Türkiye farklı ligde oynayabilir

Güncelleme Tarihi:

Türkiye farklı ligde oynayabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 00:00

Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısının kapanışında konuşan IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, Türkiye’nin bir gecede değil ama zaman içinde dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olacağını söyledi. Strauss-Kahn, “Türkiye uluslararası standartları kabul ederse farklı bir ligte oynama imkanı var” dedi.

Haberin Devamı

KÜRESEL ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında ara verilen ancak 2010 yılında tekrar düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı basın toplantısı ile sona erdi. Kapanış toplantısında konuşan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ilk kez katıldığı toplantıyı son derece ilginç bulduğuna dikkat çekerken, “Değişik alanlarda tartışmalarımız oldu. Gerçek şu ki şu anda Türkiye için büyük fırsat var. Bildiride de belirtildiği gibi Türkiye’nin dünyanın en büyük 17, Avrupa’nın en büyük 6’ncı ekonomisi olması dolayısıyla Türkiye bir gecede değil ama zaman içinde dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olacak” dedi.
Farklı bir lig
Türkiye için vergi toplama, iş yapma şartlarını kolaylaştırma gibi konularda uluslararası standartları kabul ettiği takdirde, “Farklı bir ligte oynama imkanı bulacak” diyen Strauss-Kahn sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin bunu yapma imkanı var. Son yıllarda hükümetin yaptıkları ile bu fırsattan yararlanmamak yanlış olur. Listeyi uzatabiliriz ama şimdi hareket için doğru zaman.”
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Philippe Le Houerou, Türkiye’nin son 10 yıl içindeki başarısını sağlayan tedbirlerin, ileriye gitmek için de başarının unsurları olacağını belirtti. “Bizce kriz sona ermiştir” diyen Philippe Le Houerou, küresel ekonomide 2010’da yaklaşık 3.3 büyüme sözkonusu olacağını, Türkiye için ise yüzde 6 gibi çok güçlü bir büyüme öngördüklerini vurguladı.
Avrupa’yı izleyin
Ancak bir yandan da risklerin yüksek olduğuna dikkat çeken Philippe Le Houerou, “Türkiye Avrupa’ya komşu ve Avrupa da Euro bölgesinde ne olup bittiğini yakından izlemesi lazım. Türkiye Euro bölgesine yüzde 50 oranında ihracatını gerçekleştiriyor. Onu izlemesi lazım” dedi. Görüşmelerin üç sac ayağına yönelik olduğuna dikkat çeken Philippe Le Houerou sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlardan ilki çok güçlü, dikkatli makro pilitakalar. Hükümet bizi mali kuralın çok başarılı şekilde uygulanacağına ikna etti. Bu yatırım için çok önemli. İkincisi altayıp ile ilgili konular ele alındı.”

Haberin Devamı

Ticaret Kanunu ve istihdam stratejisi çok önemli

Haberin Devamı

DÜNYA Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Philippe Le Houerou, hazırlanan ve mecliste bekleyen Ticaret Kanunu ve istihdam stratejisinin emek piyasasını modernize edeceğini ve iyileştireceğini vurguladı.

Bu yıl yabancı yatırım 7.7 milyar dolar aşılacak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, konsey üyelerinin aynı zamanda bazı önemli tavsiyelerde bulunduklarını dile getirerek, bu önemli tavsiyelerin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da titizlikle yakından takip edileceğini ve uygulamaya konulacağını söyledi. İşgücü piyasasının daha esnek hale gelmesi, gümrük süreçlerinin hızlandırılması ve KOBİ’lerin finansmana erişimi imkanlarının artırılması gibi konularında halihazırda hükümet tarafından yürütülen yatırım ortamının çalışmalarının da ele alındığını ifade eden Erdoğan, bu çalışmaların önümüzdeki dönemde süratle ilerletileceğini söyledi.
Erdoğan, bir soru üzerine, doğrudan yatırım noktasında geçen yıl 7.7 milyar dolar gibi Türkiye’ye yatırım girişi olduğunu, bu yılki beklentinin, bunun üzerinde olacağı istikametinde bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Avrupa’daki zorluklar Türkiye’yi etkileyebilir

DÜNYANIN küresel toparlanma döneminin iyi gittiğine dikkat çeken IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, “Toparlanma beklentinin öncesinde gerçekleşmeye başladı. Bütün dünyada farklı durumlar var. Sadece Avrupa değil, Avrupa dahil yine zorluklar sözkonusu olabilir. Bu Türkiye’yi de etkileyebilir” dedi. Ortada pekçok risk olduğunu vurgulayan Strauss-Kahn, “Avrupa’da ekonominin önümüzdeki yıllarda nasıl gelişeceği büyük bir risk. Bu konular toplantıda ele alındı ama herkesin mutabık olduğu nokta Türkiye başından itibaren krizi iyi yönetmiştir” diye konuştu.

Mali Kural, kaygan zemin oluşmasını önleyecek

TÜRKİYE’de krizin başında doğru politikaların uygulamada olduğunu anlatan Strauss-Kahn, “Türkiye’de hükümet IMF ile geçmişte yakınen çalışmıştı. Türk ekonomisi şimdi sağlam bir ekonomi. Krizden tamamen zarar görmeden çıktınız diyemem ama fazla etkilenebilecekken o kadar etkilenmemiş durumdasınız. Şimdi çıkış zamanı. Türk ekonomisi gibi ekonomisi güçlü olan bir ülkede artık para politikalarında ve mali politikalarda değişik stimülasyon tedbirlerini bırakıp çıkmak lazım. Hükümet buna aylar öncesinden başladı. Dolayısıyla bu politikanın devam edeceğinden endişem yok” dedi. Cari açık konusunu Türkiye’de izlemeye devam edeceklerini de vurgulayan Strauss-Kahn, “Ama şu anda herşey kontrol altında ve önümüzdeki aylarda da öyle olması gerekli. Strauss-Kahn, Mali kuralın uygulanması çok önemli” dedi. Mali kuralın herhangi bir kaygan zemin oluşmasını önleyeceğine de dikkat çekerken, “Anladığım kadarıyla mali kural görüşmeleri başarılı gidiyor. Sürdürülebilirlik ve mali rasyoyu muhafaza çok önemli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!