ANKA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2007 10:26
Beş yıldır elektriğe hiç zam yapmayarak bir rekora imza atan AKP hükümeti, enerji KİT’lerinin büyüyen zararı karşısında zorunlu olarak zammı masaya yatırırken, Türkiye’nin şu anda elektrik fiyatlarında en ucuz ülkeler arasında yer aldığı belirlendi.
Ancak, elektrikte yaşanan yapay ucuzluk dönemi artık sürdürülemez bir noktaya geldi. Beş yıldır elektriğe hiç zam yapmayarak bir rekora imza atan, ancak enerji KİT’lerinin büyüyen zararı karşısında zorunlu olarak zammı masaya yatıran AKP hükümetinin önümüzdeki günlerde kararını vermesi bekleniyor. Özel üreticilerden aldığı elektriği, tüketiciye daha düşük fiyatla satan TEDAŞ’ın yıllık zararı 650 milyon dolara ulaşıyor.
TÜRKİYE’DE 10, DANİMARKA’DA 31 CENTTürkiye’de konutlara satılan elektriğin kilovat saati vergiler dahil 10.2 cent, sanayide ise vergisiz fiyat 6.9 cent düzeyinde. Her iki tarifeye göre de Türkiye’de elektrik fiyatı, AB ülkeleri içinde Bulgaristan, Letonya, Yunanistan, Litvanya ve Estonya dışındakilerin çok altında bulunuyor. Elektriğin en pahalı olduğu ülke ise konutlarda kilovat saati 31 cent, sanayide de 12.1 cent’le Danimarka. Elektriğin kilovat saatinin 24-28 cent olduğu Hollanda, İtalya ve Almanya’da en pahalı ülkelerin başında geliyor.
AB ortalamasında ise elektriğin kilovat saati konutlarda 18.8 cent, sanayide 11.7 cent düzeyinde bulunuyor.
YAPAY UCUZLUK SÜRDÜRÜLEMEZ NOKTADAAncak Türkiye’de elektrikte sağlanan yapay ucuzluk, yol açtığı kamu zararları nedeniyle artık sürdürülemez bir noktaya geldi. Beş yıldır elektriğe hiç zam yapmayarak bir rekora imza atan AKP hükümeti, enerji KİT’lerinin büyüyen zararı karşısında zorunlu olarak, elektrik zammını gündemine aldı. Hükümet iş başında olduğu yaklaşık beş yıllık dönemde yüksek maliyet artışına rağmen ve enerji KİT’lerinin büyüyen zararına rağmen, elektriğe hiç zam yapmazken, elektrik üretiminin yarıya yakınının gerçekleştirildiği doğal gaz ise bu dönemde yüzde 60 dolayında zamlandı. Hükümet, elektrik zammı üzerinde çalışırken, BOTAŞ’ın da doğal gaza zam yapması bekleniyor.
TEDAŞ’IN ZARARI BÜYÜDÜSon beş yılda maliyet artışları fiyata yansıtılmayarak elektrik yapay biçimde ucuz tutulurken, enerji KİT’lerinin zararı büyüyor. Özellikle özel santrallerin ürettiği pahalı elektriğe sübvansiyon uygulayan TEDAŞ’ın yıllık zararının hızla büyüdüğü gözleniyor. Daha önce zarar ettikleri gerekçesiyle üretimi durdurma yoluna giden özel sektör üreticileriyle uzlaşma kapsamında çıkarılan Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) kapsamındaki fiyat mekanizması devletin aleyhine işliyor. TEDAŞ, özel üreticilerden kilovat saatini 12 cent’ten aldığı elektriği tüketiciye 10 cent dolayında satıyor. Fiyat içindeki amortisman bedeli de dikkate alındığında bu alış verişten devlet, her kilovat saat başına 4 cent dolayında zarara uğruyor. Bu da TEDAŞ açısından yıllık bazda 650 milyon
dolar dolayında bir zarara işaret ediyor.