Türkiye’de sigorta şirketlerini yabancı alıyor, KKTC’li ürküyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de sigorta şirketlerini yabancı alıyor, KKTC’li ürküyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2008 00:00

KKTC’li sigortacılara göre, Türkiye’deki sigorta şirketlerinin yabancılara satılması kendilerini zor durumda bıraktı. KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Asaf Can, "Türkiye’de şirket satılınca burada şubesi olanlar el değiştirmiş oldu. Bu durum bize zarar veriyor" dedi.

Haberin Devamı

TÜRK sigorta şirketlerinin el değiştirmesi Kıbrıslı sigorta şirketlerine yaramadı. Merkezleri Türkiye’de bulunan şirketlerle gerçekleşen yabancı ortaklıklar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) sigorta şirketlerini de doğrudan etkiliyor. Türkiye’deki el değiştirmelere paralel KKTC’de iştiraki olan şirketlerin de genelde satış sözleşmelerine dahil edildiğini hatırlatan Kıbrıslı sigortacılar, yıllardır harcanan çabalarla olgunlaşan şirketlerin yabancılara ucuza kaptırılmamasına istiyorlar.

Kıbrıs sigorta şirketlerinin durumu geçen adada masaya yatırıldı. KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Asaf Can ile Kıbrıs şirketlerine reasürans brokerliği yapan AON Re Türkiye CEO’su Servet Gürkan, KKTC Başkanı Ferdi Sabit Soyer ve Maliye Bakanı Ahmet Uzun’a taleplerini iletti. Sigortada ’mütekabiliyet’ ilkesinin uygulanmamasından yakınan şirket yöneticileri, KKTC hükümetinden açık destek istedi.

Gümüş tepsiyi vermeyiz

Asaf Can, "Güney Kıbrıs’ın prim üretiminin 4 katını gerçekleştiriyoruz. Rum kesimi ile görüşmeler yeniden başlıyor. Adada uzlaşma umudu ile bekliyoruz. Avrupa Birliği’ne (AB) girince, bu gümüş tepsiyi başkalarına teslim etmek istemeyiz" dedi. Toplam 250 bin nüfuslu KKTC’de geçen yıl 100 milyon YTL prim toplamayı başaran, bu yıl sonunda ise 150 milyon YTL prim üretmeyi hedefleyen Kıbrıs sigorta şirketleri, bir taraftan hükümetten destek isterken diğer taraftan da rekabet şanslarını artırmak için birleşme planları maya başladı.

Birleşip güçlenme planı

Asaf Can, Türk sigorta şirketlerinin yabancılara satılmasının kendilerini zor durumda bıraktığını belirterek, şunları söyledi: "Türkiye’de şirketler satılınca burada şubesi olan şirketlerde el değiştirmiş oldu. Bu durum Kıbrıs şirketlerine zarar veriyor. Adaya gelen sigorta şirketleri dünyanın en büyük şirketleri olduğu için bizim onlarla rekabet etme şansımız yok. Malta’yı ziyaret ettik. Orada 12 tane sigorta şirketi var. Kıbrıs’ta şirket sayısını azaltarak, güçlendirmeyi planlıyoruz. Hükümetten yabancı şirketlerle ilgili olarak önlem almasını ve mütekabiliyet ilkesinin uygulanmasını istiyoruz."

Soğuk savaş sigortaya olumlu yansır

AON Re Türkiye CEO’su Servet Gürkan, sigortacılık sektörünün büyümesine dikkat çekerek, "2035’te süper güç biz olacağız, bizimle iyi geçinin" dedi. ABD’de başlayan mortgage krizinin sigorta primleri üzerinde baskı yarattığını belirten Gürkan, soğuk savaşa dönüşün sigorta şirketlerine olumlu yansıyacağını bildirdi. Gürkan, "Yeni tehditler ve güvenlik sorunu şirketlerin işlem hacminin artmasına yolaçacaktır" dedi.

Hükümetten  destek sözü

MALİYE Bakanı Ahmet Uzun, KKTC’nin kapalı bir toplum olmadığını belirterek, Avrupa Birliği (AB) mevzuatını ölçü alacaklarını kaydetti. Kıbrıslı sigortacılara gayrimenkul sigortasına ağırlık vermelerini öneren Uzun, tarım alanında da Tarım Sigorta Fonu’nun özele açılması gerektiğini söyledi. Kıbrıs’ta mesleki sorumluluk sigortasının gelişmesini isteyen Bakan Uzun, "Bir müteahhit ev yapıyor. 500 evi İngilizlere satıyor. Evi bitiremiyor, tapu vermiyor. İngilizler konuyu kendi ülkelerinde gazetelere taşıyor. Bizim imajımız zedeleniyor. Mesleki sorumluluk sigortası olursa iyi müteahhit kötü müteahhit ortaya çıkar" dedi.

Ada’da 18’i yerel 28 şirket var

Haberin Devamı

KKTC’de 18 yerel, 8 Türk sigorta şirketi şubesi, 2 Türk-Kıbrıs ortak sermayeli ve 3 hayat olmak üzere toplam 28 sigorta şirketi bulunuyor. KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği verilerine göre, 2007 yılında 28 şirketin hayat dışı toplam prim üretimi 89 milyon 100 bin YTL seviyesinde gerçekleşti. Hayat sigortası prim toplamı ise 2007 yılında 15 milyon 136 bin YTL seviyesinde oldu. Bu yıl 104 milyon 237 bin YTL prim üreten sigorta şirketlerinin hedefi önümüzdeki yıl bu rakamı 150 milyon YTL’ye çıkarmak. Adada yerel şirketler arasında en yüksek payı yüzde 9.86 ile Kıbrıs Sigorta alıyor. Türk sigorta şirketleri şubeleri arasında en yüksek pay, yüzde 18.03 ile Anadolu Sigorta’nın olurken, hayat branşında ise ilk sırada yüzde 97 ile Anadolu Hayat ve Emeklilik elinde bulunduruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!