Türkiye imalat PMI haziranda 51.5 oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye imalat PMI haziranda 51.5 oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2023 07:00

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarına göre İSO İmalat PMI, haziranda 51.5 düzeyinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Anketin Haziran 2023 dönemi sonuçlarına göre, imalat sektöründe ılımlı iyileşme sürerken; faaliyet koşulları da son altı ay boyunca güçlendi. Son ankette öne çıkan olumlu gelişme, imalat sanayi üretiminin güçlü bir şekilde artması ve bu artışın önceki aya göre hızlanması oldu. Eğilim olarak dördüncü aya ulaşan büyüme ise 2021 yılı temmuz ayından bu yana en yüksek hızda ölçüldü. Ankete katılan firmalar, talepteki iyileşmenin yanı sıra depremden sonra devam eden toparlanmanın ve seçim döneminin ardından ekonomik aktivitedeki canlanmanın da üretim artışında etkili olduğunu dile getirdi.

Yeni siparişler üst üste dördüncü ay artarken, hazirandaki artış ılımlı seyretti. Anket katılımcıları, liradaki değer kayıplarının söz konusu yavaşlamada kısmen etkili olduğunu belirtti. Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında önceki aylarda yavaşlayan artışlar, haziran ayında döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların etkisiyle yeniden ivme kazandı. Girdi fiyatlarında bir yıla yakın dönemin en hızlı artışı gerçekleşirken nihai ürün fiyatları ise şubat ayından bu yana en yüksek oranda arttı.

 

BAKMADAN GEÇME!