Türkiye Finans'a 50 milyon Euro kredi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Finansa 50 milyon Euro kredi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2007 14:28

Türkiye Finans, Deutsche Bank liderliğindeki uluslararası konsorsiyumdan 50 milyon Euro tutarında murabaha sendikasyonu aldı. Türkiye Finans, bir yıl vadeli sendikasyonu öncelikli olarak KOBİ'lerin finansman ihtiyacı için kullanmayı amaçlıyor.

Sendikasyonun imza töreninde konuşan Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, ilk kez murabaha sendikasyonuna imza attıklarını belirterek, bunun kendileri için önem taşıdığının altını çizdi.

Türkiye Finans'ın 130 şubesinde 50 bin kredi müşterisi olduğunu bildiren Nacar, bunun büyük bölümünü de KOBİ'lerin oluşturduğunu, sağlanan sendikasyonu öncelikli KOBİ'ler olmak üzere üretim ve kurumsal finansman desteğine ihtiyaç duyan firmalara, uygun maliyet ve şartlarda kredi imkanı sunmak için kullanacaklarını kaydetti.
Türkiye Finans'ın bundan sonra uluslararası düzeyde daha etkin bir banka olma gayreti içinde olacağını ifade eden Nacar, Ülker ve Boydak grubu birleşmesinin sağladığı katkılara değindi.

ORTAKLIK KONUSUNDA GELİŞME YOK

Nacar, bir süre önce açıkladıkları stratejik ortaklık konusunda, “Bankanın yüzde 50'sinin 350 milyon dolara Dubai İslam Bankasına satıldığı” yönünde duyumlarının hatırlatılması üzerine, “Biz böyle bir şey bilmiyoruz. Bildiğim her şeyi sizinle paylaşıyorum. Bu konuda henüz bir gelişme bulunmamaktadır” dedi.

Nacar, sağlanan kredinin, borcu olan KOBİ'lere mi kullandırılacağı yönünde bir soruyu da “Türk ekonomisinde sıkışıklık olduğunu düşünmüyorum. Şu ana kadar KOBİ'ler tarafında vade öteleme söz konusu olmadı. Türkiye Finans'ın 2,6 milyar dolar mevduatı var. Aldığımız bu krediyi de bu havuza dahil edeceğiz” şeklinde yanıtladı.
Deutsche Bank Londra Yatırım Bankacılığı Müdür Yardımcısı Tolga Önel de Türkiye Finans murabaha işlemi ile birlikte yalnızca Körfez bölgesinden değil aynı zamanda Batı Avrupa ülkelerinden de Türkiye'ye gerçekleşen fon akımlarında yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

Türkiye Finans murabaha sendikasyonu ile dünyanın faizsiz bankacılıkta önde gelen 10 yatırımcısının bir araya geldiğini belirten Önel, “Bu işlemin bir sonucu olarak Türkiye Finans'ın önümüzdeki dönemde planladığı stratejik açılımları uluslararası piyasalarda daha da yakından izleneceğine inanmaktayız” dedi.

MURABAHA, İSLAMA UYGUN MU SORUSU

Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Osman Çelik de sağlanan 50 milyon Euro'nun 1 yıl vadeli ana para artı kar ödemeli bir işlem olduğunu, euroborartı yüzde 0,75 'lik kar marjı ile gerçekleştiğini kaydetti. 2007 yılında bu yolla 200 milyon Euro sağlamayı hedeflediklerini bildiren Çelik, KOBİ'lerin kaynak sıkıntısına işaret etti.

Çelik, “Murabaha İslama uygun mudur?” sorusu üzerine, “Murahaba, uluslararası kullanımı olan bir kelime. Vadeli satış diyebiliriz. Mala dayalı finansman modelidir. Faizsiz bankacılık prensiplerine uygundur” dedi. Bu soru üzerine söz alan Abu Dhabi İslamic Bank Hazine ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Al Shahi de İslami bankaların, toplum yararına olmayan alkol, silah gibi ürünleri finanse etmediğini anlattı. Murabahanın kelime kökenin kar anlamına geldiğini ifade eden Al Shahi, ”Gelin birlikte İslami bono yapalım” dedi.
Konuşmaların ardından sendikasyon anlaşmasının imzası taraflarca atıldı.

Deutsche Bank AG London liderliğindeki konsorsiyumda yer alan bankalar arasında Abu Dhabi İslamic Bank, Bank Of Beyrut (UK) Ltd, Demir Halk Bank, Garanti Bank International, Standard Chartered Bank, Best Bank, Dubai Bank, Finansbank NV ve British Arab Commercial Bank bulunuyor. Bir yıl vadeli krediyi Türkiye Finans, anapara ve kar payı ile birlikte bir yıl sonra geri ödeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!