Türkiye, dünya ’dolarizasyon ligi’nde 29’uncu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, dünya ’dolarizasyon ligi’nde 29’uncu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2006 00:00

Dünya Bankası Finans Politikası Başdanışmanı Patrick Honohan, Türkiye’de dolarizasyondaki düşüşün, 2001’den itibaren dolar hareketleri nedeniyle hızlı olduğunu bildirdi. "Dolarizasyon: Sonuçlar ve Politika Seçenekleri" konferans kapsamında "Dalgalı Döviz Kurunun Reel ve Finansal Etkileri-Tercih mi, Zorunluluk mu" başlıklı oturumda konuşan Honohan, dolarizasyondaki artışın geriye dönüşünün olduğunu söyledi.

133 ÜLKEDE DOLAR MEVDUATI VAR: Honohan, birçok resmi kuruluşun, dolarizasyonda artış olunca dalgalanma konusunda da artış olacağı korkusu yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Bütün dünyada dolarizasyonda artış olduğu görülmekte. (Arjantin, Türkiye’ye bakın) deniyor. 1985-2004 arasında 133 ülkedeki dolar mevduatının ciddi bir şekilde arttığını görüyoruz. Son 10 yılda ise 76 ülkenin ortalama değerlerinde düşüş oldu. Bazıları Türkiye’deki dolarizasyonun azaldığını söyledi. Bu doğru. Bu aslında dünyadaki dolarizasyonun azalmasının bir bağlantısı olarak görülmekte. Türkiye’de dolarizasyondaki düşüş, 2001’den itibaren dolar hareketleri nedeniyle hızlı olmuştur."

DONDURMA GİBİ: Maryland Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Carmen M. Reinhart ise enflasyonun istikrara kavuşmasından sonra insanların dolardan çıkıp yerel para birimine döneceği, yani dolarizasyonun yok olacağı yönünde bir genel kabul olmasına rağmen gerçekte böyle olmadığını, dolarizasyonun alışkanlık yaptığını söyledi. "Dolarizasyon tıpkı dondurma gibi çeşitli tatlarda ortaya çıkıyor" diyen Reinhart, bankaların ve hükümetlerin yurt dışından borçlanması, mevduatların dolarize olması gibi dolarizasyon türlerini anlattı. Reinhart, Meksika, Arjantin, Türkiye gibi örneklerde olduğu gibi ülkelerin çalkantılı dönemlerde dolarize olduğunu, ancak son 3 yıldır daha sakin bir dönemden geçildiği için dolarizasyonda nispeten bir düşüş görüldüğünü dile getirdi.

TÜRKİYE 29’UNCU: 85 ülkeyi inceleyen bir araştırma yaptıklarını aktaran Reinhart, "Bu araştırma gösterdi ki, Türkiye dolarizasyon açısından 29’uncu sırada, yine de yüksek bir yerde bulunuyor" dedi. Reinhart, dolarize olan ülkelerden örnekler vererek, "Arjantin 1997-98’e kadar IMF’nin en çok gurur duyduğu ülkeydi ama sonra neler yaşandığını biliyoruz. Rehavete kapılmamak ve dolarizasyonda dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü dış koşullar aniden olumsuzlaşabilir ve son eğilimlere bakarken her şey çok hızlı şekilde geriye gidebilir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!