Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2008 00:00
Dünyanın ikinci büyük alacak sigortası şirketi olan Atradius’un CEO’su Isidoro Unda, Türkiye’de en az yüzde 30 pazar payı hedeflediklerini söyledi. Unda, "Tek haneli enflasyon sonucunda ekonominin nasıl büyüdüğüne ve bu büyümedeki hıza inanamayacaksınız" dedi.
1.8 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın ikinci büyük alacak teminatı şirketi olan Hollandalı Atraius’un CEO’su Isidoro Unda, Türkiye’de en az yüzde 30 pazar payı hedeflediklerini söyledi. Eylül ayından beri faaliyet gösterdikleri Türkiye’nin yıllardır çok sayıda kriz alattığını ve her seferinde normale dönüldüğünü hatırlatan Unda, "Türkiye, İspanya ile benzer bir ilerleme sürecinde. Orada birkaç yıl önce yaşananlar bugün burada yaşanıyor. Tek haneli enflasyon sonucunda ekonominin nasıl büyüdüğüne ve bu büyümedeki hıza şahit olacaksınız. Hatta belki inanamayacaksınız. Türkiye geleceğin ülkesi" dedi.
İKİ HANELİ BÜYÜME: 71 milyonluk müşteri potansiyelinin bulunduğu Türkiye’de kişi başına gelir düzeyinin de hızla yükseleceğini belirten Unda, "Bu potansiyel bizim sektörümüz için çok önemli. Avrupa’nın aksine iki haneli rakkamlarla büyüyorsunuz. İspanya’nın da kısa süre öncesine kadar cari açık gibi sorunları vardı. Enflasyon ve faiz oranlarının düşüşüyle birlikte büyümek için üretime ve satışa yönelmek zorundasınız. Bunun büyümenizi nasıl tetiklediğini göreceksiniz" dedi.
TEKSTİL BİZİM ALANIMIZ: Türkiye’de faaliyet gösteriyor olmanın çok güzel deneyimler getirdiğine dikkat çeken Unda şöyle konuştu: "Atraius 40 ülkede faaliyet gösteriyor. Biz şimdi Türkiye ile ilgili hedefleri koyduk. Bu hedefleri mümkün kılmak için çalışıyoruz. Uluslararası şirketlerin yanısıra
KOBİ’lere de hizmet veriyoruz. İlaç, kimya, tekstil sektörlerinde özellikle eksper konumundayız. Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olması bizim şansımızı artırıyor."
NAKİT AKIŞI RAHATLIYOR: Atradius’un alacak teminatı ürününü, bir alışveriş sonucunda, satıcıya parasını alacağı garantisi veriyor. Alıcının borcunu ödememesi durmunda, bu bedeli Atradius karşılıyor. Alacağını teminat altına alan şirketlerin nakit akışının güven verici olduğunu belirten Unda, ürünü kullanmanın getirdiği yararları da şu şekilde açıkladı:
TANIMASA DA GÜVENİYOR: "Bu gibi şirketlerin alacakları sigortalı olduğu için bankaların gözünde bir tür güven aracı olabiliyor. Bu bankaların
kredi kararlarını da etkileyen artı değer yaratan bir özellik olarak öne çıkıyor. Ayrıca, uluslar arası şirketler ile Türk şirketler arasındaki ticaret hacmi giderek artıyor. Global şirketler, alacaklarını teminat altına çok tanımsalar bile gönül rahatlığı ile buradaki şirketlerle iş yapıyor. Bu da hem şirketlerin hem de ekonominin büyümesine katkıda bulunuyor."
460 milyar Euro’luk ticaret sigortalıyor
Atraius, dünyanın ikinci büyük alacak sigortası şirketi.
40 ülkede 160’ı aşkın ofisi var.Her yıl dünya ticaretinin 465 milyar Euro’luk bölümünü sigortalıyor.
Günde 22 bin kredi limiti belrliyor.
52 milyon şirketin finans bilgilerini veri tabanında tutuyor.
Kredi sigortası, borç tahsilatı, teminatlandırma gbi hizmetler veriyor.Bizim sektör krizle büyüyorKRİZ dönemlerinde alacak teminatının öneminin arttığına ve satıcıların kendilerini garanti altına alabilmek için bu ürünleri daha fazla kullandığına dikkat çeken Isidoro Unda, ABD’de başlayan ekonomik sorunların özellikle İngilere’yi ve Orta Avrupa’yı etkileyeceğini söyledi. Krizin dünyanın diğer ülkelerinde daha düşük etki ile görülebileceğine dikkat çeken Isidoro Unda, "İnsanlar durumun daha kötüe gittiğini düşündükçe, kendisini güvende hissetme ihtiyacı daha fazla ortaya çıkıyor. Burada da ilk oraya çıkan çaba alacakları toplayabilmek yönünde oluyor. Bu nedenle büyüme konusunda bu gibi durumların bize büyük katkısı oluyor. Bunun doğurduğu riskler de var. Ancak, biz de bu riskleri yönetmek konusunda uzmanız. Kár zarar tablosunda bu durumun bazı etkiler olabilir. Ancak, işin sonunda iş hacmi büyüyecektir" dedi.
Ödenmeyen borç oranı primin yarısı kadar
DÜNYADA alıcıların ödemedikleri borç oranının sigorta şirketne ödenen primlerin yarısı kadar olduuna dikkat çeken Isidoro Unda, "Bu kayıp gelirin bir kısmını şirketlere geri ödeemize yol aıyor. Ancak, bizim ekper olduğumuz alan bu. Riski doğru yöeterek kárlı kalmayı başarıyoruz" dedi.
Borç ödeme alışkanlığınız dünyayla paralel yürüyor
TÜRKLERİN borçlarını ödeme alışkanlıklarının diğer ülkeler ile paralel olduğunu söyleyen Isidoro Unda, alacakları sigortlamak konusunda ise Türkler’in daha az ilgili olduğunu savunuyor "Avrupa’da alacaklarını sigortalayan şirketlere bakıldığında yüzde 30’luk payla karşılaşıyoruz Bu da buradane kadar büyük potansiyel olduğunu gözler önüne seriyor. Trkiye’de alacakları sigortalayan yok. Ancak risk konusunda farkındalık üst düzeyde. Yönetmek için ise kapora almak gibi daha geleneksel yötemleri kullanıyorlar." dedi