Güncelleme Tarihi:
Tüzmen, Türkiye, İran ve Pakistan arasında tercihli ticaretin 2008 yılının ilk aylarında yürürlüğe gireceğini kaydederek, “Türkiye'nin İran ve Pakistan'la ticaretinde patlama bekliyorum” dedi.
Devlet Bakanı Tüzmen, yaptığı açıklamada, Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki ticarette, tarifelerin indirilmesi ve tarife dışı engellerin kaldırılması suretiyle tercihli bir ticaret sistemi oluşturulmasını öngören Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nda (ECOTA) son aşamaya gelindiğini ifade etti.
Anlaşmanın daha önce TBMM'den ve Pakistan Parlamentosu'ndan geçtiğini hatırlatan Bakan Tüzmen, “Anlaşma İran Parlamentosu'nda da onaylandı. Bu çok önemli bir gelişme. Ekonomik İşbirliği ülkelerinin kendi aralarında yaptıkları ticaret, toplam ticaretlerinin ancak yüzde 5-6'sını oluşturuyor. Bu çok küçük bir oran. Bunu mutlaka yükseltmemiz lazım. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticaret hızlı bir şekilde artacaktır. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye'nin İran ve Pakistan'la ticaretinde patlama bekliyorum” diye konuştu.
GÜMRÜK VERGİLERİ DÜŞECEK
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde gümrük vergilerinin çok yüksek olduğunu kaydeden Bakan Tüzmen, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Türkiye, İran, Pakistan arasında tercihli ticaret başlayacağını, bunun sonucu olarak da belli bir plan dahilinde gümrük vergilerinin düşürüleceğini ifade etti ve şöyle devam etti:
“Birçok ortak noktası bulunan Türkiye, İran, Pakistan arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinin şansa bırakılmaması gerekir. ECOTA'nın devreye girmesi ülkeler arasındaki potansiyel ekonomik ve ticari ilişkilerin ve bunun yaratacağı işbirliği olanaklarının arttırılması gereklidir. Bugün bütün ülkelerde bu konuda siyasi kararlılık olduğu görülmektedir. Türkiye, İran, Pakistan arasındaki bu anlaşmaya önümüzdeki dönemde diğer bölge ülkelerinin de katılmasını bekliyoruz. Bu arada, Türkiye, İran ve Pakistan'ın pozitif listelerinde yer alan ürünler için tarifelerin 8 yıl yerine 5 yıl içinde yüzde 10 seviyesine çekilmesini öngören (hızlı yol yaklaşımına) ilişkin görüşmelerimiz de sürmektedir.”
ECOTA NE GETİRECEK?
-Gümrük tarifeleri en fazla 8 yıl içinde indirilecek ve indirimler sonucunda en yüksek tarife oranı yüzde 15 olacak.
-Taraf ülkeler arasında fiilen ticareti yapılan bütün ürünler, olabildiğince geniş kapsamda tarife indirimine gidilecek ürünlerden oluşan pozitif listede yer alacak. Tarife indirimine gidilmeyecek ürünlerden oluşacak negatif liste zaman içinde kademeli olarak libere edilecek.
-Pozitif listede yer alacak ürünler 8 yıllık eşit dilimler halinde aşamalı ve orantılı olarak tüm tarife satırlarındaki ürünlerin en az yüzde 80'ini kapsayacak şekilde genişleyecek.
-İndirime gidilecek her tarife için yıllık indirim oranı yüzde 10'dan daha düşük olmayacak.
-Ülkeler birbirlerine uyguladıkları tarife dışı engelleri kaldıracak.