Güncelleme Tarihi:
Bloomberg'de yer alan habere göre, ABD'li Uluslararası Finans Enstitüsü, Türkiye'yi en kırılgan gelişen ülkeler arasında sıraladı.
Washington merkezli küresel ihracat finansmanı grup bugün yayımladıkları raporda 2014 yılına ilişkin gelişen piyasalar sermaye akışı tahminlerini 2009'dan bu yana en düşük seviye olan 1.11 trilyon dolara düşürdü.
Kurumun 2013 yılı tahmini ise 2012 yılının yüzde 3 altında olan 1.15 trilyon dolar olarak belirlenmişti.
IIF analisti Felix Huefner "Son dönemde yaşanan gelişmeler gelişen ekonomilerin büyümelerinde ivme kaybına yol açtı. Bu yüzden de yatırımcıları paralarını ülke dışına çıkarmaya başladılar" diye belirtti.
Raporda, Türkiye, Romanya, Polonya ve Fas büyük ölçüde dış finansal kaynak ihtiyaçları olan ülkeler olarak öne çıktığı ve yabancı finansal akışın kesilmesi durumunda bu ülkelerin ciddi likidite sorunları ile karşı karşıya kalacakları bilgisine yer verildi.
Fed Başkanı Ben S Bernanke geçen hafta dünya çapında faiz oranlarını baskılamaya yardımcı olan aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını azaltarak 2014'te sonlandıracağını açıklamıştı.
Öte yandan yine geçen hafta Çin'de ise People Bank of China'nın (PBOF) finansal sisteme likitide desteği yapmaktan kaçınmasıyla gösterge para piyasası faizi rekor seviyelere yükselmişti.