Türkiye G-20 üyesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye G-20 üyesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası mali sistemin istikrarlı bir yapıya kavuşturulması amacıyla oluşturulan G-20'ye Türkiye de üye olarak seçildi. Dünya ekonomisi açısından önemli konuların tartışılacağı ve politikaların belirleneceği, G-20, ‘gayriresmi bir platform’ olacak.

Türkiye, G-20 adı altında yeni oluşturulan uluslararası foruma üye olarak seçildi. Türkiye böylece, ABD, İngiltere, Fransa Rusya, gibi dünya devleriyle aynı forumda bulunma şansı elde etti.

G-8 ülkeleri maliye bakanları 25 Eylül'de yaptıkları toplantıda G-20 adıyla yeni bir forum oluşturduğunu açıkladı. Türkiye bölgesel konumu ve ekonomik göstergeleri dikkate alınarak, bu yepyeni foruma üye olarak seçildi.

Türkiye'nin üyeliğinde ‘‘Dünya ekonomisi açısından çok önemli görülen, gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında yer alması’’ önemli bir etken oldu. Uluslararası mali sistemin daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulması amacıyla oluşturulan G-20, dünya ekonomisi açısından önemli konuların tartışılacağı ve politikaların belirleneceği, ‘gayriresmi bir platform’ olacak.

Daha önce bu konuların sadece G-8 içinde tartışılmasının dünya ekonomisindeki yeni gelişmeler karşısında yetersiz kaldığı belirtilerek, bu yetersizlikte olan piyasa ekonomilerinin temsil edilmemesinin etkili olduğu belirtildi.

G-20'nin ilk dönem başkanlığını Kanada Maliye Bakanı Paul Martin, yapacak. İlk toplantı aralık ayında Almanya'da gerçekleşecek.

Öte yandan Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, IMF, Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nın açılış töreninde Marmara Depremi sonrasında gösterdikleri ilgi nedeniyle bu iki kuruma teşekkür etti. Bu konuşma, bir Türk bürokratının IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında yaptığı ilk konuşma olarak kayda geçti.

Zenginler Kulübü

G-8, gelişmiş ülkelerin kurduğu, dünyanın en zengin ülkelerinden oluşan bir forum niteliğini taşıyor. Zengin 7 ülke tarafından kurulan ve ekonomik alanlarda görüş alışverişinde bulunan G-7, İngiltere, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya'da oluşuyordu. 90'lı yılların başında Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla birlikte Rusya Federasyonu'nun da bu kulübe alınmasıyla G-7'nin ismi G-8 olarak değiştirildi.

G-20’de kimler var?

G-20'nin oluşumunda, G-8 ülkeleri, dünya ekonomisi açısından önemli görülen gelişmekte olan piyasa ekonomileri ile; kurumsal olarak da AB, IMF Dünya Bankası yer aldı. G-20 üyesi ülkeler şöyle: ‘‘ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada, Avusturalya, Türkiye, Brezilya, Arjantin, Meksika, G. Kore, Çin, Hindistan, Rusya, S. Arabistan, G. Afrika.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!