Güncelleme Tarihi:
Adana, Samsun ya da Elazığ'daki ailelerini bırakıp ekmek parası peşinde koşan ve her biri ayrı bir hikayenin kahramanı olan binlerce tünel işçisi, aylarca sıcak yuvalarından ve sevdiklerinden uzakta, mesafelerin kısalması için mücadele veriyor.
taşıdıkları vatan sevgisiyle aşılmaz dağları delerek ırak yerleri yakın ediyor.
Karanlık tüneller içerisine sızan ışıkla adeta birer gölgeye dönüşen işçiler, molalarda, yanan ateş üzerindeki semaverin etrafında toplanarak demli çaylarını yudumluyor, söyledikleri türkülerle hasret giderip yorgunluk atıyor.
Bir türküye konu olan Kömürhan Köprüsü ve tüneli inşaatında çalışan işçilerden olan Osmaniyeli Hazım Başdoğan (54), 7 yıldır tünellerde alın teri döküyor.
Girdikleri her tünel sonunda gördükleri ışığın kendilerinde tarif edilemez heyecan ve mutluluk yaşattığını anlatan Başdoğan, duygularını "Tünelin açıldığını görünce insan ferahlıyor. Emeğin karşılığını alıyorsun, yollar kısalıyor. Ulaşım gayet güzel oluyor" sözleri ile ifade etti.
İşini şevkle yapan Adanalı Adem Köse (43) ise 3 yıldır çalıştığı tünelde elektrik işlerine bakıyor.
"Ferhat, Şirin için dağları deldi. Bizler de vatan için dağları deliyoruz. Sonuçta insanımız, halkımız faydalanacak. Onlar için hizmet ediyoruz. Bizler de onların Ferhatlarıyız."
Kahramanmaraş'tan gelerek Hazım ve Adem ustayla aynı tünel inşaatında çalışan Hamza Doğan ise duygularını çay molasında seslendirdiği, "Kırmızı gül demet demet" türküsüyle dile getirdi.
Karayolları Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Cumhuriyet'in kuruluşundan 2003 yılına kadar 83 tünelin yapımı tamamlandı. Karayolları, 2003 ile 2015 yılları arasında ise 188 tüneli vatandaşların hizmetine sundu.