Türkiye, karaparada ikinci sınava giriyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, karaparada ikinci sınava giriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

26 ülkenin üye olduğu Mali Eylem Grubu'ndan bir heyet, bugün Türkiye'ye geliyor. Heyet, Türkiye'nin karaparayla mücadele konusundaki çalışmalarını inceleyip, ‘‘İkinci Değerlendirme Raporu'nu yazacak.

Sanayileşmiş 7 ülkenin oluşturduğu Yediler Grubu (G-7) öncülüğünde kurulan ve 26 ülkenin üye olduğu Mali Eylem Görev Grubu (FATF) yetkililerinden Patrick Moulette, bugün Türkiye'ye gelerek, Türkiye'de karapara ile mücadele konusundaki gelişmeleri yerinde inceleyeceklerini söyledi.

Patrick Moulette, Türkiye incelemesiyle ilgili A.A.'ya yaptığı açıklamada, bugün FATF uzmanlarından oluşan bir heyetin, ‘‘İkinci Türkiye Değerlendirme Çalışması’’ için Ankara'ya giderek, Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu yetkilileriyle, Emniyet Genel Müdürlüğü ve bankacılık çevreleriyle biraraya geleceklerini söyledi.

‘‘Geçen süre içinde, Türkiye'de alınan önlemleri yerinde görerek, gelişmeleri değerlendireceğiz’’ diye konuşan Moulette, Ankara'dan sonra, İstanbul'da finans sektörü ağırlıklı olarak, özel sektör temsilcileriyle görüşeceklerini, sektör konusunda incelemelerde bulunacaklarını kaydetti.

TÜRKİYE'DE YOĞUN DÖNEM

Patrick Moulette, Türkiye'nin, son aylarda, karapara ile mücadele konusunda yoğun bir dönem yaşadığını gördüklerini ve bu gelişmeleri yakından izlediklerini de belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Bizim amacımız, Türkiye'nin, FATF'ın tavsiyeleri doğrultusunda önlemler alıp almadığını ve özellikle de bu önlemlerin etkin bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını yerinde görmek olacaktır. Ancak bu şekilde uygulamalardan emin olabiliriz. Bu uygulamalar çerçevesinde, karapara aklama konusunda, ne kadar ve nasıl soruşturma yapıldı, karapara aklamaya konu olan para miktarı nedir, bu soruşturmalarda ne türden caydırıcı cezalar verildi, kaç kişi cezalandırıldı ve karapara ile mücadele konusunda hazırlanan dosyalar gibi... Tüm bu soruların cevabını arayacağız. Çünkü, asıl olan önlemlerin alınmasından çok, bu önlemlerin uygulanmasıdır.’’

FATF heyetinin, Türkiye'den döndükten sonra gelişmelere ilişkin bir rapor hazırlıklarına girişeceğini hatırlatan Moulette, gelecek yıl başında tamamlanacak olan taslak raporun, Haziran 1999'da FATF Genel Kurulu'nda ele alınacağını ifade etti.

FATF, kara para aklama operasyonlarıyla ortak mücadele amacıyla sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-7 öncülüğünde 1989 yılında kurulmuştu.

Özelleştirme karapara aklamada bir yöntem

FATF yetkilisi Patrick Moulette, incelemelerin detayı konusunda bilgi verirken de, karapara aklamada, özelleştirme dahil birçok yöntemin izlendiğini belirtti. ‘‘Özelleştirme ihaleleri, ağırlıklı olarak, gelişmekte olan ülkelerde, para aklamanın bir yolu olarak kullanılabiliyor’’ diye konuşan Moulette, kendilerinin de, para aklamanın bir yolu olarak, bu konuları araştırdıklarını vurguladı. Moulette, bir soruya karşılık, Türkiye'de, bir özelleştirme ihalesinin askıya alınmasına neden olan olayın, sistematik değil, bireysel bir olay olması nedeniyle şu anda üzerinde durulmağını, kara para aklamanın sistematik bir durum alması durumunda, özelleştirme konusunu da ele alabileceklerini kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!