Güncelleme Tarihi:
İhracatın önemli bir bölümünü Almanya, Azerbaycan, Irak, Kıbrıs ve Li bya’ya gerçekleştiren Türkiye, İtalyanların makarna sosu olarak kullandığı kum midyesini dondurulmuş olarak ihraç etmeye başladı. Perakende dondurulmuş gıda pazarının 2006-2012 yılsonu itibariyle miktar bazında yüzde 245 oranında büyüme gösterdiğini belirten Superfresh Genel Müdürü Ergün Akkaya, “Toplam tüketim 73 milyon kilograma ulaştı. Ciro bazında yüzde 243 oranında büyüme göstererek 470 milyon TL’ye çıktı” dedi.
İHRACATTA 5 BÜYÜK PAZAR
Dondurulmuş gıda pazarında ihracatta önemli bir ivme yakaladıklarını dile getiren Ergün Akkaya, “Dış ticaret verilerimize göre en çok ihracat y aptığımız 5 ülke Almanya, Azerbaycan, Irak, Kıbrıs ve Libya oldu. En çok ihraç ettiğimiz ürünlerin başında pizza, tepsi böreği, milföy ve patates geliyor. Irak ve Kıbrıs’a pizza, Almanya’ya tepsi böreği, Azerbaycan’a milföy, Libya’ya patates ihraç ediyoruz. Son olarak İtalya pazarına dondurulmuş deniz kumu midyesi gönderdik. İtalyanlar evde deniz ürünlü makarna yapıyor. Bunda da en çok tercih ettikleri ürün deniz kumu midyesi” dedi.
PRATİK ÜRÜNLERİN PAYI
Akkaya, “Artık yemek alışkanlıkları değişiyor. Eski alışkanlıklar yerini daha pratik hazırlanabilir yemeklere bırakıyor. Dondurulmuş gıda pazarı öne çıkıyor. Yemek hazırlamaya ayrılan süre çok kısaldı. Türkiye’de en çok tercih edilen ürünlerin başında unlu mamuller geliyor. Büyükşehirlerde satışlar önemli ölçüde arttı. Tüketici alışkanlıklarının değişmesi sektörü büyütüyor” dedi.
YÜZDE 49’U ALIYOR
2012 yılında perakende dondurulmuş gıda pazarının ciro bazında 470 milyon TL’ye ulaştığını vurgulayan Akkaya, “Ev dışı tüketim pazarı 1 milyar 200 milyon olduğu tahmin ediliyor. Beş yıl önce dondurulmuş gıda, hanelerin yüzde 33’üne giriyordu. Şimdi ise hanelerin yüzde 49’una dondurulmuş gıda giriyor. Bir kez dondurulmuş gıda deneyenlerin yüzde 62’si yeniden satın alıyor. Ancak oran hala çok düşük” diye konuştu.