden BRIC olarak bilinen birinci lige alınması tartışmalarının yeniden başlaması işten bile değil gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!