Türkiye ile yeni İş Konseyi’ne ABD’den 8 dev şirket giriyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile yeni İş Konseyi’ne ABD’den 8 dev şirket giriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2010 00:00

ABD, önümüzdeki hafta salı günü başlayacak Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Toplantısı’nda kurulacak “Türkiye-ABD İş Konseyi”ne dünyaca ünlü sekiz şirketle katılma kararı aldı.

Büyükelçi atanamadığı için ABD’yi Ankara’da temsil eden Maslahatgüzar Doug Silliman dün ikematgahında bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada bu dev şirketlerin, “Boeing, Sikorsky, Citigoup, Nike, UPS, Merck, Dymio-Mimio ve Elle in Le Kazan” olduğunu belirtti. Silliman, Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD’den de kendisi ile birlikte Ticaret Bakanı Gary Locke ve Ticaret Temsilcisi Ron Kirk’in katılacağı toplantıyla ilgili şunları söyledi:

Şirketler önemin göstergesi

Ortak iş konseyinin kurulması Başkan Barack Obama’nın Türkiye, Erdoğan’ın da ABD ziyaretleri sırasında gündeme gelmişti. Konseye katılacak Amerikalı şirketlerin isimleri bile ABD’nin Türkiye ile ticarete verdiği önemi ortaya koymaktadır. Türk Hükümeti hangi firmaların katılacağını henüz açıklamadı. Ama bizim tarafımızdakilere eş düşecek şirketlerin katılacağına inanıyorum.

14 trilyon dolarlık pazar

Türk ve ABD şirketleri işbirlikleri sayesinde 14 trilyon dolarlık pazardan büyük pay alabilirler. Karşılıklı işbirliğinin ve yatırımın artmasını istiyoruz. Bunun potansiyali var. Yatırım ve işbirliğinde karşılaşılan sorunların çözümü nasıl sağlanır bunu da görüşeceğiz.

Enerji için 1 milyar dolar

Enerji alanında yapılacak ortak çalışmalar için ABD Eximbank’ın 1 milyar dolarlık fonundan yararlanabiliriz. Yenilenebilir, sanayi ve çevre dostu olan “sıfır bölgesi” olarak tanımlayabileceğimiz projeler üzerinde duruyoruz. Türkiye’de bunu İzmir’de uygulamayı düşünüyoruz. Bilim ve teknoloji alanında da anlaşma imzalayacağız. Bu anlaşma Türk üniversiteleri ve şirketlerinin yararına olacak.

Tek rakimiz AB

Ortak işbirliğinde tek rakibimiz bizimle aynı serbest piyasa değerlerini paylaşan AB olabilir. Uzay ve havacılık, enerji, ilaç, sağlık, turizm, ziraat ve gıda gibi alanlarda ortak işbirliği için imkanlar bulunuyor. Ticaret hacminde yüzde 35’lik artış var. Buna Ford Otosan’la yürütülen ortak çalışmalar, Ülker’in 800 milyon dolara satın aldığı Godiva dahil değil. Şimdilik ilk hedefimiz 2008’deki hacmi yakalamak.

İran’la ilgisi yok

İş Konseyi’ne katılacak şirketlere İran’la ilgili bir koşul getirilmesi söz konusu değil. Çünkü bunun İran’la bir ilgisi yok. İran’la ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarını (BMGK) her ülke farklı yorumlayabiliyor. Bizim Türkiye’den beklentimiz BMGK’nın kararlarına sadık kalmasıdır. Biz Türkiye’den farklı bir şey talep etmiyoruz. Kimseye bir şey empoze etme niyetimiz yok. AB ile müzakere sürecinde olan Türkiye, eğer AB’nin aldığı yaptırım kararlarına uyarsa da bundan mutluluk duyarız. Herhangi bir Türk bankasının İran’daki bankalarla işbirliği yaptığı tespit edilmedi.

Banyoya fayans aldık, Türkiye üretimi çıktı

DOUG Silliman, ABD’nin Türkiye’den daha ucuza mal alma gibi bir niyeti olmadığını belirtirken, kendisiyle ilgili şu örneği verdi: “Washington’daki evimizin banyosunu yeniden restore ettik. Eşimle birlikte yeni fayanslar alıp döşettik. Gördük ki son derece kaliteli, çok iyi dizayn edilmiş ve oldukça pahalı bu fayanslar Türkiye’den gelmiş. Hedefimiz ABD pazarında işte böyle kaliteli Türk ürünlerin pazarlanmasıdır.”

‘Model Ortaklık’tan yeni Konsey doğuyor

TÜRKİYE’nin 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) kuruluşuna ön ayak olmasıyla, ilk ortaya çıkan konsey, Türk-Amerikan İş Konseyi olmuştu. Bu Konsey’in ABD tarafı, daha çok savunma sanayi ağırlıklı şirketlerden oluşuyordu. ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti sonrasında, “Model Ortaklık” projesi devreye girdi. ABD, bu çerçevede yeni bir Türk-Amerikan İş Konseyi kurulmasını istedi. Böylece Türkiye’de Amerika’ya dönük iki ayrı iş konseyi ortaya çıktı. Mevcut Türk-Amerikan İş Konseyi’nin başkanlığını halen Haluk Dinçer yürütüyor. Bu konsey, 29 yıldır ABD’de düzenli toplantılar düzenliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!