Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de 22 milyon kişi kronik hastalıklardan bir ya da birkaçıyla mücadele ederken, ölümlerin yüzde 71’i de bu hastalıklardan kaynaklanıyor. Türkiye’de en çok görülen kronik hastalık ise hipertansiyon olarak belirleniyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, “OECD ve Dünya Bankası’nın yaptığı bir çalışmaya göre ülkemizde 2002’de yüzde 66 olan kronik hastalık yükünün 2020’de yüzde 80’e çıkması bekleniyor. Bu oran, sağlık sektöründeki hizmet programlarının planlanmasında dikkate alınması gereken bir uyarı” dedi.
Ekonomik büyümede etkili
TÜSİAD’ın “Sürdürülebilir Sağlık Sistemi İçin Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü” adlı raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Ümit Boyner, sağlığın ekonomik büyümenin önemli göstergesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “21. yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak kronik hastalıklar dikkat çekiyor. Yapılan çalışmalar bunun sadece gelişmiş toplumların değil, gelişmekte olan toplumların da sorunu olduğunu ortaya koyuyor. Ekonomik analizler bulaşıcı olmayan hastalıklardaki her yüzde 10’luk artışın yıllık ekonomik büyümede binde 5’lik bir azalmayla ilişkili olduğunu gösteriyor.”
Harcama kronik hastalıklara
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Erdal Akalın ise “Bundan sonraki 10-20 yılın sağlık sorunları ne olacak?” denince birinci sırada sağlık harcamalarında kısıtlama olduğunun görüldüğünü ifade etti. İkinci sırada ise kronik hastalıklardaki artışın olduğunu belirten Akalın, “Bu sadece yaşlı ülkelerin sorunu değil, bütün dünyanın sorunu haline geldi. Sağlık harcamalarının yüzde 60’ı kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için yapılıyor. Kronik hastalıklar 2000-2050 yıllarının en önemli konularından biri olacak” diye konuştu.
TÜSİAD üyeleri genç girişimcilere koçluk yapacak
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyeleri, gençleri girişimcilik konusunda teşvik etmeyi hedefleyen, “Bu Gençlikte İş Var” projesi kapsamında yer alan 15 projeye koçluk yapacak. 48 üniversitenin katıldığı projede, öğrencilerden gelen 154 yeni iş fikri arasından 15 proje ön elemeyi geçti. TÜSİAD üyeleri bu 15 projeyi geliştirmek için gençlere koçluk yapacak. “Bu Gençlikte İş Var” projesi için gençlere, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Cem Boyner, Cemal Kişmir, Ebru Özdemir, Cenk Çimen, Hakan Özman, Mehmet Aktaş, Mehmet Ali Berkman, Mehmet Nurettin Pekarun, Mehmet Tevfik Nane, Mustafa Aydın, Mustafa Sayınataç, Okşan Atilla Sanön, Serpil Timuray ve Zeki Aybar Eriş rehberlik edecek.