Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin en büyük ihracat pazarları arasında yer alan Irak’ta, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) terörü ihracata darbe vurdu. IŞİD’in kontrolüne geçen bölgelere gönderilen ürünler Kuzey Irak’ta depolarda beklerken, taşımacılık yapan firmalar da IŞİD kontrolünde olan bölgelere nakliye yapmak istemiyor. Çok az firmanın bölgeye taşımacılık yaptığını ifade eden yetkililer onların da çok yüksek ücretler talep ettiğini söyledi.
TIR SAYISI 1000’E DÜŞTÜ
Bölgede taşımacılık yapan firmaların diken üstünde olduğunu dile getiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, yaşananların doğal sonucu olarak taşımacılık ücretlerinin arttığını, ancak IŞİD kontrolündeki bölgelere taşımacılığın neredeyse durduğunu söyledi. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın bölgeye taşımacılık yapılmaması yönünde uyarılarda bulunduğunu belirten Nuhoğlu, “IŞİD tehditinden önce Irak’a günde 2 bin TIR giriş-çıkış yapıyordu. Şimdi ise bu rakam 1000’e kadar düştü. Durumun daha kötü olmasından endişeliyiz” diye konuştu.
ARAPLAR’DA TAŞIMIYOR
Habur’da bir kriz masası oluşturduklarını anlatan Nuhoğlu, “2 günde bir oluşturulan kriz masası toplanıyor. Bölgeye gidip gelen kamyonculardan bilgiler alınıyor ve Dışişleri Bakanlığı ile paylaşılıyor. Oluşturduğumuz Irak Çalışma Grubu bölge ile sürekli irtibat halinde” dedi. IŞİD öncesi Irak’ta taşımacılığın ortalama 2 bin 500 dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Nuhoğlu, “Kuzey Irak’a gönderilen ürünlerin güneye ulaşması için taşınan ürünler arap ya da kürt nakliyecilerle iletiliyordu. Artık onlarda söz konusu bölgelere gitmek istemiyor. Kilitlenmiş durumdayız” dedi.
Yüzde 30 fiyat artışı yaşandı
IRAK’ta 40, Türkiye’de de 20 şube ile hizmet veren ve 2013 Irak’a 300 milyon dolarlık ihracat yapan Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha da son 10 günde cirolarının yüzde 75 oranında azaldığını söyledi. IŞİD’in Musul’a girmesi ve Bağdat’ın etrafını sarmasıyla birlikte iki ana yolun kapatıldığını ifade eden Taha, “Ticari hayat felç oldu. Bölgesel Kürt Yönetimi topraklarına mal sevikiyatımız ve ihracatımız devam ediyor. Oradan Kerkük’e ve Musul’a mal gönderiyoruz. Ancak Türk tırları ile götürmüyoruz. Erbil’de Irak plakalı araçlarla yükleyip öyle gönderiyoruz. Yüzde 25-30 civarında maliyet arttı” diye konuştu.
Türk ürünlerine muhtaçlar
TİCARİ hacmin ülkede bir hayli düştüğüne vurgu yapan Emin Taha, “Ülkede alışveriş yapan insan sayısı çok azaldı. Aynı oranda gelen üründe azaldı. Bağdat’a gidecek ürünleri Erbil’de depolarda bekletiyoruz. Bölgedeki tehlikeden dolayı insanlar gitmek istemiyor. Ancak bölge Türk ürünlerine muhtaç. 10-15 gün içinde işin yavaş yavaş çözülmesini bekliyoruz” dedi.
2066
9 Haziran’da Habur sınır kapısından çıkış yapan araç sayısı
930
19 Haziran’da Habur sınır kapısından çıkış yapan araç sayısı
11.8 milyar dolar
2013 Irak ihracatımız
5 milyar dolar
2014 ilk beş ayda Irak’a ihracat
2.1 milyar dolar
Irak’a 2013’te hububat ve bakliyat ihracatı
2 milyar dolar
Irak’a 2013’te çelik ihracatı
1.2 milyar dolar
Irak’a 2013’te kimya ihracatı
%8
Irak’ın Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı